Ailenin sınav kaygısı çocuğu başarısız yapıyor

  • 0
  • 1.067
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi’nde üniversite adayı çocuğu bulunanailelerle bir araya gelen Uzm. Psikolog Mehmet Kılıç, anne babalarınçocuklarından daha fazla sınav kaygısı yaşayabildiklerini, bunun da çocuktabaskı ve başarısızlığa neden olduğunu söyledi.  

Uzman Psikolog ve Aile Danışmanı Mehmet Kılıç, İzmirÜniversitesi’nde düzenlenen “Sınav Kaygısı ve Velinin Rolü” başlıklıkonferansta, İzmir Özel Fatih Koleji’nde eğitim gören öğrencilerin velilerineseslendi. İzmir Özel Fatih Koleji ortaklığında gerçekleştirilen konferansavelilerin ilgisi yoğun oldu. Öğrencilerde temel olarak “anne babaya, eşe dostave öğretmenlere karşı rezil olma korkusu”nun sınav kaygısına neden olduğunuvurgulayan Kılıç, bir miktar kaygının faydalı olduğunu ancak yüzde 50’ninüzerine çıkan kaygının başarısızlığa neden olduğunu vurguladı ve anne babalarıuyardı: “Her yıl yaklaşık 2 milyon çocuk sınava giriyor. Hepsi üniversiteyikazanamıyor ama hayat devam ediyor. Ya çocuğunuzun keyfini çıkarırsınız ya daonun hayatını zindana çevirirsiniz. Ancak hiçbir şey çocuğunuzla birlikte sevgidolu bir hayattan önemli değildir. Ona en çok kızdığınız anda, onunlageçirdiğiniz en güzel anınızı hatırlayamıyorsanız, doğumunda duyduğunuzmutluluğu hatırlamaya çalışın.” 

Çocuğunuz kaygı mıduyuyor yoksa yeterince çalışmıyor mu?
Velilerin öncelikle “Çocuğum sınav kaygısı mı yaşıyor yoksasınava yeterince hazır değil mi?” sorusunu yanıtlaması gerektiğini belirtenUzm. Psikolog Kılıç, “Evde 50 sorunun 40’ını çözen çocuk sınavda ancak 20 doğruyanıtta kalıyorsa, burada kaygı söz konusudur. Ancak evde de, sınavda da 50sorunun yalnızca 20’sini çözebilen çocuk sınava yeterince hazırlanmamıştır”saptamasında bulundu. 

Kaygıyı yaratan sınavdeğil sonuç
Çocuklarda en temel kaygının, ailenin sevgisizliği olduğunuvurgulayan Kılıç, “Zaten konuları da soruları da yetiştiremiyorum. İstediğimşehirde bir üniversite kazanamayacaksam sınava girmemin ne anlamı var? Ablamkazandı, ben kazanamazsam ailem beni daha mı az sevecek? Arkadaşlarıma, konukomşuya rezil olacağım diye düşünen bir çocuk ciddi oranda sınav kaygısıyaşıyor demektir” dedi. 

Huzursuz uyku ve öfkepatlamalarına dikkat
Ani öfke patlamaları, düzensiz uyku ve yeme alışkanlığı,tırnak yeme, çarpıntı, dikkat toplayamama, bildiklerini unutma, baş ağrısı,mide şikâyeti, kâbus görme, saçla-kalemle oynama, ani tepki verme, ağlamakrizleri, sürekli sınavı düşünme, arkadaşları ile görüşmeme, kendini yeterince çalışmamaklasuçlama gibi belirtilerin birkaç tanesinin en az 1-2 hafta boyunca devametmesinin önemli sınav kaygısı göstergesi olduğuna dikkat çeken Uzm. PsikologMehmet Kılıç, ailelere şu önerilerde bulundu: 

Akıl vermeyin, doğru sorusorun
Ders çalışma alışkanlıklarının her çocukta farklılıkgösterdiğini ve ailelerin büyük oranda çocuklarının alışkanlıklarınıbilmediklerini ifade eden Kılıç, çocuklarla doğru iletişime girme yolunu şöyleifade etti:“Sen bizim için çok değerlisin. Senin iyi ve mutlu olmanıistiyoruz. Bunun için biz ne yapabiliriz? Günde kaç saat çalışıyorsun? Sence bukadar çalışman yeterli mi? Kaç puan alıyorsun? Girmek istediğin üniversite vebölüm için yeterli mi? Peki başarını istediğin noktaya çıkarmak için neyapabilirsin? Sana nasıl yardımcı olabilirim? Okulun ya da dershaneninrehberlik servisi ile görüşmek, bizim de görüşmemizi ister misin?” 

Çocuğu için endişelenmenin aileler için doğal olduğunu ancak“Eğer sınavı kazanamazsan…” diye başlayan her cümlenin çocuk ile aile arasındauçurumlar açtığını hatırlatan Kılıç, “Hayat bir noktada bedel ödemektir. Onedenle bir yerden sonra çocuğunuza (bu senin seçimin, sonuçları da seninolacak) diyebilmelisiniz” dedi. 

Fedakârlıklarınızıbaşına kakmayın
Televizyon, cep telefonu ve internet bağlantılı bilgisayarındikkat dağıtmakta ilk sıralarda yer aldığını hatırlan Kılıç, ailenin sosyalhayatında değişiklik yapmasının da sakıncalı olacağını belirtti. Kılıç,“Fedakârlıklarınızı belli bir düzeyin üzerine çekmeyin. Hiç sosyal aktivitedebulunmamak sizi strese sokacağı gibi fedakârlıklarınızı çocuğunuzun başınakakmanız da çocukta öfke patlamalarına neden olacaktır” dedi. Kaygı ve streslebaş etmenin çocuk kadar anne ve babalar için de gerekli olduğuna değinen Kılıç,ailelere yürüyüş, spor, doğa gezileri, sinema, tiyatro, arkadaşlarla bir arayagelme gibi daha fazla sosyal aktivite içinde bulunmalarını önerdi. 

Meslek seçiminde parave itibar önceliğiniz olmasın
Kendisinden daha fazla kazanca sahip ağabeyinin ortaokulmezunu, pazarcılık yapan bir kişi olduğunu söyleyen Mehmet Kılıç, “Seçimlerdeüniversite değil, bölüm önemlidir. Ayrıca kaçımız üniversitede eğitiminialdığımız mesleğimizi yapıyoruz? Einstein’ın futbolcu olduğunu sanan öğrencilerimvar üniversitede. Entelektüel birikim kişisel çabanın ürünüdür, üniversitedeedinilmez” dedi ve şöyle devam etti: “Sizin mühendislik hayalinizi çocuğunuz gerçekleştirmekzorunda değil ama siz ve çocuğunuz, hayallerinizi ortak bir paydada kesiştirmekdurumundasınız. Anne babaların sınavda gösterdikleri başarı çocuklarının dabaşarılı olacakları anlamına gelmez. Hem çocuklarınızın arkadaşlarının aileleriile görüşürseniz, onların da sizinkilerle çok benzer sorunlar yaşadıklarınıgörebilirsiniz.” 

Konferans sonunda İzmir Özel Fatih Koleji Liseler Müdürü AyşegülSabuncu, Uzm. Psikolog Mehmet Kılıç’a teşekkür plaketi takdim etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Arşiv