“Ahmet Piriştina” İzmirlilerle buluştu

  • 0
  • 678
“Ahmet Piriştina” İzmirlilerle buluştu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Görevi başında yaşamını yitiren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın adı verilen yeni arabalı vapur, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle hizmete alındı. Başkan Aziz Kocaoğlu, Körfez ÇED'i konusunda bir kez daha çağrıda bulunurken, Kılıçdaroğlu, "İzmirli olmak bir ayrıcalıktır" dedi.

 
Toplu ulaşımda deniz taşımacılığının payının artırılması ve mevcut filonun modern, çevreci ve engelli kullanımına uygun yeni gemilerle yenilenmesi amacıyla “Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesi”ni uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 yeni yolcu gemisinden sonra sipariş ettiği 3 adet arabalı yolcu gemisinden ikincisini de körfezle buluşturdu. Görevi başında yaşamını yitiren merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın isminin verildiği arabalı yolcu gemisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, merhum Başkan Piriştina'nın eşi Mine Piriştina, kızı Zeynep Piriştina, oğlu Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina'nın da katılımı ve İzmirlilerin yoğun ilgisiyle gerçekleştirilen törenle hizmete alındı.

Halk oyunları gösterisi ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan CHP Lideri  Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer Türkiye'de iktidar partisinin bir  belediye başkanı ben bir şeyler yapmak istiyorum diye düşünüyorsa, gelip İzmir'de bir belediyecilik kursundan geçmesi lazım. Bunu CHP'nin Genel Başkanı olarak böbürlenmek için söylemiyorum. Eğer İstanbul, metrosunun kilometresini İzmir'in üç katı fiyata yapıyorsa, Ankara iki katına yapıyorsa,  gelip burada kurs almaları gereği ötesinde bir zorunluluktur. Bizim belediye başkanlarımızın bir özelliği var. Her kuruşun hesabını halka veririz" dedi.

İzmirli olmak ayrıcalık
 İzmir'in deniz ulaşımı konusunda çok önemli mesafeler kaydettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: "Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili. Peki neden deniz ulaşımını yeteri kadar kullanmıyoruz? Deniz ulaşımını kullanmak için asfalt mı dökmek gerekiyor? Trafik lambaları mı koymak gerekiyor? Trafik polisleri mi gerekiyor? Hayır! Sadece akıl ve bilim gerekiyor. Onu da İzmir Büyükşehir yapıyor, kendisine yürekten teşekkür ediyorum. İzmir'in aydınlık bir kent olduğunu hepimiz ve tüm dünya biliyor. Demokratların, özgür insanların yaşadığı  bir yer İzmir.  Burada yaşayanlar, Türkiye'nin neresinden gelirse gelsin, bir süre sonra kendisini 'Ben İzmirliyim' diye tanıtıyor. İzmirli olmak bir ayrıcalıktır."

 
"Piriştina'yı anlattı"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sözlerine, 12 yıl önce görevi başında vefat eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'yı anarak başladı. Merhum Başkan adına kültür merkezleri, bulvarlar yaptıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Kentimizin bir çok yerinde, isminin yaşamasını sağladık. Bunlardan biri de, İzmir Kent Arşivi ve Müzesi'ydi. İzmir araştırma ve bellek merkezinde her kim oradaki bilgilerden kitaplardan bir not alırsa  kitabın altına 'Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve  Müzesi' diye not yazacak ve Başkan Piriştina'nın  ismi kitaplarda ve nesillerden nesillere aktarılarak yaşacaktı" dedi.

Denizcilik işletmelerinden yolcu vapurlarını  devralan başkanın Ahmet Piriştina olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, "Körfezde ulaşımı başlatan Ahmet Piriştina'dır. Osman Kibar zamanında düşünülmeye başlanıp Alyanak zamanında projelendirilen ve ondan sonra gelen belediye başkanları tarafından yatırım yapılan Büyük Kanal projesini de bitiren isimdir. Biz şimdi bu çıtayı daha da yukarı taşıyoruz. 15 yolcu vapuru ve  3 tane de  arabalı vapuru alarak sadece körfez ulaşımı için 450 milyon TL harcadık ve deniz ulaşımında değil çağı yakalamak, çağın da ötesine taşıdık" şeklinde konuştu.

"ÇED 36 aydır gelmedi"
9 senedir yüzülebilir körfez hedefi için çalıştıklarını ama  üç yıldır  körfez için ÇED raporu alamadıklarının altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:   "Bu projeyi TCDD ile birlikte yapalım, bir yandan körfezi temizlerken bir yandan da limana para kazandırırız diye düşündük. Ama hala ÇED raporunu bekliyoruz. Şimdi 'eksik var' diyebilirler. Üç yıl boyunca eksik evrak istenmez. Evrak icat edilmez. Evrak bir kere istenir, tamamlanır, ondan sonra karar verilir. Ama bir türlü  karar verilemedi. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum: Bir an önce başka hesaplar bir tarafa bırakılarak İzmir Körfezi'nin yüzülebilir hale gelmesi için, İzmir turizminin, hizmet sektörünün sıçrama yapması  için bu ÇED raporu oyalamasından vazgeçilmesi gerekmektedir. Bir haftada, 15 günde ÇED raporları veriliyor. Herkes elini vicdanına koyacak; bizim yaptığımız bilimsel çalışmaya bakarak saygı duyup bir an önce ÇED raporunu verecek. ÇED raporunu almadan önce körfezi temizlemek için kazıcı gemilerimizi bile aldık. Şimdi sağda solda Homa Dalyanını rehabilite etmek için çalışma yapıyoruz."

Başkan Kocaoğlu, İzmir Raylı sistemiyle ilgili mevcut ve yapılan projeleri konusunda da bilgi aktardı.

İzmir sevdalısı Piriştina

Hizmete alım töreninde Piriştina Ailesi adına söz alan merhum Başkan Ahmet Piriştina'nın oğlu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ise şunları söyledi:

"Balkanlardan göçmüş gelmiş ve kente gelmiş ve o kente ilk günden beri sahip çıkmış, aldığı sol kültürle, sol eğitimle topluma duyarlı, yaşadığı şehre duyarlı, öğrendiğini bu kente kentliye katmaya çalışan, kentliye hizmet etmekle mutlu olan bir adamın hikayesi bu.  Ama hikayeyi güçlendiren esas kahramanlar; çağdaş, demokratik, Atatürk ilke ve inkilaplarını benimsemiş İzmirliler olmuştur. Ahmet Piriştina'yı bu başarıya götüren, bu hikayeyi ölümünden sonra bile aynı işleviyle devam ettiren İzmirlilerdir. Her siyasetçiye bunlar nasip olmaz. Ailem adına Sayın Genel Başkanıma ve Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyorum."

Sıra “Kubilay” ve “Sait Altınordu”da
İzmir Büyükşehir Belediyesi  “Hasan Tahsin” arabalı yolcu gemisini geçtiğimiz Ekim ayında hizmete almıştı. Şimdi sırada, yapım çalışmaları tamamlanarak donatım işlemleri yapılan ‘Kubilay’ arabalı vapur var. Yeni yolcu gemilerinden de 9’unu işletmeye alan Büyükşehir Belediyesi 10. gemi olan “Sait Altınordu”yu da Nisan ayında kente getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Bu gemiler çok özel

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 3 yeni arabalı vapur da aynı özellikte inşa edildi. Çok farklı yönleriyle öne çıkan tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği bulunan gemilerde; tüm güverteler ve yolcu salonları, fiziksel engelli ve görme engelliler ile bebek arabalı yolcuların kullanabileceği şekilde tasarlandı. Uyarı ve yönlendirme işaretleri, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı Braille Alfabesi’nde yazıldı. Ayrıca yer döşemeleri görme engelli yolcuların kullanabileceği tipte döşendi. Yolcu salonunda tekerlekli sandalyeli vatandaşların güvenli yolculuğu için bölüm ayrılmış durumda. Ayrıca gemilerde 2 adet engellilere uygun asansör var. Yeni arabalı yolcu gemilerinde havyan severlerin evcil hayvanları için 3 adet birbirinden bağımsız kafes bulunuyor. Yolcu salonunda  2–5 yaş arası çocuklar için çevrili oyun sahası mevcut. Yine gemilerde 10 adet bisiklet ve 10 adet motosiklet park yeri var. Yolcuların ihtiyaçları için 5 adet tuvalet, büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri bulunuyor. Gemilerde bilgilendirme ekranları, TV yayınları ve kablosuz internet donanımı da bulunuyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv