Beyaz Perdede Atatürk

  • 0
  • 671
Beyaz Perdede Atatürk
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk şimdiye kadar birçok sinema ve televizyon filmine konu edildi. Bu belgesel ve filmler, Atatürk’ün gerek özel hayatı gerekse askeri yaşamı ve devrimleriyle ilgili oldu. Atatürk Haftası kapsamında öne çıkan bazı film ve belgeselleri derledik. Ancak bu çalışmalara başka ekler yapmak da mümkün.

Atatürk ile ilgili öne çıkan filmlerden Zülfü Livaneli’nin yönettiği Veda’da; Selanik’te çocukluktan başlayan arkadaşlık, ardından silah arkadaşlığı ve  cumhuriyetle birlikte aynı ideallerin peşinde yürüyen yarım asırlık dostluğa ve ölene kadar süren kardeşliğe dönüştü. Hem Selanik’i hem de Dolmabahçe’yi kapsayan bir Atatürk filmi. Bunun dışında öne çıkan bazı filmler; Dersimiz Atatürk, Son Osmanlı Yandım Ali, Çanakkale 1915, Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman ve Cumhuriyet’tir.

CAN DÜNDAR’IN GÖZÜNDEN ATATÜRK BELGESELLERİ
Can Dündar’ın, Atatürk’ün kişisel özelliklerini ve son 300 gününe tanıklık eden kişilerin görüşlerini de katarak hazırlamış olduğu “Sarı Zeybek” ve Atatürk’ü çocukluğundan itibaren ele alan “Mustafa” belgeselleri yüksek ses getirenlerden.

“ BELGESEL VE FİLMLER GELİŞTİRİLEBİLİR”
Ege Üniversitesi Radyo-Tv ve Sinema Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, Atatürk belgeselleri  ve filmler hakkında şunları söyledi:
 “Belgesel özellikle bir ön araştırma gerektirir. Elbette daha derinlemesine olabilir, daha farklı da bakılabilir. Bunun için daha çok okuyup araştırmanın daha iyi olacağı görüşündeyim. Geliştirilebilmesi adına yarışma düzenlenebilir” dedi.
İZMİR (Ege Ajans/Aslı Özkaya – Bilge Bağcı – Hatice Tamaç)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv