750 toplama noktasından 16 ton atık pil

  • 0
  • 734
Yazı Boyutu:

Konak ilçe sınırlarında uygulanmaktaolan “Atık Pil Geri Dönüşüm Projesi” ilköğretim ve lise düzeyindeki okul, işyeri, hastane, sağlık kuruluşları,mahalle muhtarlıkları, büyük ölçekli fotoğraf stüdyoları, alışveriş merkezlerive otellerde yürütüldü. 2009 yılında 2 bin 925 Kilogram ile başlayan projekapsamında beş yılda  evsel atıklardanayrı toplanan atık pil miktarı yaklaşık 16 tona ulaştı. 

Piller kullanıldıktan birsüre sonra bozulmaya başlıyor. Bu esnada çevreye zarar veren çeşitli zehirlimaddeler vücuda girdiğinde, sağırlık gibi nörolojik bozukluklara, merkezi sinirsisteminin tahribine ve kansere, böbrek, karaciğer, beyin dokularınıntahribine, hatta  sakat doğumlara nedenoluyor. Bu nedenle projenin daha geniş çevreleri yayılarak toplanması konusundagirişimler sürdürülüyor. 

Geri gönder, hastalığa davetiyeçıkarma
Türkiye’de atıkpil toplayan ilçe belediyeleri arasında İzmir, Konak Belediyesi rekor kırdı.Okul, çalışma ofisi, fotoğraf stüdyoları, hastane ve muhtarlıklardan toplananatık pillerin miktarı yaklaşık 16 tona ulaştı. Evsel atıklara karışmadantoplanan piller, çevreye sağlığına zarar vermeden imha edildi.         

İzmir Büyükşehirve Konak belediyeleriyle Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği(TAP) arasında imzalanan protokolle ilçe sınırları içindeki bütün okullara,devlet hastanelerine, muhtarlıklara ve büyük fotoğraf stüdyolarına, bugünekadar toplam 750 adet atık pil toplama kutusu yerleştirildi. Konak BelediyeBaşkanı Dr.Hakan Tartan, başarılı bir kampanya yürütüldüğünü ve vatandaşlarında duyarlı davrandığını söyledi. Çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturmasısebebiyle çok titiz bir çalışma yaptıklarını ifade eden Başkan Tartan, içindebirçok kanserojen madde bulunduran pillerin, Harmandalı Çöplüğü'ndeki özeldöküm alanlarında imha edildiğini söyledi.

Başkan Tartan, pillerin geri dönüşümü projesine; hem ekonomik,  hem de insan ve çevre sağlığı açısındanbaktıklarını belirterek şöyle konuştu: “Piller hacim olarak küçük olmasınakarşın barındırdığı ağır metaller nedeniyle çevremize son derece zarar veriyor.Biz de belediye olarak pillerin zararları olmaması için en yararlı yöntemingeri dönüşüm olduğu yolundan hareket ederek projeyi yıllardır destekliyoruz vetitiz bir çalışma yapıyoruz. Ülkemiz için kesin rakamsal veriler bulunmuyor.Ancak Almanya gibi gelişmiş Batı ülkelerinde kişi başına yılda 11 pil düşüyor.Piller kullanıldıktan bir süre sonra bozulmaya başlıyor. Bu esnada çevreye zararveren çeşitli zehirli maddeler vücuda girdiğinde, sağırlık gibi nörolojikbozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine ve kansere, böbrek, karaciğer,beyin dokularının tahribine, hatta  doğumlaraneden oluyor. Bu nedenle projenin daha geniş çevreleri yayılarak toplanmasıkonusunda girişimlerimizi sürdürüyoruz.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv