Arkas Sanat Merkezi’nde “1001 Gece” Sergisi

Arkas Sanat Merkezi’nde açılan yeni sergi bu kez masallardan yola çıkıyor. Masalların olağanüstü dünyasını görsel ve sahne sanatları üzerindeki etkisine tanık olmak isteyen sanatseverler için “1001 Gece” sergisi, 25 Eylül- 30 Aralık tarihleri arasında gizem kapılarını aralıyor.

  • 0
  • 1.063
Arkas Sanat Merkezi’nde “1001 Gece” Sergisi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Arkas Sanat Merkezi’nde açılan yeni sergi bu kez masallardan yola çıkıyor. Masalların olağanüstü dünyasını görsel ve sahne sanatları üzerindeki etkisine tanık olmak isteyen sanatseverler için  “1001 Gece” sergisi, 25 Eylül- 30 Aralık tarihleri arasında gizem kapılarını aralıyor.

1001 Gece Masalları, yaşamının 15 yılını Ortadoğu’da geçiren ve İzmir’i pek çok kez ziyaret eden ünlü Oryantalist yazar, akademisyen ve seyyah Antoine Galland’un derleme ve çevirisiyle Avrupa’da ve dünyada çok ses getiren kült bir kitap olarak dünya literatüründe yerini almıştır. Galland’un çevirisiyle Avrupa üzerindeki etkisi sınırları aşmış olan bu kitap birçok dile çevrildi ve 18. yüzyılda gelişen egzotizm tutkusu ile fantastik edebiyatın gelişiminde büyük rol oynadı. Farklı sanat alanlarına konu olan 1001 Gece Masalları, geçmişten günümüze tiyatro, opera, bale, resim, heykel, tekstil, sinema gibi görsel, dekoratif ve sahne sanatlarına ilham kaynağı oldu. Masallardan ilham alan her sanatçı bir sonraki jenerasyonu kendi dokunuşuyla besledi ve geliştirdi.

Sanatın farklı dallarında sergiler düzenlemeye özen gösteren Arkas Sanat Merkezi bu kez de 1001 Gece Masalları’nın büyülü dünyasına ev sahipliği yapıyor. 25 Eylül – 30 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek “1001 Gece” temalı sergi ile ziyaretçiler, masalların görsel, dekoratif ve sahne sanatları üzerindeki etkisine tanıklık edecek. Arkas Holding Koleksiyonu’ndan  sergilenecek eserlerin yanı sıra dünyaca ünlü Fransız modacı Christian Lacroix’nın Şehrazat balesi ve İtalyan kostüm tasarımcısı Franca Squarciapino’nun La Bayadère balesi için hazırladığı tasarımlar Türkiye’de ilk kez İzmir’de, Arkas Sanat Merkezi’nde sergilenecek. Ayrıca, Paris Ulusal Operası/Opéra Garnier, Comédie-Française, Fransa Ulusal Kostüm Müzesi (Moulins), Fransa Ulusal Kütühanesi, Müziksev, Antik A.Ş. gibi önemli müze ve kurumlardan ve özel koleksiyonlardan getirilen eserler yer alıyor. Ayrıca, Felekşan Onar ve Suhandan Özay Demirkan gibi çağdaş sanatçıların farklı disiplinlerdeki çalışmalarının da yer alacağı sergi, kostümlerden aksesuarlara, dekoratif objelerden tablolara ve heykellere, 1001 Gece Masalları’nın dokunuşunu hissettiren pek çok farklı parçayı kapsıyor. Sergiye özel hazırlanan zengin içerikli kitapta ise Jean-Luc Maeso, Martine Kahane, Emmanuelle Peyraube, Sylvette Larzul, Mathias Auclair’in kaleme aldığı makaleler ve zengin görseller yer alıyor.

Serginin açılışında konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “İnsanların günlük dertlerinden arınıp böyle güzellikleri görmelerini istiyoruz. En başta 1001 Gece konseptinin bizim daha önceki sergilerimizle çok ilgisi olmadığını düşündük ancak sonrasında Bay Maeso Fransa’daki ilişkilerinden faydalanarak Fransa’da önemli müzelerde ve koleksiyonlarda bulunan o dönemin çok önemli bale kostümlerini de buraya getirebildi, böylece çalışmalara başladık” diyerek serginin doğuşu konusunda bilgi verdi. Konuşmasına Şehrazat’ın baş rolünde olduğu 1001 Gece Masalları ve derlemenin yazarı Antoine Galland’a değinerek devam eden Arkas, “İzmir’de bu sergiyi düzenlemek bizim için büyük bir mutluluk. Talebelerin gelip bu sergiyi gezmesini çok arzu ediyoruz. Küçük yaşta başlayan sanat sevgisi ömür boyu devam eder. İzmir’de tüm çocuklara ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Serginin küratörü Jean-Luc Maeso, “1001 Gece Masalları sergide göreceğiniz gibi sadece edebiyat değil, opera, çağdaş sanat, bale gibi çeşitli sanat dallarını da etkilemiştir. 1001 Gece hikayesi son derece ayrıcalıklı bir temaya yolculuk ederek okuyucuyu reel ve hayali dünyalara bir yolculuğa çıkarır. Okuyucuyu o dönemin baharat ve parfüm gibi çok değerli mallarının olduğu ülkelere, Doğu’daki Arap ülkelerinin dünyasına çeker.  Sergiyi ziyaret ederek kahramanlarımızın bu inanılmaz hikayelerine yine sizler de çekileceksiniz. Yazar bu dönemde Doğu’ya olan ilginin artmasını sağlayarak büyük bir başarıya imza atıyor. Bu sergi 1001 Gece dünyasına gireceğiniz bir sergi olacak.

Arkas Sanat Danışmanı Müjde Unustası, “İlişki içinde olduğumuz diğer kurumlarla da biraraya gelerek şu ana dek İzmir’de hiç yapılmamış bir şey yapmak istedik. Kostüm sergisi bunlardan biriydi. Bu serginin önemli bir kısmı Moulin’de yer alan kostüm müzesinden geliyor. Biz biraz daha sahne sanatlarında bir sergi ortaya koymak istedik. Çok güzel bir netice aldık. Ayrıca çocuklar için de çok ilgi çekici bir sergi olacağını düşünüyorum” dedi.

Her ay değişen içeriğiyle Arkas Sanat Merkezi Çocuk Atölyeleri, 1001 Gece Sergisi’ne özel hazırlanan atölye çalışmalarıyla minik sanatseverleri bekliyor. Atölye çalışmaları arasında çocukların kendi masallarını yaratacakları, hayal dünyalarını kağıda aktaracakları ve farklı tasarımlar yapacakları çalışmalar yer alacak. 

Fransız Kültür Merkezi’nin 1001 Gece Sergisi’ne paralel olarak düzenlediği, sanatçı Julien Salaud’un enstalasyonunun yer alacağı sergi ise 21 Eylül-30 Aralık 2018 tarihleri arasında ziyarete açık olacaktır.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv