Bayramda tatlıya hayır diyebilmeliyiz

  • 0
  • 1.764
Bayramda tatlıya hayır diyebilmeliyiz
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi (EÜ) İzmir Atatürk Sağlık YüksekokuluBeslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Reci Meseri  ve Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. ÖzgeKüçükerdönmez, yaklaşan Şeker Bayramı dolayısı ile beslenme alışkanlıklarınınbirden değişmesinden ve tatlı tüketiminin artmasından dolayı karşılaşılacaksağlık problemleri hakkında Ege Ajans’a çeşitli açıklamalarda bulundular. Yrd. Doç. Dr. Meseri, “Azar azar vesık sık beslenmek, basit şekerlerden kaçınmak öncelikli önerimizdir. Adıüzerinde Şeker Bayramı. Her gidilen yerde tatlı ikram ediliyor. Mümkünseziyaretlerde  tatlı ikramını kabuletmememiz gerekiyor” dedi.

 

Yrd. Doç. Dr. Meseri,bayramlarda özellikle çocukların çok fazla tatlı tükettiğini, aşırı şekertüketiminin olumsuz etkilerinden dolayı, bayram süreci boyunca anne ve babalarözellikle çocukların tatlı tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

 

“SUNULAN İKRAMLARA HAYIR DİYEBİLMELİYİZ”

Geleneklerimizden kaynaklanan alışkanlıklardan dolayısunulan ikramların bol olduğunu ve gidilen her yerde tatlı ikramlarınınyapıldığını, ancak bizler uygun bir dille bu ikramlara  hayır dememiz gerektiğini belirten Yrd. Doç.Dr. Meseri “İkramda bulunacak ev sahiplerinin, bol şerbetli tatlılar yerinedaha çok sütlü tatlılar sunması daha uygun olacaktır” dedi.

 Diyabetik hastalarınada dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Meseri, “Şeker hastalarının, kendi kandeğerlerini bozacak şekilde beslenmemeleri gerekiyor. Çünkü bayram sofralarıyalnızca tatlılardan ibaret olmuyor ve bol miktarda yemek de tüketiliyor.Sofralardaki gazlı içeceklerden de uzak durmaları gerekiyor” diye konuştu.

 Bir başka riskgrubunun da hamileler olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Meseri, “Toplumumuzda,sen iki can taşıyorsun, yemende sakınca yoktur gibi yanlış bir inanç vardır.Böyle bir şey kesinlikle doğru değildir. Şeker Bayramı’nda  aşırı tatlı tüketmek, onlar için riskolmaktadır. Hamilelerin, sağlıklı olan ürünlerden azar azar  alması, zaten bebeğin kendi gereksinimlerinikarşılamaya yetmektedir” dedi.

 

“BOL BOL SIVI TÜKETİN”
 Yrd. Doç. Dr. Meseri, açıklamasındasıcak havanın olumsuz etkilerini de göz önünde bulundurarak bol bol sıvıtüketmenin önemli olduğunu vurguladı. Sıvı tüketiminin ise özellikle su olmasıgerektiğini belirtti. Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özge Küçükerdönmezde aynı konuya değinerek, özellikle yaşlı ve çocukların risk altında olduğunu,sıvı olarak gazlı içecekler yerine su ve ayran tüketiminin önemli olduğunu,günlük normal dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının, bayram için dedevam etmesi gerektiğini belirtti.

 

“BAKLAVA YERİNEDONDURMA YA DA MEYVE İKRAM EDİN”
Şeker Bayramı’nda yalnızca geleneksel tatlıların ikram edilmek zorundaolmadığını ve bu geleneğin değişmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr.Küçükerdönmez, “Şerbetli tatlılar yerine zeytinyağlı biber dolma ya da yapraksarma, yanına küçük bir dilim peynirli börek, ayranla birlikte verilebilir. Butip bir ikram, hem insanları mutlu eder, hem de sağlıklarını tehdit etmez. Öteyandan, sütlü tatlılar veya dondurma ikram edilebilir. Ancak dondurmanın dasade veya meyveli olanları tercih edilmelidir” dedi.
İZMİR(Ege Ajans/Gürkan Cengiz-RamazanGökdere)


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına kostüm şampiyonu

Festivalde muhteşem final

Başkan Tugay'dan İzmir Valisi Elban'a ziyaret

Aytaç Sefiloğlu anıldı

Bayraklı’da 23 Nisan coşkusu

Sendromlu kardeşlerin helikopteri için seferber oldu

Arşiv