2030 yılında her 4 bebekten 1’i Otistik doğacak

  • 0
  • 763
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü kariyer gününekatılan Türkiye Engelliler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Nar TaneleriÖzel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Besim Toker, Otizminyaygınlık hızının her geçen yıl büyük bir artış gösterdiğini, diğer engelçeşitleri ile birlikte özel eğitim uzmanlarına Türkiye ve dünyada her yıl dahafazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi.  

İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü kariyer günü,uzmanlar ile öğrencileri bir araya getirdi. İnciraltı Montessori AnaokuluEğitim Koordinatörü Sevgi Koşaner, Saysen Anaokulu Müdürü Mehmet Feyza Saysen,Çocuk Gelişimi ve Özel Eğitim Uzmanı Ender Marangoz, İzmir Özel Fatih KolejiAnaokulu Müdürü Muzaffer Özkan, Müdür Yardımcısı Esin Bakioğlu, Behçet Uz ÇocukHastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Eda Arkaz ve Türkiye Engelliler KonfederasyonuYönetim Kurulu Üyesi ve Nar Taneleri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon MerkeziKurucu Müdürü Besim Toker kariyer gününe katıldı. 

2012’de 88 doğumdan1’i Otistik
Türkiye Engelliler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi veNar Taneleri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Besim Tokersunumunda, Çocuk Gelişimi Bölümü mezunu özel eğitim uzmanlarına duyulanihtiyacın her geçen yıl arttığını söyledi. Özellikle Amerika’da yapılanaraştırmaların Otizm konusunda çarpıcı rakamlar ortaya koyduğunu ifade edenToker, “Dünyada 5 yıl önce 130 doğumda 1 görülen Otizm, 2012 yılında 88’de 1’edüşmüş durumda. 2030 yılında her dört doğumdan birinde bebeğin Otistik olarakdünyaya gelmesi bekleniyor. Bu duruma diğer engel çeşitleri de eklendiğinde,dünya ve Türkiye’nin özel eğitim uzmanlarına olan ihtiyacı her geçen yıl hızlaartıyor” dedi. 

Türk çocuklar dünyastandartlarının 2 yıl gerisinde
Çocuk gelişimi ve eğitiminin kültür ile bağlantısının zamanzaman olumsuz sonuçlarının da olduğu bilgisini aktaran İnciraltı MontessoriAnaokulu Eğitim Koordinatörü Sevgi Koşaner, “Türk çocukları ayakkabı bağlama,burnunu silme ve kıyafetlerini değiştirmede dünya standartlarının iki yılgerisinden geliyor” dedi. Erkek bir çocuğa yatağını toplamasını öğretirkençocuğun babasının tepkisi ile karşılaştığını söyleyen Koşaner, “Aşırıkorumacılık nedeni ile çocukların gelişmesi çoğu zaman anne ve babalartarafından engelleniyor” dedi. 

Aile özel eğitimedahil edilmeden başarı sağlanamaz
Özel eğitim sayesinde dünya ile bağlantı kuramayan birbebeğin tedavi edilerek üniversitede eğitim alabilecek aşamaya kadar gelişmegösterebildiğini belirten Çocuk Gelişimi ve Özel Eğitim Uzmanı Ender Marangoz,tüm süreç içinde en önemli faktörlerin başında, ailenin de özel eğitime dahiledilmesinin geldiğini söyledi. Yeterli donanıma sahip olmayan ailelerinçocuklarının dezavantajlılık durumundan ileri gidemeyeceğini dile getirenMarangoz, “Aile ile birlikte yapılan dersler, ailenin evinde yapacağıalıştırmalar, aile ile sık görüşme, motive etme ve gelişmelerin paylaşılmasıhem moral verici olacak hem de ilerlemenin sürekliliğini sağlayacaktır” dedi. 

Çocuk Gelişimi Uzmanıbakıcı değildir
Çocuk Gelişimi Uzmanlarının, 0-6 yaş döneminden başlayarakbir insanın geleceğinin yapı taşlarını koyan kişiler olduğunu hatırlatan SaysenAnaokulu Müdürü Mehmet Feyza Saysen, “Çocuk Gelişimi ve eğitimcileri bakıcıdeğildir. Bu nedenle okullarımızda danışmanlarımız ve Çocuk Gelişimi uzmanlarıile çalışarak çoklu zekâ ve aktif eğitim yöntemini benimsedik, çocuklaraİngilizce, Fransızca gibi yabancı dillerin yanı sıra stratejik karar vermeyetisini güçlendiren Mind Games sistemini uyguluyoruz” dedi. 

Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Elif Öztürk Yılmaztekin ve ÇocukGelişimi Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer katılımcılara plakettakdim ederek teşekkür etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv