40 yaş üzeri kadınların , yılda bir mamografi çektirmesi gerekiyor

  • 0
  • 891
40 yaş  üzeri kadınların , yılda bir mamografi çektirmesi gerekiyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı desteğiyle Bornova Belediyesi’nde gerçekleştirilen “13. Halk Sağlık Kongresi”nde “Kadın Sağlığının Önemli Konuları”  başlıklı panel düzenlendi.

Panele Prof. Dr. M. Rasih Yılmaz başkanlık yaptı.  Yrd. Doç. Dr. Zeynep Daşıkan, “Kadınlarda Akıntı Ve Temizlik Alışkanlıkları” hakkında önemli bilgiler verdi. Genital siğiller, mantar enfeksiyonları, serviks kanseri gibi önemli konulara değinen Dr. Daşıkan, Pap Smear testinin bu tür hastalıkların teşhisinde önemli olduğunu ancak Türkiye de testi yaptırma oranının çok düşük olduğunu söyledi.

Dr. Daşıkan, genital bölge temizliğinin kadın sağlığı konusunda çok önemli olduğunun altını çizerek,  Türkiye de kadınların genital hijyen uygulamalarına yönelik  bilgi eksikliği ve yanlış uygulamaları olduğunu belirterek bunu gidermek amaçlı çalışmalar yapıldığını söyledi. Kadınları jinekolojik muayene konusunda uyaran Dr. Daşıkan, her kadının hiçbir sorunu olmasa dahi yıllık muayenesini yaptırması gerektiğini söyledi.
“Meme hastalıkları nasıl tanınır? Tedavi edilir?” başlığı altında konuşmalarını yapan Prof. Dr. M. Rasih Yılmaz ve Prof. Dr. Ayşenur Oktay, meme kanserinde erken tanının önemine vurgu yaptı. Erken tanıda kendi kendine muayene konusunda önemli bilgiler veren Dr. Yılmaz; “Önemli olan tanı koymak değil, farklılığı hissetmektir. Memede sert kitle, yön değişikliği, kızarıklık, portakal kabuğu görünümü gibi farklılıklar olduğunda mutlaka doktora gidilmelidir” dedi. Ayrıca ailesel risk faktörlerine de değinen Dr.Yılmaz, birinci derecede akrabalarda görülen meme kanserinin risk faktörünü 3-4 kat arttırdığını söyledi.

Tarama yöntemleri hakkında bilgi veren Dr. Oktay ise 20-39 yaş arası kadınların 3 yılda bir klinik muayene,40 yaş ve üzeri kadınların ise her yıl klinik muayene ile   yılda bir mamografi çektirmesi gerektiğini belirtti. “Bir film bir hayat kurtarır” sloganıyla konuşmalarını sonlandıran Dr. Yılmaz ve Dr. Oktay ardından katılımcıların sorularını cevapladı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv