Aslına uygun tatbikat

  • 0
  • 876
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin en kapsamlı doğal afet eğitim çalışması düzenlenen törenle başladı. Karşıyaka Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı 3 günlük eğitim çalışması için 60 yıllık bir bina yıkılarak, geçek bir enkaz yaratılırken, 100 kişilik arama kurtarma uzmanı 3 gün boyunca bu enkaz üzerinde uygulamalı tatbikat yapacak. “Kentsel Arama Kurtarma Eğitimi”nin seminer çalışmaları ise, Karşıyaka Belediyesi’nin Yamanlar Dağı’ndaki Gençlik Eğitim ve Kamp Merkezi’nde yapılacak.
 
Karşıyaka Belediyesi’nin ev sahipliğinde 15-17 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek uygulamalı eğitim çalışmasına AKUT’un 11 ildeki ekipleri başta olmak üzere, Sivil Savunma İl Müdürlüğü, Kızılay Ege Afet Müdürlüğü, AFAD, İZAD, TRAC, Yeni Yüksektepe Arama Kurtarma Topluluğu (GEA), Yapı Kredi Arama Kurtarma Topluluğu (YAKUT) ile Ege Üniversitesi Arama Kurtarma Öğrenci Topluluğu (EGECAN)’dan toplam 100 arama kurtarma uzmanı katılıyor.
 
Eğitim çalışmasının ilk gününde ekipler sözel eğitimden geçti. Öğleden sonra ise resmi açılış töreni yapıldı. Törende konuşan Karşıyaka Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çalışkan, çarpık kentleşmeye dikkat çekerek, “Bizim gibi deprem kuşağında olan ülkeler için asıl olması gereken binaların yıkılmamasıdır. Ancak, çarpık kentleşme nedeniyle sağlam olmayan, dayanıksız binalarda yaşıyoruz. Karşıyaka Belediyesi olarak bizim esas çalışmamız bu yöndedir. 3 bölgede dönüşüm ve yenileme projeleri hazırladık. Bunu yaparken, depremin ne zaman olacağını bilmediğimizden, öncesi ve sonrası için de hazırlıklarımızı yaptık” dedi. “Ne yaparsak azdır” diyen Çalışkan, “En önemlisi insanların bilinçlenmesi, sağlıklı yapılar talep etmesi gerekiyor” diye de ekledi.
 
Açılış töreninde konuşan bir diğer isim de AKUT Türkiye Genel Merkez Eğitmeni Recep Şalcı oldu. Karşıyaka Belediyesi’ne çalışmalarından dolayı teşekkür eden Şalcı, “AKUT ülkemizdeki ilk arama kurtarma derneği, ama yeterli değil. Bugün pek çok arama kurtarma ekibi var. Ancak, arama ve kurtarmada belli bir standardın yakalanması gerekiyor. Bunun için de eğitim önemli” dedi.
 
Kızılay Ege Bölgesi Afet Müdürü Halil Aktürk ise, ülkemizin geçmişte yaşadığı acı tecrübelere vurgu yaparak, kurumlar arası koordinasyonun sağlanması gerektiğini söyledi.
 
Yıkım anı içeriden kayda alındı
Karşıyaka Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Kentsel Arama Kurtarma Eğitimi” öncesinde ise Demirköprü Mahallesi’nde 60 yıllık bir binanın uygulamalı çalışma için yıkıldı. Demirköprü Mahalle Muhtarı İsmail Akçe’ye ait olan ve daha önceden boşaltılmış olan bina Eğitim çalışması için yeniden hazırlandı. Mobilya ve cansız mankenlerin yerleştirildiği bina, Karşıyaka Belediyesi Arama Kurtarma ve AKUT ekipleri tarafından yıkıldı. Uygulamalı doğal afet çalışması için yıkılan binanın yıkım anı içeriye yerleştirilen kameralarla da dakika dakika tespit edildi. Elde edilen görüntüler arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarında kullanılacak.
 
“Kentsel Arama Kurtarma Eğitimi” öncesinde yapılan yıkımı belediyenin arama kurtarma ekibinin üniformasıyla izleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, bu eğitim çalışmasının Türkiye’de daha önce yapılmadığına dikkat çekerek, “Amacımız Karşıyaka’yı depreme hazırlamak. Bu amaçla yıkımı saniye saniye görüntüledik. İçerideki mankenler ve eşyaların yıkım sonrasındaki durumu, deprem sırasında yapmamız gereken doğruları bizlere öğretecek. AKUT ve Kızılay’la işbirliği içinde gerçekleştireceğimiz çalışma üç gün boyunca hem gündüz hem de gece devam edecek. Bu çalışma Türkiye’ye çok şey katacak. Artık nasıl davranmamız gerektiği hakkında daha çok bilgimiz olacak ve tüm Karşıyaka’yı bu konuda eğiteceğiz. Çok yakında yine Türkiye’de bir ilk olacak olan Deprem Eğitim Merkezi’mizi de açacağız. AKUT’a bizimle böyle bir işbirliğine girdiği için çok teşekkür ediyorum, zaten kendileriyle sürekli bir beraberliğimiz var. Böyle manzaralarla hiç karşılamamamızı diliyorum” dedi.
 
Yıkımın ardından açıklama yapan AKUT İzmir Ekip Lideri Ömer Karacan’da “Biz AKUT olarak tüm Ege bölgesindeki ekiplerimizle üç gün boyunca burada uygulamalı bir eğitim gerçekleştireceğiz. Bu bizim için çok önemli bir olay. Karşıyaka Belediyesi’ne ve Başkan Cevat Durak’a çok teşekkür ediyoruz. Kış aylarında gerçekleşen depremlerde en büyük tehlike yıkım sonrası yaşanan yangındır. Binada sağ kalan insanlar çıkan yangınlar sonrası ya dumandan boğularak ya da yanarak can verirler. Yıkımdan hemen sonra yapılan yangın tatbikatı bu açıdan çok önemlidir. Burada yaptığımız uygulamalı eğitim sayesinde hem Karşıyaka’yı tanıyacağız hem de büyük bir tecrübe kazanacağız” diye konuştu.
 
Gerçek enkaz üzerinde tatbikat
Karşıyaka Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 3 günlük “Kentsel Arama Kurtarma Eğitimi”nin 2. gününde ekipler gerçek enkaz üzerinde tatbikat yapacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv