Balkan Basın Konsey'leri birlikte mücadele edecek

Türkiye Basın Konseyi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun işbirliğinde, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Basın ve Medya Konseyleri 3.Bölgesel Toplantısı İstanbul'da yapıldı.

  • 0
  • 182
Balkan Basın Konsey'leri birlikte mücadele edecek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye Basın Konseyi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun işbirliğinde, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Basın ve Medya Konseyleri 3.Bölgesel Toplantısı İstanbul'da yapıldı.

"Güneydoğu Avrupa’da Medyaya Güvenin İnşası: Kamusal Yarar Olarak Gazeteciliğin Desteklenmesi" konulu toplantı Türkiye Basın Konseyi'nin ev sahipliğinde düzenlendi. Farklı ülkelerden Basın Konseylerinin temsilcileri, Avrupa Birliği ve UNESCO uzmanları, gazeteciler toplantıda bir araya geldi. Türkiye Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, 2023 yılı basın özgürlüğü raporunda Türkiye ile ilgili tablonun vahim olduğunun altını çizdi. 180 ülke arasında Türkiye'nin 165'inci sırada yer aldığını,10 bini aşkın gazetecinin işsiz olduğunu vurguladı.

Basın Konseyi'nin medya etiğinin uygulanması ve ifade özgürlüğünün sağlanması için mücadele ettiğini belirten Türenç şunları söyledi:
"Dünyanın bazı bölgelerinde olduğu gibi Türkiye'de de çok zor bir sürecin içinden geçtiğimizi biliyoruz. Ne olursa olsun ifade ve basın özgürlüğü iletişim özgürlüğü için tüm değerlerin yaşatılmasını çok önemsiyoruz. Yüzyıllık Türkiye Cumhuriyeti'nde maalesef Türk medyası çok zor bir dönem yaşıyor. Gazeteciler yazdıkları ve söyledikleri nedeniyle sadece 1 yılda 563 defa hâkim karşısına çıkarıldı. 72 gazeteci gözaltına alındı. Habere ve TV programlarına erişim yasakları konuldu. Hatta, senaryoları beğenilmedi diye dizilere bile yasaklar getirildi."

İstanbul, Harbiye Crowne Plaza Otel'de 17 Ocak Çarşamba günü başlayan toplantı iki gün sürecek. Toplantıya, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, K. Makedonya, Kosova ve Arnavutluk Basın Konseyleri temsilcileri katılıyor. Toplantının açılışında, Saraybosna UNESCO Antenna Bölge Proje Koordinatörü Joshua Massarenti, organizasyon için Türkiye Basın Konseyi'ne teşekkürlerini iletti.

Video konferans aracılığıyla toplantıya katılan Unesco Paris İletişim ve Bilgi Sektörü Kıdemli Program Uzmanı Ana Christina Ruelas, bilgiye erişim hakkı ve dijital platform içeriklerinin düzenlenmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantıya, yabancı konukların yanı sıra, Türkiye Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri de katılıyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de Basın Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olarak zirvede İzmir’i temsil ediyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Heyecanla çalışıyoruz’

Balkan vizyonu Buca’da konuşuldu

Başkan Demir muhtarlarla bir araya geldi

Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Projesi start aldı

Kadınların başarı hikayeleri konuşuldu...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

Arşiv