Anne ve çocuk sağlığı ayrılmaz bir bütündür

Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi, “1. Uluslararası 2. Ulusal Kadın Hastalıkları ve Ana Çocuk Sağlığı Kongresi”ne ev sahipliği yaptı.

  • 0
  • 1.215
Anne ve çocuk sağlığı ayrılmaz bir bütündür
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi, “1. Uluslararası 2. Ulusal Kadın Hastalıkları ve Ana Çocuk Sağlığı Kongresi”ne ev sahipliği yaptı. Kongrede açılış konuşmalarını  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gül Ertem ve Kadın Sağlığı Hemşireliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hediye Arslan Özkan yaptı. ‘Sen de Varsan Güçlüyüz’ temasıyla düzenlenen kongrede, anne ve çocuk sağlığının önemine dikkat çekildi.

Rektör Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, “Kongremizin hayırlı olmasını diliyorum ve başarılı bir kongre temenni ediyorum” diye konuştu.
Doç. Dr. Gül Ertem, kongrenin gerçekleşmesini sağlayan Ege Üniversitesi ailesine ve Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’na teşekkür ederek konuşmasına başladı. Doç. Dr. Ertem, “İlkini 2014’te gerçekleştirmiş olduğumuz kongremizin, bu yıl ikincisini 114 sözel 109 poster olmak üzere 223 adet bildiri kabulü ve yaklaşık 250 kişilik katılımcı ile daha büyük coşkuyla düzenlemenin haklı gurunu yaşıyoruz.  Kongrenin bu yılki ana teması anne ve çocuk sağlığıdır. Ülkemizin nüfusunun büyük çoğunluğunu doğurganlık çağındaki kadınlar ve çocuklar oluşturmaktadır. Kadınların ve çocukların sağlık düzeyleri toplumun sağlığının önemli belirleyicileri arasındadır. Annenin sağlıklı olması, sağlıklı gebelik geçirmesi hem kendinin hem doğacak çocuğunun sağlığını yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle sağlıklı nesiller yetiştirilmesinde anne ve çocuk sağlığı ayrılmaz bir bütündür. Doğumla birlikte anne adayında birçok değişiklik meydana gelmektedir. Bu değişimi paylaşan ve destekleyen en belirgin kişiler olarak biz sağlık profesyonelleri, bu bilimsel toplantıda yeni güncel yaklaşımları paylaşarak anne ve çocuk sağlığının yükseltilmesinde katkılarımızı artırmayı hedefliyoruz. Sağlık alanında gelinen noktadan daha ileriye istikrar ve kararlılıkla yürümek, elde edilen başarı ve kazanımları sürdürmek için bilimin ışığında birey ve toplum sağlığına etki eden tüm aktörleri göz önünde tutan adımlar atmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.

“İLK HEDEFİMİZ KADIN SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİNİ GELİŞTİRMEK”
Prof. Dr. Hediye Arslan Özkan, derneğin kongrenin temasıyla bütünleşen ve gelecekte çok büyük görevleri üstlenmesi gereken bir dernek olduğunu vurguladı. Derneğin amacının kadın sağlığı hemşireliğini geliştirmek, bu alanda çalışan hemşire ve ebeler arasındaki dayanışmayı arttırmak, kadın sağlığı sorunlarına duyarlı olmak ve çözümünde rol almak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özkan, “Derneğimizin toplam 540 üyesi ve 2 onursal üyesi var. Web sayfamızda geliştirmeler yapıldı, elektronik bir dergimiz var. 4 ayda bir yayınlanan dergi, hemşirelik ve sağlık alanındaki çalışmaları kabul ederek İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanıyor. Kadının sosyal sağlığına ilişkin yazılar ya da multidisipliner  yazılar, bilimsel ve özgün nitelikli çalışmalar ayrıca derleme araştırma ve benzeri yazılar bilimsel ilkeler doğrultusunda hazırlandığı sürece dergide kabul görüyor. Derginin açık erişim politikası sayesinde de herkes ulaşabiliyor. Son yıllarda Gebe Okulu eğitici eğitim programlarına ağırlık veren dernek, cinsel sağlık sempozyumları ve doğuma hazırlık eğitici eğitimleri düzenledi. Dernek ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde cinsel sağlık eğitimi projesi ve gebelik yogası da veriyor” dedi. Derneğin iletişim adreslerini veren Prof. Dr. Arslan Özkan, katılmak isteyen herkesi beklediklerini söyledi ve  “ Sizler de olursanız daha güçlü olacağız, gelecekte daha da ileri çalışmalar yapabileceğiz” diyerek sözlerini noktaladı. İZMİR(Ege Ajans- Aslı Özkaya-Berfin Kaymak

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv