ABK ÇEŞME RES'TEN Yerli Enerji Kaynakları Çağrısı

Yaz aylarıyla birlikte ülke çapındaki elektrik üretiminin de arttığına dikkat çeken ABK Çeşme RES Proje Koordinatörü Erman Kaya, bu süreçte yerli enerji kaynaklarının kullanımının da önem kazandığını söyledi.

  • 0
  • 624
ABK ÇEŞME RES'TEN Yerli Enerji Kaynakları Çağrısı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yaz aylarıyla birlikte ülke çapındaki elektrik üretiminin de arttığına dikkat çeken ABK Çeşme RES Proje Koordinatörü Erman Kaya, bu süreçte yerli enerji kaynaklarının kullanımının da önem kazandığını söyledi.

Türkiye'nin enerji üretiminde dış kaynaklardan beslendiğini belirten Kaya, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artmasının son tüketicinin enerji maliyetlerini de düşüreceğine dikkat çekti.

Rüzgar ve güneş enerjisi konusunda TEİAŞ'ın da harekete geçtiğini kaydeden Erman Kaya, “TEİAŞ, Nisan 2015'te “Rüzgar Veya Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Önlisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği” kapsamında, başvuruları almıştı.

Yapılan önlisans başvurularından aynı bağlantı bölgesine bağlanmak için ilan edilen kapasiteden fazla başvuru bulunması veya aynı sahaya birden fazla başvuru bulunması halinde, ilan edilen kapasite kadar sisteme bağlanacak olanları belirlemek için bir yarışma yapılacak. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek üzere 13 il sınırları içinde yapılacak olan toplam 710 MW’lık rüzgar enerjisi santralleri için düzenlenecek yarışma ise 21-22-23 Haziran’da gerçekleştirildi. Yapılacak ihale sonucunda en uygun teklifi veren firmalar yeni üretim alanlarında faaliyete geçebilecek. Bu durum sektörün gelişimi adına önemli bir ilerleme olacak” ifadesini kullandı.

Çeşme bölgesinin rüzgar enerji verimliliği açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kaya, ülkenin enerji üretimi konusunda dışa bağımlılığını azaltmak ve istihdamı da yükseltmek için rüzgar enerjisi kullanımının artırılması gerektiğini vurguladı.

ELEKTRİK FATURALARI DÜŞECEK
Yerli enerjinin daha fazla kullanılır hale gelmesinin mevcut elektrik faturalarını da düşüreceğini hatırlatan Erman Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Yenilenebilir enerji doğal kaynaklardan besleniyor. Herhangi bir şekilde atık bırakmıyor. Sektör için çok önemli bir gelişme olan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın çıkardığı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Yönetmeliği ile artık yenilebilir enerji kaynak alanları oluşturulacak. Bu sayede hem güneş, hem de rüzgar enerji santrallerine dayalı elektrik üretiminin gerçekleştirilmesi hız kazanarak, yerli enerji üretimiyle dışa bağımlılık azalacak. Elektrik faturaları da günden güne düşecek. Bundan sonraki etaplarda da yenilenebilir enerjinin önü açılacak ve yerli üretim ile bu gelişme halka da yansıyacak” 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv