Annesinin mucize bebeği Talya

  • 0
  • 761
Annesinin mucize bebeği Talya
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir'de doktorların "doğal yollardan anneolamazsın" dediği Ece Yıldırım, (31)  doktorları şaşırtıp hamile kaldı ancak gebeliğinin 24. haftasında amniyonsıvısı azalmaya başlayıp bebeğinde akut böbrek yetmezliği gelişti. Eksilensıvıya dışarıdan takviye yapılarak bebeğin böbrek yetmezliğinden kurtulup rahimiçinde sıkışması önlenirken, 37. haftada kızı Talya’yı kucağına alan EceYıldırı, çifte mucize yaşadığını söyledi. Tedavi ve doğumu gerçekleştiren Prof.Dr. Namık Demir de anne adaylarını uyardı, “Akut böbrek yetmezliğini bizyetişkinlerde, çocuklarda olduğunu biliyoruz ama Talya bebekle, anne karnındakibebeklerde de olabildiğini gördük” dedi.

DOKTORLAR “DOĞAL YOLLARDAN ANNE OLAMAZSIN” DEMİŞTİ

İzmir'de bankacı Ece Yıldırım ve bir ilaç firmasında çalışanSercel Yıldırım (32) çifti 2 yıl önce hayatını birleştirdi. Çocuk sahibi olmakisteyen çift, doktora gittiğinde hiç istemedikleri bir cevap aldı. 24yaşındayken kist ameliyatı geçiren Ece Yıldırım’ın yumurtalık rezervlerininyetersiz olduğu ortaya çıktı. Doktorlar genç çifte, bebek sahibi olmakistiyorlarsa tüp bebek yöntemini  denemekzorunda olduklarını söyledi. Çaresiz tüp bebek kliniğine giden çifte 2013yılında ilk uygulama yapıldı, ama deneme başarısız oldu. Bebek sahibi olmayolunda ümitleri kırılan çift bir ay sonra hiç beklemedikleri bir haber aldı. Ece Yıldırım tamamen doğal yollardanhamile kaldı. Doktorların, "bu bir mucize" dediği hamileliğe çoksevinen çift, sabırsızlıkla bebeklerini beklemeye başladı. Hamileliğin 24.Haftasında yapılan kontrolde her şeyin normal gittiği görüldü. Ama iki haftasonra ağrı şikayetleri başlayan genç kadın soluğu doktorda alırken, annerahmindeki bebeğin içinde bulunduğu, gelişimi için çok önemli olan amniyonsıvısında azalma saptandı. Çift, İzmir Kent Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları veDoğum Profesörü (Perinatoloji uzmanı) Namık Demir’e başvurdu. Prof. Dr. Demirtarafından tedaviye alınan anne adayı Yıldırım’a iki kez sıvı takviyesiyapıldı. Kesede yırtık olmadığı için amniyon sıvısındaki azalmanın nedenkaynaklandığı araştırılmaya başlandı. Ece Yıldırımım’ın gripal enfeksiyongeçirdiği, bebeğinde de akut böbrek yetmezliği geliştiği saptandı. Tedavisüreci başarıyla atlatıldı. Hamileliğin 37. haftasında 14 Temmuz 2014’te EceYıldırım, 1890 gram ağırlığında, 43 santimetre boyunda Talya adını verdiğikızını kucağına aldı.

ANNE KARNINDA AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ TEŞHİSİ KOYDUĞUMUZİKİNCİ BEBEK

Tedaviyi  ve doğumugerçekleştiren Kent Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Prof.
Dr. Namık Demir,  toplam üç vakalarındaanne karnındaki bebeklerde akut böbrek yetmezliği geliştiğini saptadıklarını veanne adaylarını uyarmak istediğini belirterek şunları söyledi:

“Amniyon sıvısının bebeklerin kas, iskelet sisteminin,akciğer, kol ve bacak gelişimi için çok önemli . Bu sıvı çeşitli nedenlerleazalabiliyor. Bu sıvının büyük kısmını bebeğin yaptığı idrar oluşturuyor.  Ancak idrarın katkısı 16. gebelik haftasındansonra başlıyor. Farklı nedenlerle bebeğin böbreklerinde bir takım problemlerolduğu taktirde bu sıvı azalabiliyor. Ya da bu sıvı etrafını çevreleyen amniyonzarının yırtılmasıyla da azalabiliyor. Onlarda çok fazla bir şey yapamıyoruz.Sıvı kaçağı varsa o zaman sıvı takviyesinin  çok büyük faydasıolmuyor. Ancak kısıtlı sürelerle, bir hafta 10 gün kadar doğumu geciktirmekiçin kritik haftalarda o zaman faydası oluyor. Ama bu olgumuz nedeniyle tecrübekazandığımız konu şu; eskiden biz Perinatoloji Uzmanları  bebekte rahim içi gelişim geriliği ve yaoksjijen eksikliği varsa buna bağlı sıvı azalması oluyor diye biliyorduk. Dahaönce bir olgumuz oldu. Bu ikinci hastamız. Bunlar bize bunu gösterdi ki; annekarnındaki bebeklerde de değişik nedenlerle akut böbrek yetmezliği olabiliyor.Akut böbrek yetmezliğini biz yetişkinlerde, çocuklarda olduğunu biliyoruz amaanne karnındaki bebeklerde de bu olabiliyor. Talya bebekle, anne karnındakibebeklerde de olabildiğini gördük” dedi. Bu akut böbrek yetmezliği bazen geçiciolarak meydana gelebiliyor. Annenin kullandığı ilaçlara, annenin geçirdiğienfeksiyonlara bağlı olabiliyor ya da annenin aldığı bazı özel tansiyonilaçları var, onlar bunu yapabiliyor. Bu hastamızda bir gripal enfeksiyondurumu söz konusuydu. Onun ardından her şey normalken birden bire sıvı azalmasıylakarşılaştık.

SIVI KAÇAĞI YOKTU

Sıvı kaçağı olmadığını gördük. Bunu gördükten sonra da sıvıtakviyesi yapmaya karar verdik. İki uygulamadan sonra bebeğin böbreklerininyeniden faaliyet gösterdiğini, tekrar idrar yapmaya başladığını, tekrarsıvı  vermeye gerek olmadığını gördük. Bubazen 2- 3 uygulamadan sonra olabiliyor, bazen kendiliğinden olabiliyor. Burada sıvı takviyesi  yapmanın altında yatan temel sebep şu: Sıvı azlığı olduğu zaman bebek içeridesıkışıyor, sıkıştığı zaman akciğerleri, kol, bacakları sıkışıyor, böyle kaldığızamanda kol ve bacaklarda eğrilikler oluşuyor. Sıvı azlığı ile gidengebeliklerde  akciğerlerin iyigelişememesi, baskı altında kalması. Riskli. Bu tür bebekler sağlıklı doğsalarbile doğumdan sonra nefes almakta zorlanıyorlar, o zaman bunların ölüm oranlarıdaha yüksek olabiliyor. Sıvı takviyesindeki amaç; Bebeklerin lokomotor  sistemlerinin gelişimini sağlamak, akciğerbaskısını önlemek, akut böbrek yetmezliğinin düzelmesi için zaman kazanmak. Sıvı azalmasıyla karşılaştığımız zamananne karnındaki bebeğin annenin geçirdiği bir enfeksiyona ya da kullandığı birilaca bağlı olarak akut böbrek yetmezliğine uğrayabileceğini vurgulamakistiyoruz.”

KIZIMIZ BİZE İKİ KERE MUCİZE YAŞATTI

Öte yandan ağrılarının başladığı 24. haftada bebeğininsadece 480 gram olduğunu belirten anne Ece Yıldırım, “Doğum olursa yaşama şansıyoktu. Riskli dönemdeydik. Bir arkadaşımız o sıralarda bebeğini kaybetmişti.Korkularla, endişelerle geçirdiğimiz günlerde Namık hocamız bizi rahatlattı,moral verdi.Hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Çok uykusuz geceler yaşadık.Bebeğimizi kaybetme düşüncesi bile çok kötüydü. Kızımız iki kere bize mucizeyaşattı. Normal bebeklerden daha az kilolu doğdu ama aradan geçen 6 haftadatoparladı. Hızla büyüyor" diye konuştu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv