29. ULUSLARARASI İZMİR FESTİVALİ BAŞLIYOR

  • 0
  • 969
29. ULUSLARARASI İZMİR FESTİVALİ BAŞLIYOR
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), 29. Uluslararası İzmir Festivali’ni 26 Mayıs – 2 Temmuz 2015 tarihleri arasında düzenliyor. Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı’nın katkıları ve Eczacıbaşı Holding’in ana sponsorluğu, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve İzmir Fahri Konsolosluğu, İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu ve İzmir Fahri Konsolosluğu, İzmir İtalya Konsolosluğu ve Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği ve İstanbul Caz Festivali  işbirliği ile düzenlenecek Festival’de biri halka açık on bir konser yapılacaktır. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, E.Ü. Atatürk Kültür Merkezi, Celsus Kütüphanesi, Efes Odeon, Çeşme Açıkhava Tiyatrosu, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Açıkhava Gösteri Merkezi 29. Uluslararası İzmir Festivali gösteri mekânlarıdır.

FESTİVAL ONLARIN SAYESİNDE
    Uluslararası İzmir Festivali’nin 29 yıldır niteliğinden ödün vermeden yapılabilmesi, sanatı yaşamın olmazsa olmazı kabul eden sosyal sorumluluk sahibi kurumların destekleri ile mümkün olmaktadır. İKSEV; İzmir’i kendi adını taşıyan uluslararası nitelikteki Festivali ile bir marka kent olarak tanıtmak için verdiği çabaları destekleyen, İzmir’in ekonomik ve ticari yaşamını var etmenin yanı sıra kültür ve sanatının da gelişmesini sağlamayı görev edinen, en başından beri desteklerini esirgemeyen; Bakioğlu Holding, İzmir Ticaret Odası, SÖKTAŞ, AKG, Çimentaş, ENDA, İnci Holding, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Borsa İstanbul, İzmir Ticaret Borsası, Petkim, Ben Boru, ESBAŞ, Özgörkey Grubu ve Laila Mücevher’e sonsuz minnet duymaktadır. Zor zamanda yoku var eden, özverili emeklerini cömertçe sunan Tükelmat, Alkim Kâğıt, Shift İzmir, Telekurye, Kaya Prestij Catering ve her yaştan gönüllülerimiz olmasaydı bu Festival belki de olmazdı.

İzmirlilik bilincine sahip, yaşadığı kente hizmet sunmayı ilke edinen ve bu kentin Festivali’ni destekleyen kurum, kişi ve kuruluşlar sahip çıktıkları Uluslararası İzmir Festivali’ni Avrupa’daki benzerleri arasında ilk sıralara yükseltmiştir. İKSEV’e güç veren olgu bu sarsılmaz inanç ve yeni destekçilerinin varlığıdır.  Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme’nin, ''Dünya burada buluşuyor'' sloganı ile dünya markalarını, sanatı ve modayı aynı çatı altında buluşturduğu Point Bornova Projesi ile destekçilerimiz arasına katılması mutluluk vericidir.

FESTİVALDE NELER VAR?
29. Uluslararası İzmir Festivali’ni benzerlerinden farklı kılan unsur ise “Çağdaş Seslenişler” başlıklı proje. Ahmed Adnan Saygun ve Ulvi Cemal Erkin’in az bilinen ve neredeyse hiç seslendirilmemiş vokal eserlerini gün yüzüne çıkarıp, çağdaşları Fransız bestecilerin eserleriyle birlikte Fransız ve Türk solistlerce seslendirilmesini böylelikle, genç Türk sanatçılarının solistlik kariyerlerine uluslararası bir sahnede başlamalarını sağlayacak bu a kapella vokal müzik projesini Fransız Sagittarius Vokal Müzik Topluluğu Şefi Michel Laplenie ve Soprano- müzikolog Çimen Seymen yürütecek.

RICCARDO MUTI VE ORKESTRASI
    29. Uluslararası İzmir Festivali’nin açılış konserini 26 Mayıs 2015 Salı günü parlak kariyeri boyunca yaptığı her işte “Şef” sözcüğünün içerdiği bütün anlamları karşılayan, İtalyan ve özellikle Verdi’nin müziğine yaptığı olağanüstü katkılarla adını müzik tarihine altın harflerle yazdıran, İtalya’dan Fransa’ya, Rusya’dan İngiltere’ye pek çok ülkenin en büyük ulusal nişanlarıyla onurlandırılan Riccardo Muti, kurduğu Luigi Cherubini Gençlik Orkestrası ile yapacak.

Adını, Avrupa’da tüm zamanların en büyük bestecilerinden biri kabul edilen İtalya doğumlu Luigi Cherubini’den alan Orkestra, tüm İtalya’dan gelen 30 yaş altı müzisyenlerin oluşuyor. Orkestranın üyeleri Riccardo Muti’nin önderliğinde saygın Avrupa orkestralarından solistlerin oluşturduğu bir komite tarafından odisyon ile seçiliyor. Üyelerinin sadece üç yıl süreyle orkestrada yer alabilmesi, Topluluğun sürekli yenilenen dinamizmini yaratıyor.
Muti, dünyanın önemli konser salonlarının ve festivallerinin aranan konuğu olan Orkestrası ile konserin ilk bölümünde Schubert’in Op. 170, Do Majör Uvertürü (İtalyan Stilinde) ile Mozart’ın Re Majör 35. Senfonisi (Haffner)’ni seslendirecek. Konserin ikinci bölümünde Muti, İzmirli dinleyicilerine efsane Verdi yorumlarından iki örnek sunacak. Bu bölümde Verdi’nin I Vespri Siciliani Operası’ndan Senfoni ve Dört Sezon başlıklı üçüncü perde dansları yer alacak.
26 Mayıs 2015 Salı günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde saat 21.30’da başlayacak konser öncesinde açılış töreni ve ses kaydı yapılacak. Bu nedenle kapılar 20.30’da kapatılacak.

ITHZAK PEARLMAN İZMİR’DE
Geçmiş 28 yılda olduğu gibi yine kendi alanlarında dünyanın en büyük isimlerini İzmir’e getiren Uluslararası İzmir Festivali, Muti gibi bir dünya devinin ardından nadir sayıda klasik müzik sanatçısına nasip olan “süperstar” unvanına sahip Ithzak Pearlman’ı 30 Mayıs 2015 Cumartesi gecesi 21.30’da AASSM’de İzmirli sanatseverlerle buluşturacak. Sayıları milyonları aşan hayran kitlesiyle efsaneler katına ulaşan keman sanatçısı Ithzak Perlman, enstrümanı üzerindeki sınır tanımaz hâkimiyeti, bitip tükenmez müzik yapma isteği ve sevgisiyle tüm dünyada olağanüstü bir tanınırlığa sahip. Perlman’a İzmir Konserinde, solist ve eşlikçi olarak sıra dışı bir kariyere sahip piyanist Rohan De Silva eşlik edecek.     Aynı zamanda iki yakın dost olan Perlman ve Silva, başarılı konser kariyerlerinin yanı sıra enstrümanlarının en iyi sanatçıları olarak çok parlak bir eğiticilik kariyerine de sahipler. İzmirlilerin huzuruna sürpriz bir programla çıkacak Perlman ve De Silva’nın konseri unutulmazlar arasında yerini alacak.

EFELER FESTİVAL SAHNESİNDE
    Bu yıl 60. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Ege Üniversitesi’nin tanınırlığını dünya çapında perçinleyen E.Ü. Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Dansları Topluluğu “Ekin” çok özel bir proje ile 29. Uluslararası İzmir Festivali’ne katılacak. Halk Oyunları Bölümünün kuruluşunun yirmi beşinci yılının kutlandığı Festival’de Ekin Topluluğu’nun “25. Yıl Projesi” olan “Üç Mehmet’in Dansı”nda Ege Bölgesi’nin üç Mehmet Efesi’nin (Atçalı, Çakıcı, Demirci) kahramanlıkları destansı bir gösteriyle aktarılacak.

İki perde ve üç bölümden oluşan gösteri ilk kez reprodüksiyonu yapılan dönem giysileriyle ve halk çalgılarından oluşan ancak çağdaş bir sunumu hedefleyen bir müzik anlayışı ile sunulacak. Repertuar, Topluluğun geçmiş yıllarda sahnelediği birkaç dansın yanı sıra, alan araştırmaları ile derlenmiş, ancak henüz sahne ışıkları ile tanışmamış danslardan oluşacak. Ayrıca anlatımını desteklemek amacı ile geleneksel elementlerden yola çıkan yeni koreografik denemeler de bütün içinde yer alacak. Abdürrahim Karademir ve Şahin Ünal’ın yönetmenliğindeki “Üç Mehmet’in Dansı” gösterisinin müziklerini Tarkan Erkan yapacak.

“PİYANİST” İZMİRLİLER İÇİN ÇALACAK
Polonya asıllı yönetmen Roman Polanski’nin 2002 yapımı filmi “Piyanist”in o yılın bütün sinema ödüllerini kazanmasında büyük paya sahip başrol oyuncusu Adrien Brody’nin film boyunca çaldığı parçaları unutulmaz kılan Piyanist Janusz Olejniczak, 16 Haziran 2015 Salı gecesi Efes Odeon’da bu kez Festival izleyicileri için çalacak.

Polonya’nın en önemli ulusal nişanlarına sahip Janusz Olejniczak, Chopin Piyano Yarışmasını kazanan en genç piyanist olarak başladığı kariyerini art arda gelen parlak başarılarla süslemiş. Andrzej Żuławski’nin La note bleue filminde Chopin’i canlandıran Olejniczak, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlı dijital bir platform olan Culture.pl ve Polonya Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliği ile yapılacak İzmir konserinde Chopin ve Debussy eserlerinden oluşan özel bir program sunacak.

ORGUN ÇILGIN VİRTÜÖZÜ
Kural tanımaz giyimi, sıra dışı saç stili ve aksesuarlarıyla “Orgun Çılgın Virtüözü” olarak adlandırılan, ancak pek çok önemli bestecinin eserlerini org için uyarlayarak dünya müziğine önemli bir katkı yapan Cameron Carpenter, 18 Haziran 2015 Perşembe günü AASSM’de çalacak. Pek çok enstrümantalist için doğal sayılan, kendisi için özel yapılmış bir çalgıya sahip olma olanağı, Org sanatçısı Cameron Carpenter için büyük bir hayaldi. Bu hayalini gerçekleştiren ve taşınabilir bir org yaptırmayı başaran Carpender, International Touring Organ- ITO adı verilen özel çalgısıyla Avrupa’da ilk kez İzmir Festivali’nde çalacak. Sanatçı, ışıklar saçan muhteşem orgu ile Şostakoviç, Bach, Dupré, Chopin, Bernstein,  Scriabin ve kendi eserlerinden oluşan zengin bir program sunacak.

FRANZ LISZT ODA ORKESTRASI EŞLİĞİNDE ARKAS TRİO
Uluslararası İzmir Festivallerinde her yıl birbirinden iyi oda müziği topluluklarını dinlemeye alışan festival izleyicileri bu yıl Franz Liszt Oda Orkestrası ile tanışacak.  Dünyanın en iyi salonlarında çalan, en önemli festivallerine çağrılan Franz Liszt Oda Orkestrası, Budapeşte’deki Franz Liszt Müzik Akademisi’nin eski öğrencileri tarafından kurudu ve geçen elli iki yıl içinde Macar yaylı çalgılar geleneğinin tüm dünyada daha popüler hale gelmesini sağladı.

Barok, klasik, romantik ve çağdaş eserlerden oluşan çok zengin bir repertuara sahip olan Topluluk, 29. Uluslararası İzmir Festivali’nde Arkas Trio’ya
da eşlik edecek. Türkiye’nin ilk kurumsal müzik üçlüsü olan Trio, kısa zamanda yurt içinde ve dışında adından söz ettirmeyi başardı. Arkas Holding işbirliği ile Festivale katılan; Devlet Solist Sanatçısı Tuncay Yılmaz (keman), prestijli yarışmaların birincisi Gustav Rivinius (çello) ve çağdaşlarının en iyisi Emre Elivar (piyano) dan oluşan Arkas Trio ve Franz Liszt Oda Orkestrası; Grieg’in Holberg Süiti, Martinu’nun Keman, Çello, Piyano ve Yaylı Çalgılar Orkestrası için Triple Konçertosu, Bartók’un Yaylı Çalgılar Orkestrası için Divertimento’su ve Liszt’in 2 numaralı Macar Rapsodisini seslendirecek.

FESTİVAL’DE  “ÇAĞDAŞ SESLENİŞLER”
Yetenekli genç müzisyenlere uluslararası ustalarla çalışma olanağı sağlamayı, bilgi ve ufuklarını genişleterek profesyonelliğe geçiş yolunda evrensel bir tecrübe kazandırmayı amaçlayan İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), 29. Uluslararası İzmir Festivali’ni sıra dışı bir proje ile taçlandıracak.
“ ‘Çağdaş Seslenişler’ A Kapella Vokal Müzik Projesi” konservatuar ses eğitimi almış, konser kariyerine yönelmek isteyen genç solistlere benzersiz bir olanak sunacak. Fransız koro şefi Michel Laplenie ve yönetimindeki Sagittarius Vokal Topluluğu’nun solistleri ile Soprano ve müzikolog Çimen Seymen, projeye katılacak genç Türk solistlerle, Fransa’da eğitim görmüş A. Adnan Saygun ve Ulvi Cemal Erkin ile çağdaşları Fransız Besteciler Maurice Ravel ve Francis Poulenc’ın az bilinen vokal eserlerini, birlikte ortak armoni oluşturarak yorumlayacak.
     13- 20 Haziran 2015 tarihleri arasında hayata geçirilecek proje, 22 Haziran 2015     Pazartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 29. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında yapılacak konserle sonuçlandırılacak. Bu konser; çağdaş Türk ve Fransız bestecileri aynı sahnede buluşturarak, birbirine seslenişlerini, çağımızın genç seslerinden duyuracak..
Fransa ve Türkiye arasındaki, çok eskiye dayanan kültür diyaloğunu, bu renkli müzik tablosu içinde bir kez daha gün yüzüne taşıyacak konser; genç Türk Solistlerin, uluslararası ilk sahne deneyimlerini, Avrupa’nın en köklü müzik topluluklarından biriyle aynı sahneyi paylaşarak kazanmalarını sağlayacak.

ODA MÜZİĞİNİN EN İYİLERİ
29. Uluslararası İzmir Festivali, 25 Haziran 2015 Perşembe günü Celsus Kütüphanesi’nde Oda müziği topluluklarının en iyilerinin yetiştiği İtalya’dan yine çok değerli sanatçıları ağırlayacak. İzmir İtalya konsolosluğu işbirliği ile yapılacak konserde günümüzün yıldız isimleri soprano Peola Santucci, Tenor Vincenzo Mario Sarınelli ile piyanist Mairizio Abeni İtalya Oda Müziği Topluluğu eşliğinde çalacak.

EFSANELERİN VEDASI FESTİVAL’DE
1997 yılından günümüze dek Küba müziğinin elçileri olarak tüm dünyada konserler veren Orquesta Buena Vista Social Club®, tarihsel yolculuklarını taçlandıracak bir veda turnesiyle sahnelerden çekiliyor. 29 Haziran 2015 Pazartesi günü Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’nda yapılacak konsere, efsane isimler Omara Portuondo, Eliades Ochoa, Guajiro Mirabal, Barbarito Torres, Jesus ‘Aguaje’ Ramos’un da katılıyor.

The Orquesta Buena Vista Social Club®,  adını Buena Vista Social Club ile en çok satan albüm dalında ilk Grammy Ödülünü kazandığında duyurdu. Topluluğun sanatçı ekibi çığır açan kayıt ve filmlerde yer almış, kendine has sanatçılardan oluşuyordu. Ancak bu sadece olağan dışı bir yolculuğun başlangıç noktasıydı. Yıllar boyunca grubun beğeni toplayan albümleri, Grammy ödülleri, İbrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Cachaito Lopez, Manuel Galbán, Omara Portuondo, Anga Díaz ve Roberto Fonseca gibi sanatçıların eşlik ettiği yok satan konser ve turneleri gitgide arttı. The Adious Tour (Elveda Turnesi), bugüne dek kırktan fazla müzisyenin yer aldığı Topluluğun 16 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği binden fazla konserin adeta özünü temsil ediyor.  The Orquesta Buena Vista Social Club®,  bu zaman zarfında Küba müzik geleneğini coşkulu ve ateşli bir biçimde kutlamak için eski kuşak ve yeni kuşak sanatçıların bir araya geldiği, özelliği olan, dinamik, çok jenerasyonlu bir Topluluk haline geldi.

İSYANCI RUHLARIN MÜZİĞİ
29. Uluslararası İzmir Festivali’nin Temmuz ayı etkinlikleri 1 Temmuz 2015 Çarşamba günü çok renkli ve eğlenceli bir konserle başlayacak. New Orleans Jazz Band geleneği ile büyüyen ve pop müziğe de ilgi duyan müzisyenlerden oluşan The Soul Rebels Brass Band, İzmir Ekonomi Üniversitesi Açıkhava Gösteri Merkezi’nde bir konser verecek. ABD Büyükelçiliği ve İstanbul Caz Festivali işbirliği ile yapılacak konsere giriş serbest olacak.

CENEVRE BALESİ TEKRAR FESTİVAL’DE
29. Uluslararası İzmir Festivali’nin kapanışını Cenevre Büyük Tiyatrosu Balesi yapacak. 2 Temmuz 2015 Perşembe günü Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’ndaki gösteride, tarihi 19. Yüzyıla kadar uzanan Topluluk, çağımızın önemli koreografları Ken Ossola’nın “Lux”, Andonis Faniadakis’in “Glory” adlı eserlerini sahneleyecek.
İKSEV’in davetiyle Uluslararası İzmir Festivali’ne ilk kez 1998 yılında gelen Cenevre Büyük Tiyatrosu Balesi, Bale Direktörü Philippe Cohen’in yönetiminde çağımızın en seçkin topluluklarından biri olarak tanınıyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv