Baş ve Boyun Bölgesi Kanserleri Tedavisinde Diş Hekimleri de tedavi ekibinde yer almalı

  • 0
  • 1.113
Yazı Boyutu:

zmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş HekimliğiFakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi ABD Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. ElifTarım Ertaş, baş ve boyunbölgesinde kanser nedeniyle tedavi gören hastaların sayısının hergeçen gün arttığını, tedavi sürecinde kullanılan yöntemlerin ağız sağlığınaolumsuz etkilerinin olabileceğini belirtti. Yrd. Doç.Dr. Ertaş, dişhekimlerinin bu hastalardaki enfeksiyon belirtilerini iyi bir şekildetanımlayabilmelerinin hayati önem taşıdığını kaydetti.  

“Tedavi süresince diş eti sağlığı oldukçaönemli”
 Baş veboyun kanserlerinde  tedaviyebağlı ağızda meydana gelen yan etkilerin, hastanın yaşam kalitesini ve tedaviyeolan toleransını ciddi şekilde etkilediğini aktaran Yrd. Doç.Dr. Elif TarımErtaş,“Diş hekimleri onkologlarla birlikte tedaviekibin üyesi olarak düşünülmelidir. Bu süreçte yer alan diş hekimi kansertedavisini olumsuz etkileyebilecek ağız ve diş sağlığı sorunlarını kolayca tespitedebilir. Tedavi süresince  ağızda meydana gelen yan etkilerin şiddetiniazaltmak için, tedavi öncesinde ve sonrasında gerekli koruyucu ve önleyiciuygulamalarla hastaları ağızhijyenlerini korumaya teşvik edilmelidir” diye konuştu. 

“Enfeksiyon riski artıyor”
 “Tedavi sırasında acil bir diş problemiolduğunda onkologlar hastayı diş hekimine yönlendirmeli ve kan tablosu ileuygulanan tedavi hakkında bilgi vermelidir” diyen Yrd. Doç.Dr. Elif TarımErtaş, kanser hastalarının bu süreçte enfeksiyonlara karşı oldukça duyarlıolduğuna da dikkat çekti. Yrd. Doç.Dr. Elif Tarım Ertaş, “Kanser nedeni iletedavi gören hastaların bağışıklık sistemi zayıfladığından uygulanan tedaviler nedeni ile enfeksiyonlarakarşı risk artmaktadır. Özellikle de ağız dokuları bu durumdan en çok etkilenenve ciddi yan etkilerin oluştuğu yapıdır. Kanser tedavisine bağlı ağızda meydanagelen yan etkiler, hafif ve geçici irritasyonlardan önemli hastalıklara, hattaölüme kadar uzanan bir çerçevede gerçekleşebilmektedir. Bu sebeple diş hekimleri,bu hastaların tedavi ekibinde yer almalıdır” dedi. 

“Uygun müdahale ölüm riskini azaltır”
 Diş hekimleri tarafından tedavi öncesiyapılacak uygun müdahalelerin, hastalıkları ve ölümleri azalttığını söyleyenYrd. Doç.Dr. Elif Tarım Ertaş, “Kanser tedavisi öncesi enfeksiyona sebepolabilecek unsurların yok edilmesi, tedavi süresince ve sonrasında ağızsağlığının geliştirilmesi için diş tedavileri uygulanmalıdır. Son bir yıliçinde diş hekimi kontrolünden geçmemiş, dişeti kanaması, dişeti hastalığı olan,uyumsuz proteze sahip, ortodontik bant ve braket taşıyan kanser tedavisi görenhastalar mutlaka diş hekimine yönlendirilmelidir” şeklinde konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv