Alzheimer hastalarının yaşamını kolaylaştırmak mümkün

Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında Alzheimer hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı.

  • 0
  • 486
Alzheimer hastalarının yaşamını kolaylaştırmak mümkün
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında Alzheimer hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Günümüzde 65 yaş üstü her 100 kişiden 8’inde Alzheimer hastalığı görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Vardarlı, “Türkiye’de 300 bin civarında Alzheimer hastası olduğu düşünülmektedir. Önümüzdeki yıllarda giderek artan 65 ve üstü yaş grubuyla birlikte bu hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağını söyleyebiliriz” dedi. Uzm. Dr. Vardarlı, Alzheimer hastalarının yaşamını kolaylaştıracak önerilerde de bulundu.

DÜZENLİ SPOR EN ÖNEMLİ YARDIMCI
Beyin hücrelerinin programlanandan daha hızlı ve erken ölmesi nedeniyle gelişen Alzheimer hastalığından korunmanın bazı yollarını anlatan Uzm. Dr. Vardarlı, şu bilgileri verdi:
“Alzheimer hastalığından yüzde 100 koruyan bir yöntem yoktur. Fakat riskleri azaltmak mümkündür. Düzenli spor yapmak, beyin volümünü koruduğu kanıtlanmış belki de en önemli yardımcımızdır, zihinsel açıdan bizi canlı tutan işlerle uğraşmak (dil öğrenmek, müzik aleti çalmak, seyahat etmek, kitap-gazete okumak, aktif olarak sosyal gruplara katılmak gibi) yararlı olacaktır. Dengeli ve düzenli beslenme önemlidir. Ayrıca varsa diyabet, hipertansiyon, lipid yüksekliğinin uygun şekilde tedavi edilmesi de bizi Alzheimer’den koruma ihtimali olan diğer önemli hususlardır.”

HASTA YAKINLARINA 6 İPUCU
Alzheimer hastaları için günlük yaşamı kolaylaştıran birçok şey yapılabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Vardarlı, yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: 
“1. Günlük işleri hep benzer sırada ve aynı saat ve düzende yapın. Hastalar bu düzende kalmaktan mutlu olurlar. Düzenlerinin bozulması uyum sorunu yaratır ve onların kaygısını artırır.
2. Etraftaki seslerin ve hareketlerin aşırı olmasını engelleyin. Alışveriş için kalabalık içine girmeyin. Alışveriş merkezlerine daha tenha saatlerde gidin. Kalabalık ziyaretler rahatsız edici olur. Odada sohbet ederken veya bir iş yaparken televizyonu kapatın. Odada olan biteni anlamak ve aynı anda televizyon seyretmek kafalarını karıştırır.
3. Yapabileceği, başardığı şeyler bulun. Yapabildiği işler ve hobileri ile vakit geçirmek onları mutlu eder. İşe yaradıkları hissini kazanırlar ve bu çok önemlidir.
4. Anlayışlı olun. Örneğin annenize yemek masasını hazırlaması için izin ve zaman verin.
Gerekirse sonradan çatal bıçaklar yanlış yerdeyse düzeltebilir, tuzluk veya zeytinyağını sonradan masaya ekleyebilirsiniz.
5. Onun için onun yerine bazı kararlar almaktan çekinmeyin. Ne giyeceğine karar veremeyen annenize 2 farklı renk bluz gösterip seçmesine izin verin veya önereceğiniz kıyafetin ona ne kadar yakıştığını söyleyip ikna edin.
6. Güneşin batış saatine hazır olun. Alzheimer hastaları güneşin battığı saatlerde kolaylıkla mutsuz ve kaygılı bir hale gelirler. Buna sundowning denir. Işıkları açın, her taraf ışıl ışıl olsun. Onunla bu saatlerde daha çok ilgilenin. Korkularını görmezden gelmeyin.
Evdeki kapı ve pencerelerin kapalı, kendisine zarar verebilecek hiçbir şeyin evin içinde olmadığını birlikte kontrol edin.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv