Ambalaj atıkları ‘çöpe’ değil, ‘geri dönüşüme’

Doğal kaynakları ve çevreyi korumak, israfı önlemek ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışan Karşıyaka Belediyesi, ilçede yeni bir dönem başlatıyor. İlk etapta iki mahallede hayata geçirilen ve tüm ilçeye yayılacak sistemle, artık ambalaj atıkları kaynağında ayrı toplanacak ve çöpe karışmadan geri dönüşüme kazandırılacak.

  • 0
  • 389
Ambalaj atıkları ‘çöpe’ değil, ‘geri dönüşüme’
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İLK HEDEF 17 BİN KONUT
Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ambalaj Atıklarının Kaynağından Ayrı Toplanması” sisteminin ilk uygulama alanları Bostanlı ve Atakent oldu. Bu hafta itibariyle iki mahalledeki ev ve iş yerleri tek tek ziyaret edilerek; Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın mektubu, tanıtım broşürü ve atık poşetleri vatandaşlara teslim edilmeye başlandı. Halkı bilgilendirmeyi amaçlayan ziyaretler bir haftada tamamlanacak ve bölgedeki 17 bin konut ile iş yerlerinin tamamına ulaşılacak. Ardından da uygulamaya geçilecek.

NASIL UYGULANACAK?
Yeni sistem çerçevesinde vatandaşlar; kağıt-karton, plastik, metal, cam ve kompozit atıklarını (süt, çerez ambalajları vb.) belediye tarafından verilen mavi torbalarda biriktirecek. Torbalar haftada iki kez, belirli gün ve saatlerde dışarı çıkarılacak. Atıklar araçlarla toplanırken, vatandaşlara tekrar boş torbalar verilecek. Ayrıca; atık pil, bitkisel atık yağ, elektronik atık ve tekstil atıklarını teslim etmek için de 0232 363 13 31 - 248 numaralı telefondan ilgili ekiplere ulaşılabilecek.

ÇEVREYE VE EKONOMİYE KATKI
İlk aşamada iki mahalle ile başlatılan sistem, 2020 yılında ilçenin tamamında hayata geçirilmiş olacak. Ambalaj atıklarını çöpe karışmadan geri dönüşüme kazandıracak uygulama sayesinde; doğal kaynaklar ile çevrenin korunmasına, enerji tasarrufuna, küresel ısınmanın yavaşlatılmasına ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak, israf önlenecek, katı atık depolama alanlarının daha sağlıklı, verimli ve uzun süre kullanılmasına olanak tanınacak.

ORTAK SORUN, ORTAK MÜCADELE
Yeni sistemin vatandaşların katılımı ve desteği sayesinde başarıyla uygulanacağına inandığını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Doğal kaynakların hızla tükenmeye başladığı ve çevre kirliliğinin arttığı bu dönemde, ne yazık ki çöp diyerek attığımız birçok geri kazanılabilir atık doğada yıllar boyunca yok olmuyor ve toprağımızı, havamızı, suyumuzu kirletiyor. Hepimizin ortak sorunu olan bu tabloya karşı halkımızla birlikte mücadele etmek amacıyla “Ambalaj Atıklarının Kaynağından Ayrı Toplanması” sistemini ilçemizde uygulamaya alıyoruz. Çevreyi korumanın hepimizin vatandaşlık görevi olduğu anlayışıyla, her bir Karşıyakalı’nın uygulamaya tam katılım sağlayacağına inanıyorum” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

3. Yaş Üniversiteleri Şenliği’ne geri sayım başladı

Flamingo Doğa Parkı’nda yüzde 80’lere gelindi

24 muhtara teşekkür plaketi

Mesaimin son saatine kadar çalışmaya devam

Seferihisar’a 2,5 milyar liralık yatırım

Kadın Danışma ve Sığınma Evi tamamlandı

Arşiv