11 adımda “yerel” kalkınma

  • 0
  • 834
11 adımda “yerel” kalkınma
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerelde kalkınma yoluyla köyden kente göçün önlenmesi ve kırsal kesimin ekonomik anlamda ‘kendine yeter’ hale gelmesi hedefi doğrultusunda sessiz ama çok önemli adımlar atıyor.
 
1- Pilot bölge seçilen Yarımada için aile pansiyonculuğu, üretici pazarı, festivaller, bisiklet yolları ve yürüyüş güzergahları ile tarih rotasını kapsayan “tematik yol” oluşturuldu; iç turizm hareketliliği artmaya başladı.
2- Üreticilere dünyanın sayılı süt ırklarından biri olan Sakız koyunu ve Karaburun keçisi ile arılı ve arısız kovanlar dağıtıldı.
3- ‘Fidanlar Bizden, Meyveler Sizden’ sloganıyla her yıl 1 milyon adet meyve ve zeytin fidanı ile bağ çubuğu dağıtımına başlandı.
4- Üretici kooperatiflerinden yapılan alımların miktarı artırıldı.
5- Kullandığı tarım suyunda yüzde 50 indirime gidilen üretici önemli bir yükten kurtarıldı.
6- Organik tarım ve alt yapı desteğiyle kırsalın gelirleri arttı.
7- Yarımada'nın sembol ürünlerinden enginarın tanıtımı için düzenlenen Uluslararası Festival, daha ilk yılında Urla ekonomisine ciddi hareketlilik getirdi.
8- Ege’nin en büyük meyve-sebze işleme ve soğuk hava tesisi Deppo Efes Selçuk’ta hizmete girdi.
9- Seferihisar Sığacık Kaleiçi Evleri restore edilerek bölgede çekim merkezi yaratıldı.
10- Yerli ve yabancı turistler için yöre özelliklerini ayrıntılarıyla anlatan Yarımada Rehberi hazırlandı.
11- Şimdi sıra Yarımada örneğinin Gediz ve Bakırçay’da uygulanmasına geldi. Yöre halkıyla yapılan çalıştaylarda çıkan fikir ve öneriler, uzmanlar tarafından masaya yatırıldı.
 
 
Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe, Menderes ve Selçuk ilçelerindeki ekonomik potansiyeli ve bölge halkının refah düzeyine artırmaya yönelik Yarımada Projesi’nde ilk somut adımları atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “yerelde kalkınma” hedefinde sıraya aldığı Gediz ve Bakırçay havzalarına yönelik kalkınma projesinde de yeni bir aşama daha kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından bölgesel kalkınma stratejileri konusunda pilot bölge seçilen Yarımada için atılan adımlar, bölge ekonomisinde şimdiden ciddi bir hareketliliğe yol açtı. Aile pansiyonlarından üretici pazarlarına, bisiklet yollarından tarihi kentlere kadar bölgedeki zenginlikleri kapsayan “tematik yol” sayesinde turizm hareketliliğine ilişkin beklentiler çok yükseldi. Restore edilen Seferihisar Sığacık’taki Kaleiçi Evleri, turizmde önemli bir destinasyon haline getirildi. Profesyonelce hazırlanan Yarımada Rehberi, turizm hareketlerini kolaylaştırdı. Yarımada'nın sembol ürünlerinden enginarın tanıtımı için düzenlenen Uluslararası Festival, daha ilk yılında olmasına rağmen Urla ekonomisine ciddi hareketlilik getirdi. Turizmde bunlar yapılırken, üreticilerin “yerinde kazanması” amacıyla kırsal kesime büyük destekler sağlandı. Üreticilere dünyanın sayılı süt ırklarından biri olan Sakız koyunu, Karaburun keçisi, arılı-arısız kovanlar ve her yıl 1 milyon adet meyve ve zeytin fidanı ile bağ çubuğu dağıtımına başlandı. Büyükşehir Belediyesi, üretici kooperatiflerinden yaptığı alımların miktarını artırdı. Tarım ve hayvancılıkta kullanılan suda yüzde 50 indirim gerçekleştirildi. Organik tarım ve alt yapı desteğiyle kırsalın gelirleri arttı. Ege’nin en büyük meyve-sebze işleme ve soğuk hava tesisi Deppo Efes, Selçuk’ta hizmete girdi.
Ve şimdi sıra, Yarımada örneğinin Gediz ve Bakırçay’da uygulanmasına geldi.
 
7 ilçe daha var
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aliağa, Dikili, Kınık, Bergama, Foça, Menemen ve Kemalpaşa’yı kapsayan Gediz ve Bakırçay havzalarında yerelde kalkınmayı sağlamak için başlattığı “Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” çalışmaları serisi Ahmed Adnan Saygun Merkezi’nde (AASSM) düzenlenen Uzman Paneli’yle devam etti.
Ege Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) işbirliğinde yürütülen çalışmalarda, projeyi kapsayan 7 ilçede yerel aktörlerin katılımıyla çalıştaylar düzenlenmiş, doğal ve kültürel varlıklar belirlenerek bölgenin kalkınması için proje fikirleri geliştirilmişti. Tarım, yerleşim yapısı ve kültür, turizm, yenilik-girişimcilik, çevre ve enerji olmak üzere 6 farklı temada düzenlenen çalıştayların ardından gerçekleştirilen ‘Ufuk Tarama Toplantısı’nda, geliştirilen kalkınma fikirlerinin önem düzeyleri, yine yerel aktörlerin katıldığı anket yardımıyla belirlenmişti. 
Çalıştay ve anketlerden elde edilen verilen veriler, bu kez AASSM’de düzenlenen ‘Uzman Paneli’nde masaya yatırıldı. Üniversiteler, bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı uzmanlar grubu, 6 temada oluşturulan çalışma gruplarında, yerelde kalkınma için geliştirilen proje fikirlerinin uygulanabilirliği, bu amaçla yapılması gerekenleri tartıştı. Çalışma ile başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kalkınma ajansı, sivil toplum kuruluşları, özel sektör gibi farklı aktörlerin proje fikirlerini uygulamaya koymaları ve havzaların sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlamalarının hedeflendiği açıklandı.
 
Vatandaşın lokmasını büyütmek..
Üniversitelerle birlikte yürütülen kalkınma stratejilerindeki temel hedeflerini “Kolaylaştırarak, yol göstererek ve yatırım yaparak kırsal kesimin ekonomik anlamda kendine yeter hale gelmesini sağlamak” olarak özetleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Yarımada’nın stratejik planını belirleyip doğal ve ekolojik zenginlikleri gibi neyi varsa, envanteri çıkartıldı. Bunları nasıl değerlendiririz diye bilimsel bir çalışma yaptık. Pek çok proje çıktı ve işe en hızlı sonuç alabileceklerimizden başladık. Benzer bir çalışmayı Gediz Havzası ve Bakırçay Havzası’nda da yürütüyoruz. Tahtalı ve Küçük Menderes Havzası’nda da aynı çalışmaya başlayacağız. Görevi bırakıp giderken İzmir'deki hemşehrilerimin lokmasını ne kadar büyüttüysem, benim için başarı odur. Sırtımdaki heybede başka bir şey istemem.”
 
Sırada neler var neler?
Beydağ ve Kiraz’da organik tarım havzaları oluşturularak kestane-incir ve meyve üretiminin geliştirilmesi sağlanacak.
Kınık’ta sertifikalı tohum üretiminin yaygınlaştırılması sağlanacak. Alternatif sebze üretimi gerçekleştirilecek, büyükbaş hayvancılık ve bağlı sanayinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılacak. Yöre insanı madenlere bağımlı olmaktan kurtarılacak.
Bergama’da bal ve ürünleri üretimi, doğrudan ekim uygulamalarının yaygınlaştırılması için çalışılacak.
Yarımada’ya özgü olan ürünlerden sepet ve kopanisti peynirinin üretimi canlandırılacak, coğrafi işareti alınarak markalaşması sağlanacak.
Bademler’de Agro-Eko-Turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi ile kırsal kalkınmaya katkı yaratılacak.
Yarımada’ya özgü meyve türlerinin (şeftali, mandarin, badem, incir vb) özellikle hurma zeytini ile sakız üretimi yaygınlaştırılacak. Enginar, kavun, karpuz, bamya, acur vb ürünlere katma değer kazandırılacak.
Kalitedeki bozulmalar nedeniyle pazarlamasında sorunlar yaşanan nergis çiçeği ve diğer soğanlı süs bitkileri ile kekik ve adaçayı başta olmak üzere tıbbi bitki üretimlerinin yaygınlaştırılması için eğitim ve uygulamalar gerçekleştirilecek.
Karaburun Yarımadası’nda zeytin ve sakız üretiminin iyileştirilmesi ve artırılması için çalışmalar yapılacak.
Kooperatifler aracılığıyla üreticilerin girdi temini ve ürün pazarlaması ile ilgili sorunlarının çözümü sağlanacak. Kooperatiflere ait satış yerleri kurulacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv