Mühendislerden “Anadolu’nun Renkli Taşları”

  • 0
  • 968
Yazı Boyutu:

 

                  Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Halk Müziği Korosunun 9 dilde okuduğu türküler Tepekule’de dinleyenleri coşturdu. Dekor, kostüm, fotoğraf  gösterisi ve halk oyunlarından küçük gösterilerle görsel bir şölene dönüşen konser büyük alkış aldı.

Konserde Türkçe ile birlikte Anadolu’da konuşulan Boşnakça, Lazca, Arapça, Süryanice, Ermenice, Kürtçe, Yunanca ve Gürcüce olmak üzere dokuz ayrı dilde seslendirilen Türküler izleyenleri coşturdu. Koro elemanları sahneye farklı yörelerin kıyafetleriyle çıktılar.  Sahne dekorunda Türkiye’nin birçok bölgesinden  100’e yakın yöresel ev eşyası kullanıldı. Konserin bir bölümünde MMO öğrenci üyelerinden oluşan perküsyon grubu Anadolu’nun ritim kalıplarından örnekler verdi. Konser sırasında ülkemizin her bölgelerinden günlük yaşamı ve geçmişi yansıtan fotoğraflar perdeye yansıtılarak görsel Anadolu şöleni yaşatıldı. Akşamın sürprizi ise Çingene (Roman) müziğini ve danslarını sahneye yansıtan grup oldu.


Konserin açılışında konuşan Şube Başkanı Mehmet Özsakarya ilki geçtiğimiz 25 Mayıs’ta düzenlenen “Anadolu’nun Renkli Taşları” konserinin büyük beğeni topladığını ve konserin  hemen ertesinde bu repertuarıngeliştirerek ikinci bir konser düzenlemeye karar verildiğini söyledi.

Özsakarya, “O günlerde henüz demokratik açılım ülke gündemine girmemişti. Biz tamamen koromuzun kuruluş amacından hareket ederek böylesi bir konser projesi ortaya koymuştuk.  Koromuzun kuruluş amacı; Anadolu’muzda binlerce yıldır üretilen, paylaşılan ve yaşayan halk kültürünü türkülerimizle yaşatmak, paylaşmak ve bu çok zengin kültür varlığımızı gelecek kuşaklara en doğru şekilde tanıtmaktır. Birçok dilde söylenen türkülerimiz, aynı zamanda bizleri birbirimize bağlayan en güçlü bağlarımızdan biridir.  Hep birlikte söyleyip, halaya, horona  durduğumuz, zeybek olup tek başına, kimi zaman omuz omuza, yüreklerimizi ve ellerimizi birleştirdiğimiz türkülerimiz, halk oyunlarımız.  Özlediğimiz barışın, kardeşliğin ve umudun binlerce yıldır türkülerimizde yaşadığını görüyoruz. Bugün toplum olarak türkülerimizi yeniden anlamaya, türkülerimizi birlikte söylemeye ihtiyacımız var. El ele vermeye, yan yana durmaya ihtiyacımız var. Türkülerimizi birlikte söyleyip, birlikte halay çektiğimiz, horona durduğumuz sürece Anadolu’da barışı ve özgürlüğü daha binlerce yıl yaşatabileceğimize inanıyoruz. “Anadolu’nun Renkli Taşları”  konserimizin İzmir’in demokrat, hümanist, hoşgörülü, barışçı yapısına gölge düşürenlere de en güzel yanıtlardan biri olacağını düşünüyoruz” dedi.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv