15 dakikada kanser tespiti

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde Frozen İnceleme Tekniği ile hastadan alınan dokunun türü ameliyat sırasında tespit ediliyor...

  • 0
  • 1.925
15 dakikada kanser tespiti
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde Frozen İnceleme Tekniği ile hastadan alınan dokunun türü ameliyat sırasında tespit ediliyor...

Açıldığı tarihten itibaren müracaat eden hastalara şifa olan Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi bu kez de Erzurumlu ve iki çocuk babası 44 yaşında olan Alican Yola’yı sağlığına kavuşturdu.

İki Yıldır Hastane Hastane Gezdim…
Hasta Alican Yola “Pankreasımdaki kitle ve safra kesemdeki rahatsızlığımdan dolayı iki yıldır hastane hastane gezdim. Özeller daha güzeldir, benimle ilgilenirler diye İzmir’deki özel hastaneleri de dolaştım.  Üniversite hastanelerinde de aylar sonraya gün verdiler ve bir sonuç alamadım. Arkadaşımın tavsiyesi üzerine Çiğli’ye geldim. Buraya gelirken çok tedirgindim yine tetkikler yaptırıp sonuçsuz kalmaktan endişeliydim. Geldiğimde çok şaşırdım. Dört dörtlük bir hastane olduğunu gördüm. İyi ki de gelmişim doktorum benimle yakından ilgilendi hemen ameliyat günü verdi. Özel bir işlemle ben ameliyattayken doku alarak pankreasımdaki kitlenin kanser olup olmadığını anlayıp ona göre ameliyat seyrine karar vereceklerini söyledi. Şükür temiz çıktı. Küçük bir dikişle hem pankreasımdaki kitleyi aldılar hem de safra kesesi ameliyatı oldum. Dertlerimden kurtuldum. Allah hepsinden razı olsun.”dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Buğra Kardaşlar “Hastamızın Pankreasında 2 cm’lik kitle mevcuttu. Bu kitlenin tüm tetkiklere rağmen kötü huylu olup olmadığı ameliyattan önce belirlenemedi. Ayrıca safra kesesinde taşlar vardı. Pankreastaki kitlenin yapısını belirlemek için ameliyat sırasında Frozen İnceleme dediğimiz tekniği kullandık. Hastamız ameliyattayken kitleden küçük bir doku alıp patoloji laboratuvarına gönderdik ve yaklaşık 15-20 dakika içerisinde tanısı belirlenmiş oldu.” dedi.

Operasyon Sırasındaki Frozen İncelemeye Neden İhtiyaç Duyuyoruz?...
Op. Dr. Buğra, Frozen İncelemeyle bu hastamızda olduğu gibi tüm tetkiklere rağmen tümörün kötü huylu olup olmadığının belirlenemediği durumlarda ya da hastaya kans tanısı konuldu ise, “Bu hastalığın yaygınlığı nedir?” sorusuna ameliyat sırasında cevap bularak, ameliyatın yöntemini belirlemek ve ikinci bir ameliyatı önlemek için ihtiyaç duyuyoruz.

Ameliyatımız frozen işlem ile birlikte 2 saat sürdü.  Laparaskopik cerrahi dediğimiz küçük bir kesi ile kapalı olarak gerçekleştirdiğimiz operasyonda pankreastaki kitleden aldığımız örneği patoloji laboratuvarına gönderdik. Patoloji laboratuvarımızın özel yöntemlerle gerçekleştirdiği hızlı bakı sonucunda kitlenin iyi huylu olduğu belirlendi ve bizde buna uygun şekilde pankreastaki kitleyi temizledik. Ardından safra kesesini de yine laparaskopik yöntemle ameliyat ettik. Hastamız ayrıca son zamanlarda birçok operasyon için tercih edilen Laparaskopik cerrahi yönteminin konforunu da yaşadı. Çünkü Laparoskopik cerrahi yöntemi ile yapılan ameliyatlar dokulara ve organlara çok az zarar veren koruyucu bir cerrahi yöntemidir. Hastamızın genel durumu gayet iyi birkaç gün içerisinde taburcu olarak kısa sürede normal yaşamına dönebilir.” dedi.

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Yönetici Vekili Op. Dr. Teoman Şen “Mayıs ayından bu yana hizmet vermeye başlayan hastanemizde her geçen gün modern tıbbın olanaklarını halkımıza sunmaya devam ediyoruz. Birçok vakada ameliyat ve tedavi seyrini değiştirebilen Frozen tekniği üst düzey hastanelerde bulunmaktadır. Operasyon sırasında doku alınmasına ve çok hızlı bir şekilde sonuca ulaşmaya olanak sağlamaktadır. Güncel ve modern hizmetlerimizi halkımıza sunmaya devam edeceğiz .” dedi.

İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu ise “Birçok vakada ameliyat ve tedavi seyrini değiştirebilen Frozen İnceleme şu ana kadar bağlı Sağlık Tesislerimizde sadece Tepecik EAH ve Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH’nde yapılmaktaydı. 517 yatak kapasiteyle kısa bir süre önce açtığımız ve her geçen gün hizmetlerine bir yenisini eklemekte olan ve İzmir’in kuzey aksına yani büyük bir kitleye hitap eden Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde de artık Frozen İnceleme yapılmaktadır. Ameliyat esnasında hastadan alınan doku örneği ile yapılacak Frozen İnceleme sayesinde hastalarımızın hastalıklarına hemen tanı konulabilecek ve belki de tekrar tekrar ameliyat olmak zorunda kalmayacaklar.” dedi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Arşiv