2023 hedefleri için verimlilik şart

  • 0
  • 686
Yazı Boyutu:

BilimSanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, “Türkiye'nin2023 hedeflerine ulaşması ve orta gelir tuzağını atlamak için verimlilikartışını sağlamamız gerekli” dedi. Sanayi cephesinden de katma değeri yüksekürünler için Ar-Ge, inovasyon ve markaya yönelme çağrısı geldi.

EgeBölgesi Sanayi Odası (EBSO), Verimlilik Haftası etkinlikleri kapsamında BilimSanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ile birlikte Sanayideİnovasyon ve Verimlilik paneli gerçekleştirdi.

BilimSanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, VerimlilikHaftası etkinlikleri çerçevesinde düzenledikleri törende ödül alan 24 firmaiçinde Ege Bölgesi’nden sanayicilerin önemli ölçüde yer almasından mutlulukduyduklarını dile getirdi.

Türkiye'degenellikle verimlilik kültürünün büyük ölçekli firmalarda yaygın olduğunu ancakbunun küçük işletmelerde de yaygınlaşması gerektiğini söyleyen Yılmaz,“Türkiye'de firmaların yüzde 99'u KOBİ olduğu için verimlilik artışını sağlamakbiraz zaman alıyor. Firmalarımızı orta ve büyük işletmeler düzeyine getirmek, verimliliğinicelik ve nitelik olarak arttırmamız gerekiyor. Avrupa'da KOBİ’lerdeki işgücüverimlilik faktörü büyük işletmelere göre 3 kat düşük iken bizde küçükişletmelerde verimlilik faktörü 6 kat düşük düzeyde bulunuyor. Türkiye'nin 2023hedeflerine ulaşması ve orta gelir tuzağını atlamak için verimlilik artışını sağlamamızgerekli” diye konuştu. 

Çiçekçi: Çare Ar-Ge ve inovasyonda
EgeBölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi de, küreselekonomik kriz nedeniyle geleceğe dönük stratejik politikaların, üretimdeyapısal değişimlerin önem kazandığını belirtirken, “Tüm bunlar Türkiye’nin özelliklede Türk iş dünyasının, zayıf ve güçlü yönlerini, fırsat ve tehditlerini iyideğerlendirerek, geleceğini çok iyi planlaması gerektiğini göstermiştir. Bugünrekabet gücünü arttırmanın yolu katma değerli ürünlerden, katma değeriarttırmanın yolu da her fırsatta altını çizdiğimiz; Ar-Ge, inovasyon ve markayayönelmekten geçmektedir” dedi.

Girişimcibir ruha sahip olan Türk insanının ne yazık ki benzer bir başarıyı yenilikçiolma konusunda gerçekleştiremediğini belirten Çiçekçi, bunda eğitim sisteminintemel yapısı ile işletmelerin yüzde 99’a yakınının KOBİ yapısının etkiliolduğunu ileri sürdü.

ErdoğanÇiçekçi, batıdan doğuya kayan üretim ekseninde Türkiye’nin olmak istediği yeriçin attığı, atacağı adımların önem taşıdığını, avantajların da bu doğrultudadesteklenmesini vurgularken, sözlerine şöyle devam etti:“Ekonomikve stratejik konumunu her geçen gün güçlendiren Türkiye’de üretimin vebüyümenin sağlıklı bir yapıda sürdürülebilir olması esastır. Zira hizmetsektörüne yönelen ülkelerin girdiği çıkmazı dikkate aldığımızda, “Üretim yoksakalkınmak hayaldir” sloganımızda ne kadar haklı olduğumuzu bir kez dahagördük.  Ne yazık ki tek başına üretim deetkili olmamaktadır. İşte bu noktada inovasyon devreye girmektedir. Dünyada 17.büyük ekonomi olan Türkiye, küresel yenilikçilik endeksinde 2007 yılında 107ülkede 45. iken, 2013 yılında 79 ülkede 68. sırada yer almıştır. Son 6 yılda 23basamak gerilemiş isek, mutlaka bunun bir açıklaması olmalıdır. 50 yıl önce birKore’li; Gana vatandaşının yarısından, bir Türk vatandaşının dörtte birindendaha az kazanıyorken bugün gelinen noktayı, herkes gayet iyi biliyor ki, Ar-Geve inovasyon ile açıklamak hiç de zor değildir.”

Bireylerdenşirketlere ve ülke ekonomisine kadar verimlilikte hangi düzeyde olduğumuzun daönemine işaret eden Çiçekçi, “Artan rekabet, küreselleşme, iş yapma şekillerindeve piyasa şartlarındaki değişim verimli kalabilmeyi bugün dünden daha zorunlu birhale getirmiştir” diye konuştu. 

Üniversite ve sanayi birlikteliği
İzmirKalkınma Ajansı Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı MuratÇelik’in İzmir’in Yenilik Stratejisi sunumunun ardından İYTE Rektörü Prof. Dr.Mustafa Güden’in moteratörlüğünde gerçekleştirilen panelde, İzmir TeknolojiGeliştirme Bölgesi temsilcisi Dr. Emrah Tomur, EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisiyöneticisi Doç. Dr. Serdal Temel, Yaşar Üniversitesi Araştırma Geliştirme veUygulama Merkezi Müdürü Selçuk Karaata, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim ÜyesiProf. Dr. Abdurrahman Bayram ve Sentes-Bir A.Ş. temsilcisi Çağrı Gürbüz de inovasyon,teknoloji odaklı şirketler ve verimlilik, TTO’nun bölgesel inovasyonakatkıları, Türkiye’den inovasyon örneklerini ortaya koydu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Arşiv