Baş ağrınızı ihmal etmeyin

Özel Tınaztepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Levent Tosyalı, özellikle geçmeyen baş ağrılarının hafife alınmamasını ve mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini söyledi.

  • 0
  • 771
Baş ağrınızı ihmal etmeyin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sık karşılaşıldığı için pek önemsenmeyen baş ağrıları kimi zaman hayati önem taşıyan rahatsızlıkların belirtisi olabiliyor. Özel Tınaztepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Levent Tosyalı, özellikle geçmeyen baş ağrılarının hafife alınmamasını ve mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini söyledi.

Beyin kanamasının beyin damarlarının bütünlüğünün bozulması sonucunda beynin içinde kan birikmesi olduğunu belirten Özel Tınaztepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Levent Tosyalı, "Hipertansiyona (yüksek tansiyon) bağlı beyin kanaması, toplumda en sık görülen ikinci ölüm nedeni ve üçüncü sıradaki sakatlık nedenidir. Her yıl yaklaşık bin kişiden üçünde beyin kanaması görülebilir" dedi.

Beyin kanaması geçiren kişilerde en sık görülen belirtilerin şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bozukluğu ve uzuvlarda güçsüzlük olduğunu bildiren Op. Dr. Tosyalı, her baş ağrısının beyin kanaması işaretçisi olmadığını, ancak özellikle şiddetli baş ağrısı şikayetleri için mutlaka bir uzmana muayene olunması gerektiğini hatırlattı.

Baş ağrılarının birçok çeşidinin ve sebebinin olduğunu söyleyen Op. Dr. Tosyalı, şunları söyledi:
"Baş ağrıları birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılabilir. Birincil baş ağrıları, gerilim tipi baş ağrısı, migren ve küme baş ağrısıdır. İkincil baş ağrıları ise göz ve sinüs enfeksiyonları, beyin tümörleri, kafa travmaları, beyin damar hastalıkları, metabolik veya ilaçlara bağlı hastalıklarda görülebilir."

TANSİYON DEĞERLERİNE DİKKAT
Bahar aylarında sıcaklık değişimine bağlı görülen baş ağrılarının olağan kabul edildiğini belirten Op. Dr. Tosyalı, ağrının uzun sürmesi ve ağrının berberinde başka belirtilerin ortaya çıkmasının dikkate alınması gerektiğinin altını çizerek şu bilgileri verdi:
"Israrcı baş ağrılarıyla bulantı ve kusmanın beraber olması kanama belirtisi olabilir. Beyin kanaması gelişmeden tanı koymak önemlidir. Erken tanı koyarak nedene yönelik tedavi ve cerrahi girişimlerin ardından hastaların yaşantılarını normal devam ettirmeleri mümkün olabilmektedir."

Beyin kanamalarının önlenebileceğini de hatırlayan Op. Dr. Tosyalı, "Yüksek tansiyon hastasıysanız, tansiyonunuzu kontrol altında tutmanız riski azaltacaktır. Ailenizde beyin kanaması öyküsü ve sizde ilaçlarla geçmeyen, günlük aktivitenizi kısıtlayan baş ağrısı şikayetiniz varsa bir uzmana başvurmanız ve altta yatan nedeni ortaya çıkarmak uygun olacaktır" şeklinde konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv