103 yaşındaki Milli Kütüphane belgesel oldu

  • 0
  • 690
103 yaşındaki Milli Kütüphane belgesel oldu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

103yıllık tarihi, bünyesinde barındırdığı 1 milyona yakın kitap, tümgazetelerin sayıları, binlerce el yazması ve taş baskı eserlerle eğitimile kültür alanında büyük hizmetlere imza atan İzmir Milli Kütüphanesi,Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin çalışmasıyla belgesel oldu. Kitapsayısından esinlenerek belgesellerine 910.000 adını veren Yaşarlıgençlerin filmi, 22. Adana Altın Koza Film Festivali Öğrenci FilmleriYarışması’nda ve İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent FilmleriFestivali’nde 100’lerce filmin arasından seçilerek finale kaldı.
 
YaşarÜniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nü buyıl bitiren Erdem Türkavcı, İbrahim Hakan Kavas ve Volkan Altınışık,Prof. Dr. Nazlı Bayram danışmanlığında, bitirme projesi olarak İzmirMilli Kütüphanesi’nin ve müdavimlerinin belgeselini çekti. Üç öğrenci,bir aylık çalışmayla, Cumhuriyet mimarisinin en güzel örneklerinitaşıyan, 1 milyon civarında kitaba ev sahipliği yapan, Cumhuriyetinkuruluşundan bu yana süregelen gazete ve dergi koleksiyonlarıyla, 5 biniaşkın orijinal el yazması ve taş baskı eserleri bünyesinde barındıran103 yaşındaki İzmir Milli Kütüphanesi’nin belgeselini hazırladı.
 
Kitapokumayı çok sevdiklerini ve projelerinde de kitapla ilgili bir belgeselçekmek istedikleri için Milli Kütüphane’nin ve müdavimlerininhikayesini ele aldıklarını belirten Erdem Türkavcı, “Milli Kütüphane,önünden geçerken bile eşsiz mimarisiyle sizi içeri çağırıyor. Bir ayorada zaman geçirmek inanılmaz bir deneyimdi. Yetkililer, bize herkonuda çok yardımcı oldu. Bu kadar çok kitabın olduğunu tahminetmiyorduk, ancak çekim yaparken Victor Hugo’nun orijinal birincibaskılarının, Johann Gutenberg matbaasında basılan Aristotales'inkitabının, Katip Çelebi tarafından 1632'de yazılan ve İbrahimMüteferrika'nın eklemeleri ile kendi matbaasında basılan Kitabı-ıCihannüma’nın ve birçok eserin Milli Kütüphane’de adeta gözbebeği gibigörülüp korunduğuna şahit olduk. 50-60 yıldır kütüphaneye geliparaştırmalar yapan, oranın müdavimi olan insanlarla tanışma fırsatıbulduk. Hem Kütüphane’nin sizi zaman yolculuğuna çıkaran eşsiz ortamınıhem de müdavimlerinin hikayelerini belgeselimizde işledik. Kitabınruhunun, nasıl insanlara geçtiğini ve nasıl huzur dolu bir ortamolduğunu bu çalışmamız sayesinde bir kez daha anlama fırsatı yakaladık”dedi.
 
Kitap sayısından esinlenerek belgesellerine 910.000 adınıverdiklerini belirten Yaşarlı gençler, filmlerinin, ön elemeye katılan100’lerce eserin arasından seçilerek 22. Adana Altın Koza Film FestivaliÖğrenci Filmleri Yarışması’nın Belgesel Kategorisi’nde ilk 10’akaldığını söyledi. Bunun mutluluğunu yaşarken 9. İstanbul UluslararasıMimarlık ve Kent Filmleri Festivali’nde de ABD, Almanya, Estonya, Fransave Türkiye gibi toplam 13 ülkeden başvuran 61 adet filmin arasındanseçici kurulun belirlediği 22 film arasında da yer aldıklarını ifadeetti. Üç genç, şimdi yarışmaların sonucunu bekliyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bu kermes çocukların geleceği için

Coşkulu Bahar Festivali

Bu konser Çocuk acil ve yoğun bakım için

Birinci Yılda 14 yeni üye

Soylu’ya Vefa Gecesi

Tağıl, Gabon Fahri Konsolosu

Arşiv