1 Aralık Dünya AIDS gününde önemli uyarı

  • 0
  • 729
1 Aralık Dünya AIDS gününde önemli uyarı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’de ilk AIDS tanısı koyulmasının üzerinden tam 30 yıl geçerken, İç Hastalıkları Profesörü Kadir Biberoğlu  HIV enfeksiyonuyla mücadelede “risk grupları” deyiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.   “Bu eşcinsellerin, damardan uyuşturucu kullananların enfeksiyonudur” denildiğinde kişilerin “Bu enfeksiyon benden uzak” sonucu çıkarabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Biberoğlu, “HIV’in riskli grupların infeksiyonu olmadığının altı çizilmeli, riskli davranışlardan kaçınmamız gerektiği vurgulanmalı, uyarı ve eğitimler yılda bir değil 365 gün sürdürülmeli” dedi.

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle bir değerlendirme yapan İzmir Kent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Biberoğlu, dünyada 40 milyon HIV virüslü hasta olduğunu, Türkiye’de de bu yılın Haziran ayı resmi kayıtlarına göre 9300 hasta bulunduğunu söyledi. HIV virüsü taşıdığının farkında olmayan ya da tedaviden kaçanlarla bu sayının daha da artacağını kaydeden Prof. Dr.Biberoğlu, “2 yıl önce ülkemizdeki sayı 5 bindi, 5 ay öncesi resmi kayıtlara göre sayı 9.300 oldu.  Olaya HIV virüsü taşıyan birey olarak değil, toplumsal ve sosyal boyutuyla bakmak gerek.  HIV virüsü ile enfekte olan kişi hemen hasta olmuyor, bu süreç çok uzun olabiliyor. Ancak bu belirtisiz dönemde virüsün sinsice yayılma ve bulaşma süreci işliyor. Korunmasız cinsel ilişki, eşcinsel davranışlar , damardan yapılan ortak uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı en büyük risklerdendir. Virüsü taşıyan anne adaylarında ise bebeğe geçisi mümkün olmaktadır.  Dolayısıyla HIV virüsü taşıyan hastalara yaklaşırken korunma ilkelerini göz önüne almalıyız” diye konuştu.

Prof. Dr. Biberoğlu, cinsel aktif dönemde, özellikle ergenlik döneminde eğitimlerin çok önemli olduğunu vurgularken, AIDS’le mücadelenin, korunma konusundaki çabaların yılda bir gün değil 365 gün sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. Kişilerin “bana bir şey olmaz” dememesi için HIV enfeksiyonunun sadece eşcinsellerin, damardan uyuşturucu kullananların hastalığı olarak düşünmelerini sağlayacak söylemlerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Biberoğlu, şu mesajı verdi:  “Kişilerin ‘Bu enfeksiyon benden uzak’ sonucu çıkarmaması için , HIV’in riskli grupların infeksiyonu olmadığının altı çizilmeli, riskli davranışlardan kaçınmamız gerektiği vurgulanmalı. Sağlıklı yaşamın temel ilkelerinden tek eşlilik, korunmasız cinsel ilişkiden uzak durmak, uyuşturucuyla mücadele ve ortak iğne kullanımından kaçınmak, her gebelikte HIV testinin rutin olarak yapılması AIDS’ten korunmanın, kaçınmanın en hayati kısımlarıdır.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv