6 profesör, 400 kadın birlikte egzersiz yaptı

Türkiye Osteoporoz Derneği, 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü etkinliğini Bornova Belediyesi’nin işbirliği ile Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirdi.

  • 0
  • 651
 6 profesör, 400 kadın birlikte egzersiz yaptı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye Osteoporoz Derneği, 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü etkinliğini Bornova Belediyesi’nin işbirliği ile Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirdi. “Kemiklerinizi Sevin” başlığıyla yapılan panelde altı profesör osteoporozun ne olduğunu, korunma ve tedavi yöntemlerini detayları ile anlattı. Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı ve Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, toplum sağlığı için yapılan işbirliğinin önemine dikkat çekti. Yoğun ilgi gören etkinliğin en dikkat çekici görüntüleri ise salonu dolduran çoğu kadın 400’ü aşkın katılımcının profesörlerle birlikte egzersiz yaptığı anlardı.
Türkiye Osteoporoz Derneği, 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü etkinliğini Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirdi. Bornova Belediyesi’nin işbirliği ile yapılan panele ilgi yoğundu. Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden öğretim üyelerinin konuşmacı olduğu etkinlik öncesi tüm katılımcılara süt ve önünde “kemiklerinizi sevin”, arkasında ise “geleceğinizi koruyun” yazılı tişörtler ve bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.  

Yoğun ilgi gören etkinliğin en dikkat çekici görüntüleri ise salonu dolduran çoğu kadın 400 aşkın katılımcının hep birlikte egzersiz yaptığı anlardı. Osteoporozda haraketin öneminin anlatıldığı konuşmanın ardından hep birlikte bazı temel egzersizler yapıldı. Konuşmacı profesörlerin de katıldığı çalışma sırasında keyifli dakikalar yaşandı. 
Başkan Atila: Halkımızın sağlığını da önemsiyoruz
Panel öncesi bir konuşma yapan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, yaptıkları işbirliğine dikkat çekerek, “Katılımın yüksek olması ne kadar doğru ve anlamlı bir işbirliği yaptığımızı gösteriyor. Her konuda olduğu gibi halkımızın sağlığı ve sağlıklı nesiller yetişmesi bizler için çok önemli. Başta değerli profesörlerimiz olmak üzere bu panelin gerçekleşmesine katkı koyan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Kirazlı: Belediyenin verdiği destek çok anlamlı
Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, bu özel günde Bornovalılarla birlikte olmak istediklerini belirterek, “Bornova Belediyesi’ne ve Başkan Olgun Atila’ya toplumun böylesi konularda bilinçlendirilmesi konusunda verdiği destek için çok teşekkür ediyoruz” dedi. Tüm dünyada her üç saniyede bir osteoporoza bağlı bir kırık oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kirazlı, bu sayının çok sık görülen hastalıklar olan meme kanseri, kalp krizi ve inme hastalığının üçünün toplamından daha fazla olduğunu ifade etti. Kirazlı, “Bu nedenle osteoporoz çok önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Ortalama yaşam süresi giderek arttığı için bu hastalığın görülme oranı da artacak ve giderek daha önemli bir sağlık sorunu haline gelecektir” diye konuştu.

Her yönüyle Osteoporozu anlattılar
Prof. Dr. Sema Öncel ve Prof. Dr. Özlen Peker’in oturum başkanlığı yaptığı panelde, Prof. Dr. Özlem El “Osteoporozda Tedavi Yaklaşımları” başlıklı bir sunum yaptı.  Prof. Dr. El, Kırık riski taşıyan kişilerin kırıktan önce tedavi görmelerinin ve önlem almalarının çok önemli olduğunu belirterek, “Bu da hastalığı tanımaktan geçiyor. Osteoporozdan ancak nasıl bir hastalık olduğunu bilerek korunabiliriz” dedi.

Prof. Dr. Funda Çalış, “Osteoporozda Beslenme” başlığıyla konuştu. Kemiklerin sağlığında beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çalış, “Günlük kalsiyum ihtiyacımızı mutlaka karşılamalıyız. Kalsiyum için en önemli kaynak ise süt ve süt ürünleridir. Az yağlı olması koşuluyla süt, yoğurt ve peynir tüketimi çok önemli. Tabi ki tuz, şeker, sigara, alkol, kafein ve işlenmiş gıdalardan uzak durmamız gerekiyor. Bolca meyve yemeliyiz. Et yemeyi ihmal etmemeliyiz.  Ekmeğimiz ise tahıllı olmalı” diye konuştu.

Prof. Dr. Zerrin Durmaz ise osteoporozda düşmeler, düşmelerden korunma yöntemleri ve egzersizin önemini anlattı. Hastalıktan erken korunulabileceğini söyleyen Prof. Dr. Durmaz, “Herşey çocukla başlıyor. O yüzden çocuklarınızı küçük yaşlarda sevebilecekleri bir spora yöneltin” dedi. Egzersizin kemiği korurken aynı zamanda geliştirdiğine dikkat çeken Durmaz, hareketsiz yaşam tarzının osteoporozun başlıca nedeni olduğunu belirtti. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv