BAHARI GÖREMEDİ

  • 0
  • 555
BAHARI GÖREMEDİ
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Tüm yurt genelinde olduğu gibi İzmir’in Aliağa ilçesinde de geçtiğimiz günlerde etkili olan fırtına nedeniyle yarım asırlık badem ağacı devrildi.

Badem ağaçlarının çokluğu ile bilinen Aliağa’nın Güzelhisar Mahallesinde, yarım asırlık bir badem ağacı şiddetli fırtınaya dayanamadı. Badem ağacının kökünden devrilmesini üzüntüyle karşılayan Güzelhisar sakinleri, fırtınada devrilen ağaç yöremizin en eski badem ağacıydı. Dallarında baharı müjdecisi olan çiçekler açmıştı ama ona baharı görmek nasip olmadı. Yöremizin en bereketli ağaçlarından biriydi. Tek tesellimiz ise devrilme esnasında herhangi bir insanın zarar görmemesi dedi.

KUTU KUTU:
Badem ağaçların faydaları;
Tatlı badem tohumlarında az miktarda protein, demir ve kalsiyumla birlikte yüksek oranda yağ bulunur. Badem yağı cilde ve saçlara iyi gelir. Antioksidan e vitamini yönünden oldukça zengin olan badem bu özelliği ile yaşlılık etkilerinden ve pek çok hastalıktan koruyucudur. Özellikle de çocuklar için sağlık deposudur. Acı badem ağız yoluyla alındığında göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici etkisi olmakla birlikte yüksek dozda alındığında zehirlenme etkisine sebep olacağı için çok dikkatli olunmalıdır. Vitamin mineral için iyi bir kaynaktır: Yeterli miktarda karbonhidrat, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini bulunur. Yarım çay bardağı badem günlük manganez ihtiyacının yüzde 45'ini, bakır ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv