Ayağını Kaybetmekten Kurtuldu…

  • 0
  • 830
Ayağını Kaybetmekten Kurtuldu…
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Diyabetik Ayak Birimi’nde diyabete bağlı ayağında oluşan yaralar nedeniyle 56 gündür tedavi gören ve ayağını kaybetme ihtimali olan Adnan Karaman(66) uygulanan tedavi ile hızla iyileşti.

Buca’da oturan ve 15 yıldır Diyabet hastası olan Adnan Karaman’da yeterli diyabet kontrolü sağlanmadığı için ayak yaraları oluşmuştu ve hızla ilerleyen yara 4 günde hastanın hayatını tehdit eder hale geldi. Buca Seyfi Demirsoy DH’nde Diyabetik Ayak Birimine başvuran Karaman’ın yatışı yapılarak tedavisine başlandı. Yoğun tedavi sonucunda enfeksiyonu bir hafta gibi rekor sürede tedavi edildi. Toplam 56 günün sonunda yaraları kapanan hastaya Diyabetik Ayak Birimi’nde çorap seçimi dâhil tüm eğitimler verildi.

Yakınları ile birlikte hastanede uzun süre kalan, etkili tedavinin yanı sıra gördüğü ilgi ve yaklaşımlardan da oldukça memnun olan diyabet hastası Adnan Karaman “Kliniğe geldiğimde kesilebilir denen bir diyabetik ayağım vardı. Yaralarım oldukça derin ve kötüydü. Ben bile umudumu kesmiştim. Ama 56 günün sonunda ayağım hızla iyileşti, toparladı. Burada uygulanan tedaviler, diyetisyenin önerileri, diyabet hemşirelerimizin eğitimi, her gün uygulanan yara bakımları, güler yüz, kısacası her şey sayesinde bugünlere geldim. Böyle bir kliniği hastaneye kazandırdığı için öncelikle doktorum Serhat Uysal’a ve tüm ekibine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Diyabetik Ayak Birimi Sorumlusu Uzm. Dr. Serhat Uysal ise ‘’Adnan beyin ilk başvuru sırasında ayağının kaybına sebep olabilecek hatta hayatını tehdit eden bir enfeksiyonu vardı. Takibinde hastanın da uyum sağlaması ile birlikte, enfeksiyonu kontrol altına aldık. Devam tedavisi amacıyla tanı ve tedavi rehberlerinin önerisi doğrultusunda tedavi süresini tamamladık. Hastamızda tehlikeli dönemi atlattıktan sonra olası zararlar açısından ayrıntılı taramalar yaptık. Bu taramalar sırasında hastamız, Podiatri (yara bakımı ve ayak bilimi) ve hatta psikoloji açısından ayrıntılı olarak değerlendirildi. Son aşamada elimizle tabanlık bile yaptık. Şu an gayet sağlıklı bir şekilde hastamızı taburcu etmek üzereyiz.” dedi.

Hastane Yöneticisi Op. Dr. Hilmi Güngör “Türkiye de kendi alanındaki ilklerden biri olan Diyabetik Ayak Kliniğimizin açılışını Mart ayı içerisinde yapmıştık. Açılıştan bugüne kadar geçen süre zarfında kliniğimizin çalışmaları çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Diyabetik Ayak, diyabet sonucu oluşan zor bir hastalık, tedavisi zor ve disiplinler arası çalışmayı gerektiriyor. Bu amaçla yola çıktığımız kliniğimiz meyvelerini vermeye başladı. Umarım böyle güzel haberler diğer hastalarımız için de geçerli olur. Sanırım yavaş yavaş hedeflerimize ulaşıyoruz. Adnan Karaman ve ailesine çok çok geçmiş olsun diliyorum. Memnuniyetleri bizim için çok önemli, hastalarımızın böyle güzel sonuçlar almış olmalarını görmek çok güzel.” dedi.

Diabetik Ayak Nedir?
Diyabetes Mellitus kronik bir hastalıktır ve pankreasın yeterince insülin üretemediği veya vücudun üretilmis insülini etkin şekilde kullanamadığı durumlarda oluşur. Başta kan damarları ve sinirler olmak üzere tüm vücut sistemini hasara uğratırken kan şeker düzeylerinin yüksek seyretmesine neden olur.

Komplikasyonları genellikle uzun sürede ortaya çıkar ve yavaş bir seyir izler. Diyabetik ayak yaraları ise çok ani olarak görülür, hızla ilerler, bir anda ayağı ve hayatı tehdit eder hale gelir. Bu yaralara zamanla enfeksiyon da ilave olur. Büyük çapta doku ölümlerine meydana gelirken kısa sürede ayak kangrene dönüşebilir. Diyabetik hastaların hissetmelerine yarayan sinirler harab olmuş ve kan dolaşımları bozulmuştur. Bu nedenle diyabetik yaralar çok hızlı bir şekilde enfekte yaraya dönüşürler.

Bu durum kişinin hayatında ciddi problemlere neden olur. Erken dönemde  problem oluşmadan önce gerekli tedbirler  alınmalıdır. Geç kalınmış ve yaralar oluşmuş ise de konu hakkında profesyonel kliniklerde kurtulmak mümkün olabilmektedir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv