İZDSO Hikmet Şimşek anısına çalacak

  • 0
  • 1.286
Yazı Boyutu:


İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), sezonun ikincikonserini Türkiye’de klasik müzik alanında birçok ilki gerçekleştiren merhumorkestra şefi Hikmet Şimşek anısına verecek.
 
İzmir, Çukurova veBursa Devlet Senfoni Orkestralarının kuruculuğunu üstlenen ayrıca yurt içi veyurt dışındaki başarıları nedeniyle Devlet Sanatçısı ve Profesör payeleriverilen Hikmet Şimşek'in anısına düzenlenecek konser, Ahmed Adnan Saygun SanatMerkezi'nde (AASSM) 11 Ekim Cuma günü saat 20.30'da başlayacak.
 
Konserin ilk yarısındayetenekli genç besteci Onur Nurcan'ın "Fantasia" eserinin DünyaPrömiyeri gerçekleştirilecek. Konsere solist olarak katılacak Alman keman virtüözü Anna Sophie Dauenhauer,Ulvi Cemal Erkin'in keman konçertosunu seslendirecek.
Şef Orhun Orhon'un yöneteceği konserinikinci yarısında ise İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Hikmet Şimşek'in çokseverek yönettiği senfonilerden Wolfgang Amadeus Mozart'ın 40.Senfonisi’ni çalacak.

 
Prof. Hikmet Şimşek-
1924'te Siirt'in Pervari ilçesinde doğdu. Müziğeilgisi nedeniyle 1946 yılında Harp okulu'ndan ayrılarak Ankara DevletKonservatuarı'nın kompozisyon bölümüne giren Hikmet Şimşek, E. Zuckmayer veFerit Alnar ile çalıştıktan sonra Adnan Saygun'un öğrencisi oldu. 1953'te mezunolan ünlü sanatçı aynı konservatuara öğretmen olarak atandı. Konservatuarorkestra ve korosunu yöneterek şefliğe ilk adımını atan Şimşek,Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı (CSO) başarılı bir şekilde yönetincedikkatleri üzerine çekti ve yurt dışına kursa gönderildi. 1959 yılında yurdadönünce de CSO'ya yardımcı şef olarak atandı. 25 yıla yakın bir süre boyuncaCSO'daki şeflik görevinin yanı sıra, Ankara Devlet Konservatuarı'ndaöğretmenliğe de devam etti.
Türkiye'de büyük çoğunluk onupazar günleri TRT 1 ekranında yönettiği 'Pazar Konseri' ile tanıyordu.Şimşek'in bu konserlerinin en önemli özelliklerinden biri de çalacağı parçalarıseyircilere anlatmasıydı. Bu onun kişiliğinin adeta bir göstergesiydi. Yaşamıboyunca çocuklardan büyüklere kadar her yaş grubuna müziği anlattı, icra etti.Müzik hayatına yaptığı önemli katkılar ve yurt dışında kazandırdığı itibarnedeniyle kendisine Devlet Sanatçılığı ve Profesörlük payeleri verilmiştir.Başarıları dolayısıyla ile pek çok ülke tarafından Liyakat Nişanları ile taltifedilmiştir.
Hikmet Şimşek sadece klasikmüziğin Türkiye'de yerleşmesine katkıda bulunmamış, Türk besteci vesanatçılarının yurt dışında da tanınmalarını sağlamıştı. Onların eserleriniyurt dışındaki orkestralarla icra etmiş ve plak kayıtlarını yapmıştı.12 Ekim2001 tarihinde öldü.

Plakyapan ilk şef

Hikmet Şimşek klasik müzik alanında bir çok ilki başaran müzikçilerden biriydi.Türkiye'deki ilk müzik festivallerini yönetti. Evrensel müziğin yurt alanınayayılmasında öncülük ederek Ankara Radyosu Oda Orkestrası ile ÇoksesliKorosu'nun ve televizyon müzik bölümünün kurulmasına hizmet etti. Bukuruluşlarda iki yıl süreyle yöneticilik yaptı.
Hikmet Şimşek, İzmir, Çukurova veBursa Devlet Senfoni Orkestraları'nın da kuruculuğunu üstlendi. Sanatçı, çağdaş,evrensel Türk müziğinin gönüllü misyoneri olarak yurtiçinde sunduğu bini aşkınkonser, radyo ve televizyon programlarının yanı sıra, yurtdışında yönettiği 200kadar konserin büyük çoğunluğunda bu eserlerin tanınmalarını sağladı. Şimşek,Türkiye'deki birçok ilk etkinliğin yanı sıra, yurtdışında plak kaydı yapan ilkTürk orkestra şefiydi. Hikmet Şimşek, ressam Nihal Şimşek ile evliydi.
   

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv