9 Eylül’de Kurtuluş ruhu Bornova’da yeniden yaşandı

  • 0
  • 547
9 Eylül’de Kurtuluş ruhu Bornova’da yeniden yaşandı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

9 Eylül ruhu İzmir’in kurtuluşunun 93’üncü yılında Bornova’da düzenlenen etkinliklerle yeniden yaşandı. Ege Üniversitesi Hastanesi’nin önünde bulunan 9 Eylül Şehitliği’ndeki anma töreninin ardından, Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun hemen öncesinde kente baktığı Belkahve’deki törenlerde o günlerin mücadele ruhu ortaya kondu
 
İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 93’üncü yılı nedeniyle Bornova’da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Terör saldırılarında verilen şehitler nedeniyle buruk geçen törenlerin ilki Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki 9 Eylül Şehitliği’nde düzenlendi. 9 Eylül 1922’de Bornova’dan İzmir’e girerken şehit olan askerler anısına yapılan anıttaki törene Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan, Bornova Garnizon Komutan Vekili Albay Yılmaz Akbaba, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, MHP İzmir Milletvekili Murat Koç, siyasi partilerin ilçe başkanları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunun ardından istiklal marşının okunduğu törende Anıt’a Garnizon, Kaymakamlık ve Belediye çelenkleri törenle konuldu.
 
Bağımsızlık meşalesi
İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunda anlamlı bir yeri olan Belkahve’de Bornova Belediyesi tarafından etkinlik düzenlendi. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluşun hemen öncesinde süvarilerle birlikte kente baktığı Belkahve’de, o günlerin ruhu yaşatıldı. Törende Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından Elif Su ve Çetin Oğuzcan Ulu’nun birlikte okulduğu ‘9 Eylül’ isimli şiir duygulu anlar yaşattı. Vatandaşlar ve sporcuların Türk Bayraklarıyla katıldıkları etkinlikte Atatürk Anıtı’nın önünde bağımsızlık meşalesi yandı. Geçen yıllarda yapılan müzik ve halk oyunları gösterileri bu yıl ülkemizi acıya boğan şehitlerimiz nedeniyle yapılmadı.
 
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, törende yaptığı konuşmada birlik ve beraberliğe vurgu yaptı. İzmir’in kurtuluşunun Bornova’dan başladığına dikkat çeten Başkan Atila, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk askeri İzmir’e girmeden önce Belkahve’den kente baktığını belirtti. ‘Atamız ilk adımı buradan attı ve İzmir’in üstüne güneş doğdu. İlk kurşunu atan Hasan Tahsin ile İzmir’den başlayan kurtuluş mücadelemiz İzmirimizde zaferle sonuçlandı” dedi. İlk kez 9 Eylül’ü kurtuluşu ve kurtutuluş için can verenleri susarak andıklarını belirten Başkan Atila, “Çünkü boğazımızı düğümleyen, yüreğimizi dağlayan acılar yaşıyoruz. Bugün barış için aydınlık günler için susuyoruz. Bize bu vatanı armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, geçmişte ve bugün, bu memleket için can veren tüm şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyoruz” diye konuştu. Başkan Atila, 93 yıl önce olduğu gibi bugün de birlik ve güçlü olma zamanı olduğunu söyledi.
 
Afyon’dan İzmir’e bisikletlerle geldiler
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 8 Eylül akşamı 2.  Büyük Taarruz Bisiklet Turu’na katılan sporcuları Belkahve’de karşıladı. Başkan Atila, 1922 yılında Türk Ordusu’nun geçtiği güzergahı takip ederek 900 kilometrelik parkuru tamamlayan bisikletçileri tebrik etti. Afyon’ndan İzmir’e bütün parkuru tamamlayan 36 bisikletçi Atatürk’ün dinlenip kahve içtiği Belkahve’de Bornova Belediyesi’nin ikram ettiği kahvelerini yudumladı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv