2012 YGS SORULARINI UĞUR DERSHANELERİ BÖLÜM BAŞKANLARI DEĞERLENDİRDİ

  • 0
  • 989
Yazı Boyutu:

Üniversiteye girmek isteyen adaylar, ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) ter döktü. Adaylar, geçen yılki kopya skandalının ardından sınava tepeden tırnağa polis tarafından aranarak girdi. Saat, yüzük, kolye, küpe gibi metal aksesuar takmanın yasak olduğu sınavda adaylara kalem, silgi, kalemtıraş da sınav salonlarında verildi.
 
YGS, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), Türkiye’de tüm il ve bazı ilçeler ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa olmak üzere toplam 160 sınav merkezinde, 98 bin 693 sınav salonunda gerçekleştirildi. Sınavda yaklaşık 1 milyon 850 bin aday ter döktü. Sınav, saat 10.00’da başladı ve tek oturumda 160 dakika sürdü. Adaylara 40 Türkçe, 40 Sosyal Bilimler, 40 Matematik ve 40 Fen Bilimleri sorusu yöneltildi. Adaylar, kendilerine yöneltilen 160 soruya 160 dakikada yanıt vermeye çalıştı.
 
Bilindiği gibi, üniversite giriş sınav sistemi, iki basamaklı ve altı oturumdan oluşuyor. Sınavın birinci aşaması YGS (yükseköğretime geçiş sınavı) adayların temel becerilerini, yorumlama gücünü sorgulayan bir sınavdır. YGS’ de başarılı olmak için adayların 180 puan barajını geçmeleri gerekiyor. Adaylar 140 baraj puanı geçtiklerinde iki yıllık önlisans ve açıköğretim fakültelerini tercih edebilecekken,180 puanı geçtiklerinde ikinci aşama LYS‘ye katılma hakkı elde edecekler.
 
YGS sonuçları, nisan ayının ikinci haftasında açıklanacak ve adaylar LYS’de hangi sınavlara katılacaklarını belirleyerek yeni bir başvuru yapacaklar. Daha sonra haziran ayında girmek istedikleri LYS’ lere katılacaklar. Temmuz ayının ikinci haftasında LYS sonuçları açıklanacak ve tercihler yapılacak. Bu yıl sınava giren adaylar, 144 üniversitenin 700 bin civarındaki kontenjanı için tercih yapacaklar. Dolayısıyla sınava giren her iki öğrenciden birisi, üniversiteye yerleşme hakkı kazanacak.
 
Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Genç; YGS’nin temel bazda kolay bir sınav olacağını daha önce defalarca ifade ettiklerini ve bekledikleri gibi sınavın öğrencilere kolay geldiğini belirtti. Genç “Genel anlamda YGS’nin, müfredata uygun, çalışan öğrencilerin çok rahat yapabileceği sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Biz Uğur Dershaneleri olarak, çalışmalarımızı MEB müfredatına paralel yürüttüğümüz için öğrencilerimizin sınavda sıkıntı çekmediğini düşünüyoruz. Tüm öğrencilerimize sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir gelecek diliyoruz. Hayatımız sınav diyoruz. İşte o sınavlardan birini daha geride bıraktık. Tüm öğrencilerimizin geriye bakmadan ve vakit kaybetmeden yaklaşık iki buçuk ay sonraki LYS’ye hazırlanması gerekiyor. ”diye konuştu.
 
Uğur Dershaneleri ÖSYS Koordinatörü Gülay Hasdemir “YGS’de sürpriz soru çıkmamış olup düzenli planlı bir hazırlık yapmış öğrencilerin başarılı olabileceği seçici bir sınav olmuştur.” dedi.
 
Uğur Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Nazik Kösegil “2012 YGS beklenildiği gibi bilgi isteyen ve bilgiyi yorumlama becerisi isteyen sorulardan oluşmuştur.
Üniversiteye giriş maratonunun ikinci aşaması olan LYS'lere 11 hafta kaldı. Tüm adayların YGS'de gösterdiği performansın muhakemesini bir kenara bırakıp hızlı bir şekilde LYS konularına odaklanması lazım. Unutmamak gerekir ki LYS'ler soru sayısı olarak fazla ve tüm konuları içerdiğinden adayların kalan süreyi verimli değerlendirerek hiçbir konuyu atlamadan hazırlanması şarttır. YGS sonucu beklentinin üzerinde ya da altında olsa da puan oluşumunda LYS'nin ağırlığının daha fazla olduğu göz önünde bulundurulduğunda telafi imkânı olduğu görülmektedir.'' şeklinde konuştu.
 
 
YGS sorularına bakıldığında;
Uğur Dershaneleri Türkçe Bölüm Başkanı İbrahim Yıldırım: “ Her yıl sorulan sorulardan çok farklı sorularla karşılaşılmamıştır. Bizim de sınavlarımızda uyguladığımız gibi yorum ağırlıklı sorularla karşılaşılmıştır. Tek fark yazım yanlışı sorusu ve anlatım bozukluğu sorusunun olmayışıdır. Paragraf sorularında bazı paragraflar uzun tutulmuştur. 114 sözcükten oluşan paragraf sorularıyla karşılaşılmıştır. Tüm soruların paragraflar üzerinde yoğunlaşması, soruların çözüm süresini uzatmıştır. Güzel olan yanlardan birisi müfredat dışı soru olmayışıdır. Dil bilgisini yoklayan sorular ölçücü nitelik taşımaktadır. Her seçenek bir bilgiyi yokladığından dil bilgisi donanımları tam olan adayların çözemeyeceği soru yoktur. Açık bir dil kullanılması sınavın amacına uygundur.” Dedi.
 
Kimya Bölüm Başkanı Bedrettin Boyacıgil: “Kimya müfredatının değişiminden sonra yapılan ilk YGS’deki kimya soruları, yeni müfredata tamamen uygun hazırlanmıştır. Soruların ünitelere göre dağılımı dengeli olup sınav tamamen beklenen sorulardan oluşmuştur. Kimya olarak sınav çalışan öğrenciyi ödüllendirmiştir.”
 
Tarih Bölüm Başkanı Ercan Türköz: “Sınav sorularında “Genel Tarih Bilgileri” ile “T.C İnkılâp Tarihi” ve “Milli Güvenlik           Bilgisi” konularını ölçen sorulara yer verilmiştir. Terim bilgisi öne çıkarılmış ancak bazı sorularda bilginin yorumlanması da istenmiştir. Sınavda aynı soru içerisinde birden çok konu hakkında bilgi ölçülmeye çalışılmış, kısacası kazanım yelpazesi geniş tutulmuştur. YGS’ deki sorular bütün müfredatı kapsayacak şekilde sorulmuştur. Dershanemizdeki müfredatla sınav müfredatı örtüşmektedir. Dershanemizin gerek müfredat planı gerek ders içerikleri ile hazırlanan materyaller sınavla örtüşmüştür. Konulara iyi hazırlanan öğrencilerin, soruları çözerken çok zorlanmayacağını söyleyebiliriz.”
 
Felsefe Bölüm Başkanı Gülay Ataç: “Müfredattaki ünitelerden bilim felsefesi ve din felsefesinden soru bulunmaktadır. Soruların dili açık, ifadeler anlaşılır şekildedir. Ancak önceki yıllardan farklı olarak filozofların görüşlerini felsefedeki ayrıntılı bazı kavramları bilmeyi ve doğrudan yanıtlamayı gerektiren sorular bulunmaktadır. Buna bağlı olarak önceki yıllara göre seçeneklerdeki ifadeler daha kısa ve kavramsal düzeydedir.”
 
Fizik Bölüm Başkanı Mustafa Elmasdere: “Uygulanan 1.basamak sınavlarına paralel, düzgün sorularla hazırlanmış bir sınav.  Yeni müfredata uygun soruların yer alacağı bir sınav olmasından korkuyorduk fakat eski müfredattan sorumlu öğrencilerin bulunması da göz önüne alınmış. Eski ve yeni müfredatın ortak kısımlarının sorgulanmasına özen gösterilmiş.  Her iki müfredattan gelen, düzenli çalışmış öğrencilerin başarılı olacakları bir sınav.” dedi.
 
Biyoloji Bölüm Başkanı Mustafa Ceren: “2012 YGS, tüm lise müfredatını tarayan bir sınav olmuştur. Müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Sınavın genel çerçevesi çalışan ve bilgi birikimi iyi olan öğrenciyi mutlu edecek tarzdadır. Özellikle dersine devam eden, geçmiş yıllardaki sınav sorularını çözen öğrencilerin zorlanmadan çözebileceği sınav olmuştur. Sınav sorularının özenle hazırlandığı, bütün kelimelerin üzerinde durulduğu gözden kaçmamaktadır.”
 
Matematik Bölüm Başkanı Adil Kurt: “Matematik geçen yıllarda olduğu gibi sayılar ve problemler üzerine kurulmuş sorulardan oluşmaktadır. Geometride ise bazı sorular yeni geometri müfredatına göre tasarlanmış ancak şu anki 12. sınıf öğrencilerinin de yorum yaparak çözebileceği sorulardan oluşmuştur. Genelde müfredata uygun sorular sorulmuştur.”
 
Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler: ” Lise müfredatının ortak alanını kapsayan ve tarayan sorulardan oluşturulmuştur. Sınav soruları hem bilgi hem bilgiyi yorumlama gücü; şekil ve grafik yorumu isteyen seçici sorulardır. Sorularda, güçlü çeldiriciler bulunmaktadır. Öğrencilerin ciddi bir hazırlık yapmış olmaları gerektiğini kanıtlayan bir sınav olmuştur.”
 
YGS 2012 sorularına genel olarak bakıldığında, sorular müfredata uygun olarak hazırlanmıştır. Öğrencinin düşünme ve çıkarım yapma yeteneği sorgulanmıştır. Öğrencilerin zorlanmayacağı ve barajı geçme açısından sıkıntı yaşamayacakları bir sınav olmuştur. Sınava giren adayların büyük bölümünün bu sınavda başarılı olacağı açıktır. Soruların tümüne bakıldığında düzenli çalışan her öğrencinin yapacağı kolaylıkta olduğu görülmektedir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv