“Alışkanlıklarımız ve kanser”i anlattılar

  • 0
  • 1.233
“Alışkanlıklarımız ve kanser”i anlattılar
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Selçuk Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM), Onkoloji Enstitüsü işbirliğiyle “Alışkanlıklarımız ve Kanser” konulu toplantı düzenledi. DESEM Müdürü ve Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Ellidokuz ve DESEM Yönetim Kurulu Üyesi ve Temel Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Baskın dinleyicilerle iletişim halinde gerçekleştirdikleri sunumda kanseri anlattı. Ellidokuz ve Baskın, kanserin sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmadan herkesi bulabilen evrensel bir sorun haline geldiğini söyledi. 

Gün geçtikçe arttığı görülüyor
DESEM Müdürü Prof. Dr. Hülya Ellidokuz vatandaşlarla birebir gerçekleştirilen sunumların yararına ve etkisine dikkat çektiği sunumunda kanserin, kötü hücrelerin denetimsiz olarak sürekli çoğalması sonucu ortaya çıkan ve başka organlara da yayılan bir hastalık olduğunu ifade etti. Kanser hastalığının görülme sıklığının yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik ve çevresel etmenlere, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar gösterdiğinin altını çizen Ellidokuz, “Çocukluk çağının özel tümörleri dışında, daha sonraki dönemlerde yaş arttıkça kanser hastalığının görülme sıklığı da artmaktadır. Kanserin, ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alması nedeniyle bir sağlık sorunu olmasının yanında, topluma getirdiği ekonomik maliyeti nedeniyle toplumsal bir sorun olduğu görülmektedir. Yapılan araştırmalar, ülkemizde çeşitli nedenlerle kanser hastalığı riski altında bulunan insan sayısının gün geçtikçe arttığını göstermektedir. Her ülkede, her yaşta görülebilen, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığı evrensel bir sorundur.”

Sigara ve alkol başta!
Kansersiz bir hayat için ilk olarak sigara ve alkolden uzak durmanın önemine dikkati çeken Prof. Dr. Hülya Ellidokuz, şöyle devam etti; “Kansersiz bir hayat ve kanser hastalığından korunmanın olasıdır. Bunun için sigara, alkolle birlikte güneş ışığından da uzak durulması, az yağlı, bol lifli gıdalarla beslenme alışkanlığının tercih edilmesi, fiziksel aktivitenin attırılması, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi, kanser olma riskini azaltacaktır. Kanserin erken tanı ve tedavisi çok önemlidir ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Özellikle kanserde erken tanı, tedavinin başarısını anlamlı bir şekilde arttırır ve hatta birçok kanser türünde iyileşme oranları gün geçtikçe artmaktadır.”

Türkiye’deki 3 merkezden biri
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Onkoloji Enstitüsü Temel Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Baskın da Türkiye’deki 3 Onkoloji Enstitüsü’nden biri olma özelliği taşıyan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü hakkında bilgi verdi. Baskın; “Biz DEÜ Onkoloji Enstitüsü olarak kanserin önlenmesi, kanserin tedavi edilmesi ve kansere karşı yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi konusunda Türkiye’de kurulan 3 merkezden birisiyiz. DEÜ Onkoloji Enstitüsü olarak kanser araştırmalarına daha çok yatırım yaparak, bu alanda uluslararası düzeyde çalışıyoruz” dedi.
Seminerin sonunda Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Bülent Cinel, Prof. Dr. Hülya Ellidokuz ve Doç. Dr. Yasemin Baskın’a verdiği bilgilerden dolayı çok teşekkür etti. Selçuk Belediyesi’nin sağlık konusunda toplumu bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceğini söyledi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv