Bayramda et tüketimine Dikkat

Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi Diyetisyen Çağla Yüksek Kurban Bayramı öncesi başta kalp hastalığı olan kişiler olmak üzere et tüketimine yönelik tavsiyelerde bulundu.

  • 0
  • 882
Bayramda et tüketimine Dikkat
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi Diyetisyen Çağla Yüksek Kurban Bayramı öncesi başta kalp hastalığı olan kişiler olmak üzere et tüketimine yönelik tavsiyelerde bulundu.

Bayram günlerinde de diğer günler gibi sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Yüksek, “ Porsiyon kontrolü, besin dağılımı, öğün saatleri gibi temel prensiplere uyulmalı. Kurban bayramı dolayısıyla et tüketimi diğer günlere kıyasla artacaktır. Kırmızı et iyi kalite protein içerir. Ayrıca çinko, magnezyum, demir, fosfor kobalt gibi mineraller bakımından çok zengindir. Önerilen miktarlarda, ızgara veya haşlama olarak pişirilmeli. Çünkü kırmızı et yüksek oranda doymuş yağ içerir. Kan kolesterol düzeyini yükseltir ve koroner arter hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Bir yetişkin için tüketilmesi gereken günlük et miktarı yaklaşık 90-120 gram olup bu miktarın aşılmaması gerekmektedir. Bu bakımdan bayram dolayısıyla artan et miktarına bir sınırlama getirilmeli. Tüketilecek olan et kızartma değil, ızgara veya haşlama şeklinde yenmeli, fazladan yağ konmadan, et kendi yağıyla pişirilmelidir.” dedi.

Kurban Bayramında Nasıl Beslenilmeli?
Güne iyi bir kahvaltıyla başlanmalı: Simit, işlenmiş sucuk, sosis, salam gibi ürünler tercih edilmemeli. Yumurta, peynir, ekmek, mevsim yeşillikleri ve ceviz gibi besinlerin de içinde bulunduğu bir kahvaltı tabağı sizi tok tutmaya yardımcı olacak ve ağırlık yönetimine katkı sağlayacaktır.

Ara öğünlerde tüketeceğiniz 1-2 adet ceviz ve 3-4 kuru kayısı bile hem sindirim sisteminizi düzenleyecek, hem de ani açlık krizlerini önleyecektir. Bu da kan şekerini dengelemenize ve kilo kontrolüne yardım edecektir. Sindirim sistemi problemleriyle başa çıkmak için mutlaka öğünlerde az da olsa ekmek tüketilmeli, sebze yemekleri ve meyveler de unutulmamalı. Posalı beslenmeye özen gösterilmeli.

Öğle ve akşam yemeklerinde de tüketilen kırmızı etin yanında mutlaka mevsim yeşilliklerine uygun bir salata yenmelidir. Salatanın içine 1 kaşık yağ ekleyebilir, ya da 1-2 adet ceviz katabilirsiniz.

Bunun yanında ekmek yine tam buğday ekmeği seçilmeli, beyaz ekmekten uzak durulmalı. Az miktarlarda pilav, makarna vs tüketilebilir fakat bu miktarları iyi ayarlamak, tabağın çok küçük bir bölümünü kaplaması sağlanmalıdır. Bol posalı çorbalar ise sindirim sistemini olumlu yönde etkileyeceğinden çorba da tercih edilebilir.

Tatlı Tüketimi de Önemli
Çikolata, baklava, börek gibi besinler kan şekerini çok hızlı yükseltir ve enerji değeri yüksektir. Kan şekeri dengesizlikleri sağlık problemlerine sebep olabileceği gibi yüksek enerji değeri yüzünden ağırlık yönetiminde zorluklar çıkarabilir. Mecbur kalmadığınız sürece şerbetli tatlılardan uzak durun. Kıramıyorsanız sadece bir iki lokma tadına bakıp bırakın. Sütlü tatlıları tercih edin. Sütlaç, dondurma veya muhallebi tercih edilebilir. Tatlının yanında çay ikram edilirse açık ve şekersiz tüketmeye özen gösterin.

En önemli noktalardan biri de sıvı tüketimi. En az 2,5 litre su içmeye özen gösterin. Gazoz, kola gibi asitli içecekler yerine ayran veya uygun ölçüde maden suyu (200 ml) tüketilebilir.

Hipertansiyon, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları olan bireyler bayramda da normalde uyguladıkları diyete bağlı kalmalıdır. Daha sağlıklı günlere 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

162 bin araç, 1 milyon civarında kişi

Bayram sonrası sokağın nabzını tuttu

Ayvalık'ta coşkulu karşılama

Arşiv