Başbakanın gazeteci kovdurma girişimi kabul edilemez

  • 0
  • 552
Yazı Boyutu:

Türkiye GazetecilerSendikası İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Hüner, Başbakan Recep TayyipErdoğan'ın medyayı ve bazı yazarları hedef alan açıklamaları ile medyadayayımlanan "kin ve nefret" içerikli bazı haberlere tepki gösterdi.

 

TGS İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Soma'da 301madencinin ölümüyle sonuçlanan faciadan sonra, siyasi iktidarın sorumluluğunugizlemek ve kamuoyunu yanıltmak amacıyla bazı medya organlarında propaganda vedezenformasyon içerikli yayınların yoğunlaştığına dikkat çekildi.

TGS İzmir Şubesi Başkanı Hüner, facianın ardındakigerçeklerin ortaya çıkarılması için çalışan gazetecilerin görev yapmalarınınengellendiğini; Soma'da, İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de ve Kocaeli'dedüzenlenen protesto gösterilerini izleyen gazetecilerin polis şiddetine maruzkaldığını, bazılarının plastik mermiyle yaralandığını ve gözaltına alındığını belirtti.

Siyasi iktidarın ise gerçeklerin üstünü örtme telaşıylahareket ederek, facianın sorumluluğunu medyaya yükleme çabası içine girdiğinikaydeden TGS İzmir Şubesi Başkanı Hüner'in açıklaması şöyle:  "Soma'ya gazetecilerin girişini yasaklayan, görevini yapangazetecileri polis şiddetine maruz bırakan ve "eylemci" olmaklasuçlayan Başbakanın, patronlara seslenerek gazetecilerin işten atılmasınıistemesi haddi değildir. Soma'daki faciadan sonra yaptığı ilk açıklamada,ölümleri doğal karşılayan ve madenciliğin fıtratında kazaların olduğunusöyleyebilen Başbakanın ve sorumlu bakanların istifayı düşünmek yerinegazetecilerin işten atılmasını istemesi kabul edilemez.

Başbakanın, köşe yazarları Yılmaz Özdil ve Yazgülü Aldoğanhakkında kullandığı hakaret içerikli sözlerini de kınıyoruz. Gazetecilerin veyazarların bazı haber ve yorumlarından hareket ederek, onlara hakaret etmek,kamuoyunda hedef haline getirmek, üstelik patronlara seslenerek işteatılmalarını istemek devlet adamlığıyla bağdaşmaz.

Gazetecilerin görevleriyle ilgili tartışmalar meslek içindeher zaman yapılmaktadır. Gazeteciler, mesleki ilkeler çerçevesinde ve kişilikhaklarına saygı sınırları içerisinde birbirlerine karşı en ağır eleştirileriifade etmekten asla kaçınmazlar

Ancak Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın da (TGS) üyesibulunduğu Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun (FIJ) kabul ettiğigazeteciliğin evrensel ilkelerinden birisi "mesleki konularda herhangi birgrubun ya da kişinin, özellikle de hükümetlerin müdahalelerini" reddetmektir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından hazırlanan vediğer meslek örgütleri tarafından da benimsenen Türkiye Gazetecileri Hak veSorumluluk Bildirgesi'nde de aynı ilke şu şekilde yer almaktadır

"Gazeteci sıfatını taşımayı hak eden herkes meslek ilkelerineen yüksek seviyede uymayı taahhüt eder. Ülkesindeki yasalara saygılı olmaklabirlikte, hükümet ve benzeri kurumların müdahalelerine kapalıdır. Meslekiolarak yalnızca meslektaşlarının ve kamuoyunun değerlendirmeleri ile bağımsızyargı organlarının kararlarını dikkate alır."

Bu ilkeler doğrultusunda, Başbakanın yayın kuruluşlarına vebasın emekçilerine yönelik hakarete kadar varan sözlerini reddediyoruz,kınıyoruz. Başbakanı ve siyasi iktidarı, basın ve ifade özgürlüğünü ihlal edenher türlü eylemden ve açıklamadan kaçınmaya ve ülke yönetme sorumluluğuna uygunhareket etmeye çağırıyoruz."

Öte yandan, Halil İbrahim Hüner, bazı yayın organlarında,Soma faciasıyla ilgili olarak yapılan yayınlarda kullanılan ve kişilerin mensupoldukları ırkı ve dini aşağılamaya yönelik ifadelerin "kin ve nefret"söylemi ve "ayrımcılık" içerdiğini vurguladı

Hüner, "Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak, evrenselmeslek ilkelerine de aykırı bulduğumuz bu tür niteliksiz yayıncılığı kabuletmiyoruz, bu yayınları kınıyoruz" dedi.

Hüner, açıklamasının sonunda şunları kaydetti:   "Soma'da 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan ve yüzlerceaileyi mağdur eden olayın sorumlularının adil bir şekilde yargılanmasını, bufacianın ardındaki tüm gerçeklerin ve siyasi sorumlularının ortaya çıkarılmasını,ülkemizde bir daha benzeri facialar yaşanmaması için gerekli yasaldüzenlemelerin yapılmasını, uygulamadaki aksaklıkları giderecek önlemlerinalınmasını ve denetimlerin gereği gibi yerine getirilmesini talep ediyoruz.

Bunun için gerekli olan basın ve ifade özgürlüğü üzerindekiher türlü baskı ve tehditlerin ortadan kaldırılmasını, halkın gerçekleriöğrenme hakkına saygı duyulmasını istiyoruz."

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv