Amacımız sonraki nesillere sürdürülebilir bir yaşam sunabilmektir

  • 0
  • 1.856
 Amacımız sonraki nesillere sürdürülebilir bir yaşam sunabilmektir
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

EgeÜniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Güneş Enerjisi Bölümü Enerji TeknolojisiAnabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Özgener TÜBİTAK Teşvik Ödülüne layıkgörüldü.

Ege Üniversitesi Haber Merkezi Ege Ajans’a duygularınıaçıklayan Doç. Dr. Özgener, “Yaptıklarından dolayı onure edilmek her insanımutlu eder. Asıl marifet bundan sonra başlıyor. Bu ödüle layık olacak devamçalışmalarını yapmak gerekiyor. Bu ödül ile bizim için çita biraz dahayükseldi” diye konuştu.

“ÜRETTİĞİNİZ SÜRECETAKDİR EDİLİYORSUNUZ”

Yurtdışında bu tür çalışmalar için milyon dolarlık bütçelerayrıldığını ifade eden Doç. Dr. Özgener, “Yurtdışında çok geniş, çok büyük araştırma ekipleri kuruyorlar.Türkiye’de ise oldukça küçük bütçelerle çalışmalar yapılıyor. Ancak kaynağımızyok diye yerimizde oturmamalıyız. Siz çalıştığınız zaman, ürettiğiniz sürecebir şekilde takdir ediliyorsunuz. Çalışmalarımızın temel amacı, kendi insanımıza,dünya vatandaşlarına faydalı olabilmektir. Biz şu an klimalı odalarımızdaoturabiliyoruz. Bizden sonraki nesil oturabilecek mi? Bunun kaygısını yaşayarakçalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

Doç. Dr. Özgener, “ Amacımız yaşam standardından ödünvermeden, her şeye rahatlıkla ulaşabilecek, sürdürülebilir bir çevre içinenerji kaynakları konusunda çalışmalar yaparak; bizden sonraki nesillere sürdürülebilir bir yaşam sunabilmektir. Bunu dakendi çalışmalarımla yaptığımı düşünüyorum” dedi.

Üniversitelerin bu tür başarıları, öğrencilerin tercihindeoldukça etkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özgener, “Kazanılan bu ödüller,üniversitenin tanıtımı için daha fazla kullanılması gerekiyor” diye konuştu.

TÜBİTAK Teşvik Ödülü, yaptığı çalışmalarla bilime gelecekteuluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunukanıtlayan, ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmeyen biliminsanlarına veriliyor.

Makine Mühendisliği alanında çalışmalarına devam eden Doç.Dr. Özgener, “Termodinamik Enerji Teknolojileri, Yenilenebilir Enerjiler”konularında araştırmalar yapıyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK),2014 yılı Teşvik Ödülü kazanan bilim insanları arasında yer alan Doç. Dr.Özgener’e “Makine Mühendisliği alanında yenilenebilir enerji teknolojileri vetermodinamik konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.TÜBİTAK Teşvik Ödülüne  Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Önder Özgenerile birlikte 14 bilim insanı layık görüldü.

ÖDÜL

Teşvik Ödülü  yaptığıçalışmalarla bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılardabulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, ödülün verildiği yılın ilkgününde 40 yaşını geçmemiş bilim insanlarına veriliyor. Ödül, 20 bin lira,gümüş plaket ve ödül beratından oluşuyor.

DOÇ. DR. ÖNDERÖZGENER

2 Şubat 1975’te İzmir’de doğan Doç. Dr. Özgener, 1997yılında Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine MühendisliğiBölümü’nü bitirdi. 1997-1999 yılları arasında yedek subaylık hizmetini yerinegetiren Doç, Dr. Özgener;  daha sonraİzmir’de özel bir firmada bakım onarım müdür olarak çalışırken yüksek lisanseğitimine Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği Enerji Anabilim Dalı’ndabaşladı. Aynı yıl Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’ne Araştırma  Görevlisi olarak atandı. 2002 yılında MakineYüksek Mühendis unvanı alan Doç, Dr. Özgener;  2005 yılında Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’ne Doçent olarakatandı. O tarihten bu yana aynı bölümde öğretim üyeliği yapıyor.

MIT- Massachusetts Institute of Technology, KimyaMühendisliği emekli öğretim üyesi ve halen Cornell School of Chemical &Biomolecular Engineering’de öğretim üyesi olan aynı zamanda Cornell EnergyInstitute’de direktör olarak görev yapan Prof. Dr. Jefferson W. TESTER’ındavetlisi olarak Cornell School of Chemical & Biomolecular Engineering,Cornell Energy Institute, Cornel University, New York, ABD (Mayıs2012-Mayıs2013) ziyaretçi doçent öğretim üyesi olarak görev yaptı. CornellEnerji Enstitüsü’nün direktörü Prof. Dr. Jefferson W. TESTER ile jeotermalkaynakların değerlendirilmesine yönelik Cornell Üniversitesi’nde çalışmalaryürüten Doç, Dr. Özgener;   araştırmaekibi ile ABD’de bulunan University of South Florida’dan temiz enerji eşdirektörü, Solar Energy dergisinin baş editörü, World Solar Energy Society’ninönceki başkanı Prof. Dr. D. Yogi GOSWAMI ile de toprak hava ısı değiştirgeçleriüzerine araştırmalarda bulundu. Söz konusu sistemin Türkiye’deki ilk kurulumdeneysel uygulamalarını 2009 yılında başlatan ve deneysel çalışmalarınıaraştırma ekibi ile halen sürdürüyor.

Termodinamik, yenilenebilir enerjiler, ısı transferi, enerjikonularında çok sayıda uluslararası yüksek etki faktörlü dergide hakemliaraştırma makalesi ve konferans bildirisi bulunan Doç, Dr. Özgener’in 2009 ve2012 yıllarında yayınlanan uluslararası iki kitap bölümü de mevcut. Doç. Dr.Özgener’in  söz konusu akademikçalışmaları 1400’ün üstünde atıf aldı.

Halen termodinamik, yenilenebilir enerjiler, ısı transferi,enerji konularında faaliyet gösteren 6 uluslararası derginin editörler (yayın)kurulu üyeleri arasında bulunan Doç, Dr. Özgener;    benzer konularda faaliyet gösteren etkifaktörü yüksek 20’den fazla derginin hakemlik görevini yürütüyor. Danışmanlığındave/veya eş danışmanlığında tamamlanmış 1 doktora ve 4 yüksek lisans tezibulunan, çalışmalarına 4 doktora ve 6 yüksek lisans öğrencisi ile devam etmekteolan Doç, Dr. Özgener;   birçok araştırmaprojesinde yürütücü ve araştırmacı olarak görev aldı.

Doç. Dr. Özgener, Doç. Dr. Leyla Özgener ile evli ve ÖkeYücel (12), Ece Erçil (6) isimli iki çocuğu var.
İZMİR(Ege Ajans Ramazan Gökdere- Merve Akıncı)


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv