Bienal de var, Roman havası da..

  • 0
  • 991
Bienal de var, Roman havası da..
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’de Mayıs,Büyükşehir Belediyesi’nin birbirinden renkli etkinlikleriylekültür-sanat açısından oldukça hareketli geçecek. Gülsin Onay, OkayTemiz, Hakan Aksev, Makbule Kaya ve Tolga Çandar gibi tanınmışsanatçıların sahne alacağı kentte, Uluslararası Sanat Bienali’nden Romangecesine kadar pek çok önemli etkinlik de var.

Kentin enprestijli kültür-sanat mekanı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi AhmedAdnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), Mayıs ayında birbirinden seçkinkonserler ve  sergilerle İzmirliler’e keyifli bir bahar yaşatmaya devamedecek. AASSM, 4 – 11 Mayıs tarihleri arasında 3. Uluslararası İzmirSanat Bienali’ne de ev sahipliği yapacak. İzmir BüyükşehirBelediyesi’nin de desteği ile düzenlenen bienalde 14 ülkeden 120 sanatçıİzmir’de buluşarak eserleri aracılığıyla duygularını sanatseverlerlepaylaşacak. Resim, seramik, yerleştirme, baskı resim, heykel, fotoğrafve video art sanat dallarında 400 eserin yer alacağı bienaldebirbirinden değerli sanatçıların konferanslarına da yer verilecek.

Okay Temiz, Yetkin Dikinciler ve Hakan Aysev AASSM’de
4Mayıs Pazartesi günü, Ege Yaylı Çalgılar Beşlisi ve Perküsyontopluluğunun konseri var. Pop-Rock tarzında  şarkıları kendidüzenlemeleriyle ortaya koyan topluluk, bu konserde Sting, MichaelJackson, Queen, Elton John, Nat King Cole, Elvis, Beatles gibi ünlüsanatçı ve toplulukların unutulmamış şarkılarını  seslendirecekler.Kemanda Hakan Özaytekin ve Tolga Akın, Viyolada Alp Gültekin,Viyolanselde Arzu Gök, Kontrabasta Bülent Oral ve perküsyonda Ali Çetiryer alacak. Konser AASSM Küçük Salon’da gerçekleştirilecek.

5Mayıs Salı günü, Küçük Salon’da Volkan Kartal (obua), Elif Odabaş(korno) ve Başarcan Kıvrak (piyano) klasik müzik sevenler için sahnealacak.

6 Mayıs Çarşamba günü, tiyatro sanatçısı YetkinDikinciler’in anlatımıyla, The Legacy (Miras) Projesi İzmir’e geliyor.Neyzen Kerem Tufan, kompozitör Caner Anar ve semazen Nurhak Gönentarafından Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin rubaileri sahneye konulacak.“Ses, nefes, ruh, beden” birlikteliğinin yansıması olarak düşünülen buprojede Rumi’nin rubaileri “ses”, ney “nefes”, sema “beden” öğelerinisimgeliyor. AASSM Büyük Salon’da gerçekleşecek konserde Ege SanatSenfoni Orkestrası’nın şefliğini Naci Özgüç yapacak.

7 MayısPerşembe günü, Büyük Salon’da Aydın Esen Group Feat konseri var.Klavyede Aydın Esen, bas gitarda Greg Jones, davulda Bob Moses veperküsyonda Okay Temiz yer alacak.

7 Mayıs Perşembe günü KüçükSalon, Beyaz Geceler ile  “Lied” akşamına ev sahipliği yapacak. Solistsanatçı soprano Birgül Su Ariç, bass Tevfik Rodos,  Mehmet Ariç’inpiyanosu eşliğinde Çaykovski ve Rahmaninov şarkılarını yorumlayacak.

11Mayıs Pazartesi günü, viyolanselde Dilbağ Tokay, piyanoda EmineSardaroğlu “Çello, Piyano Duo” konseriyle izleyici karşısına çıkacak.Renkli programlarıyla ve özgün yorumlarıyla beğeni toplayan sanatçılar,Küçük Salon’da verecekleri konserde J. Brahms, Ahmed Adnan Saygun veÖzkan Manav’ın eserlerine yer verecek.

12 Mayıs Salı günü,Bilkent Nefesli Topluluğu Küçük Salon’da konser verecek. Obuada SelçukAkyol ile Ufuk Soygürbüz, klarnette Nusret İspir ve Selen Akçora,fagotta Ozan Evruk ile Onur Üzmez, korno da ise Güloya Altay ile TayfunAvcıoğlu izleyici karşısına çıkacak.

13 Mayıs Çarşamba günü BüyükSalon’da 8 bayan müzisyenden oluşan Allegra Ensemble ve Hakan Aysev “BiDünya Müzik” adını verdikleri programlarıyla bahar havası estirecek.  Konserin şefliğini ve aranjörlüğünü Osman İşmen yapıyor.

14 MayısPerşembe günü ise İzmir Oda Orkestrası, Küçük Salon’da “Bahar Konseri”verecek. Nesrin Bayramoğulları’nın şeflini yapacağını konserdeVivaldi’nin “Mevsimler”, G. Holberg’in “Suit” eserleri yorumlanacak.Ozan Akkol da kemanıyla konsere eşlik edecek.

AASSM’dekikonserlerin biletleri www.aassm.org.tr ile www.izmir.bel.tr/Kultursanatadreslerinden ya da AASSM, İzmir Sanat ve İsmet İnönü SanatMerkezleri’nden temin edilebilecek. Tüm etkinliklerin başlama saati20.00.

İZDOB konserleri
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkeziayrıca 1 Mayıs, 8 Mayıs ve 15 Mayıs Cuma günlerinde İzmir Devlet SenfoniOrkestrası’nın konserlerine evsahipliği yapacak.  2 Mayıs “CarminaBurana”, 11 Mayıs Leyla Gencer’i Anma, 26 Mayıs Salı “Operada hayalet”konseri ile İZDOB İzmirliler’e güzel bir program sunacak.

22Mayıs Cuma günü İzmir Devlet Senfoni Orkestrası 19 Mayıs Gençlik ve SporBayramı Özel Konseri düzenlenecek. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeayrıca 9 Mayıs Cumartesi günü Dokuz Eylül Üniversitesi DevletKonservatuarı Senfoni Orkestrası bir konser verecek. Orkestranın 16Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek programında  ünlü piyanist GülsinOnay sahne alacak. İki programda ücretsiz olacak.

AASSM’de sergiler
AhmedAdnan Saygun Sanat Merkezi’nde 4 – 11 tarihleri arasındagerçekleştirilecek İzmir Sanat Bienali kapsamında tüm galerilerde sergiolacak. Sanat Merkezi, 14 Mayıs – 14 Haziran arasında “FotoğraflarlaÇocuk Hakları” ile “İzmir’in Dünü Bugünü” konulu sergilere ev sahipliğiyapacak. 15 – 31 Mayıs tarihleri arasında da “Puslu Kıtalar Atlası”sergisi gezilebilecek.

Tiyatro severler için
2 MayısCumartesi günü Kenan Ece ve Selen Öztürk, Kültürpark’ta yer alan İzmirSanat’ta “Bakarsın bulutlar gider” isimli oyunla seyirci karşısınaçıkacak. Oyunun seansları 16.00 ve 20.00.

3 Mayıs Pazar günüÖteki Beriki Tiyatro Topluluğu,  Edip Cansever’den uyarlanan “BezikOynayan Kadınlar” isimli oyunuyla İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde sahnealacak. Oyunda Yasemin Tüzün, Selma Akoğlu, Arzu Süer ve Murat Çobangilrol oynuyor.  Oyun ücretsiz olacak.

9 Mayıs Cumartesi günü, JoseSaramago’nun romanından Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’nun uyarladığı“Görmek” adlı oyun tiyatro severlerle buluşacak. İsmet İnönü KültürMerkezi’nde saat 20.00’deki oyuna girişler ise ücretsiz.

23 MayısCumartesi  saat 20.00’da İzmir Sanat’ta Oyun Atölyesi Edward Albee’nin  “Kim Korkar Hain Kurttan” isimli tiyatro oyununu sahneleyecek. Buoyunda seyirciler tiyatro tarihinin en önemli orta yaş çiftlerindenMartha ve George'un evliliğindeki çöküntülere tanık olacak. OyundaZerrin Tekindor, Tardu Flordun, Şükrü Özyıldız ve Nilperi Şahinkaya yeralıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ücretsiz oyunların dışındakitiyatro ve konser biletlerini  1 TL.’den satışa sunuyor.

Gevende grubu konser veriyor
27Mayıs Çarşamba günü İzmir Sanat’ta, saat 20.30’da Gevende isimli müzikgrubunun konseri olacak. Caz rock tarzında müzik yapan grubun “Ev” ve“Sen Balık Değilsin ki” isimli albümleri bulunuyor. Tiyatroların vekonserin biletleri; www.izmir.bel.tr/Kultursanat adreslerinden ya daAASSM, İzmir Sanat ve İsmet İnönü Sanat Merkezleri’nden teminedilebilecek.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları anılıyor
UlucanlarCezaevi'nde 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslanve Hüseyin İnan, ölümlerinin 43. yıl dönümünde, İsmet İnönü SanatMerkezi’nde anılacak. 6 Mayıs Çarşamba günü saat 19.30’da Can Dündar’ın“Delikanlım” isimli belgeseli ile başlayacak etkinlik panel ile devamedecek. Bora Gezmiş’in moderatörlüğünü yapacağı “68’lerden Günümüze”konulu panelde Hacı Tonak, Filiz Yalçın ve Gizem Keçeci konuşmacı olarakyer alacak.

Roman Ateşi Gündoğdu Meydanı’nda yanacak
İzmir’deHıdırellez 5 Mayıs Salı günü, Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek “RomanAteşi Festivali” ile kutlanacak. Saat 20.00’de Tepecik FlarmoniOrkestrası, 21.00’de Koçani Orkestrası ile birlikte Esma Recepova konserverecek. Ayrıca aynı gün saat 20.30’da İzmir Büyükşehir Belediyesitarafından düzenlenen etkinlik programı çerçevesinde İkiçeşmelikMahallesi, Tepecik İşçiler Caddesi, Gürçeşme Vasıf Çınar İlkokulu,Eşrefpaşa Mahalesi Halitbey İlkokulu, Güney Mahallesi Hamam Sokağı’ndadans ve ritim grupları sahne alacak. 6 Mayıs Çarşamba günü ise saat13.30’da Roman Bandosu eşliğinde Basmane Meydanı’ndan kortej yürüyüşübaşlayacak, 14.30’da Kültürpark’ta konserler ve dans gösterileri olacak.

İzmir’de Yörük şöleni
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ninkatkılarıyla Gaziemir Atatürk Bulvarı Festival Alanı’nda 6 – 10 Mayıstarihleri arasında Dede Korkut Yörük Türkmen Federasyonu tarafındandüzenlenen Kültür Şöleni gerçekleşecek. 5 günlük etkinlikte 8 Mayıs’taMakbule Kaya, 9 Mayıs’ta Sevcan Orhan ve 10 Mayıs’ta Tolga Çandar konserverecek.

Hat sanatçısı Yılmaz Özbek anısına
İzmir Sanat 4 –22 Mayıs tarihleri arasında çağdaş hat sanatçısı Yılmaz Özbek anısınadüzenlenen kaligrafi sergisine ev sahipliği yapacak.

Sinematek’te başyapıtlar zamanı
İzmirlisinemaseverlerden büyük ilgi gören “Sinematek” gösterimlerinde bu ay,dünya sinemasına damga vuran ünlü yönetmenlerin başyapıtları yer alacak.“Sinematografik Başyapıtlar” temalı gösterimlerde, filmler ücretsizolarak İzmirlilerle buluşacak.

1 Mayıs Cuma, yönetmenliğini AkiraKurosawa’nın  Ikiru (Yaşamak) adlı 1952 yapımı film yer alıyor. Japonyasinemasının çıkardığı en önemli isimlerden biri olan yönetmenin dramtüründe çektiği bu filmde Kanji Watanabe’nin sıradan yaşamında kanserolması ile birlikte hayatı sorgulaması ele alınıyor.

8 Mayıs Cumagünü, Mikhail Kalatozov’un Soy Cuba (Ben Küba’yım) isimli filmigösterime giriyor. 1964 yapımlı filmde Batista yönetimi içerisindekisömürgeleşen Küba’nın devrime doğru ilerleyiş süreci anlatılıyor.Zamanında Küba ve Sovyetler Birliği tarafından sahiplenilmeyen ve 1990’akadar Amerika’da gösterimi yasaklanan film tesadüfen Martin Scorsese veFrancis Ford Coppola tarafından fark edilip ortaya çıkarılınca gerçekdeğerine kavuşmuş, bu yüzden “unutulmuş bir başyapıt” olarak yeralmıştır.

15 Mayıs’ta Federico Fellini’nin Giulietta DelgiSpiriti (Ruhların Giulietta’sı) isimli filmi sinema severlerlebuluşacak. 1965 yılında çekilen filmde oyuncu Giulietta Masina ihaneteuğramış bir kadını oynuyor.

22 Mayıs Cuma günü ünlü yönetmenStanley Kubrick’in 2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Macerası)isimli 1968 yapımı  bilim kurgu filmi gösterime giriyor. Kubrick’in hemdini göndermeleri hem de gelecek ile ilgili yerinde tespitleriyletanınan bu film, bir grup maymunun milyonlarca yıl önceki görüntüleriylebaşlıyor. Onların arasına düşen bir parçayla değişime uğrayanmaymunlara vurgu yaptıktan sonra bir uzay aracına geçiş yapıyor.

29Mayıs’ta ise Sergei Parajanov’un Tini Zabutykh Predkiv (UnutulmuşAtalarımızın Gölgesi) isimli film sinema severlerle buluşacak. Epizodikyapıdaki bu baş yapıt, iki gencin aşkına, ölümle başlayan çocukluktanölümle biten gençliğe, ölü doğaya ve doğada canlanışa dair bir Karpatağıt olarak biliniyor. Film, babasının katilinin kızına aşık olan biradamın trajik hikayesini anlatıyor. Rus köy yaşamından kesitler sunulanfilm, yönetmenini de dünyaya tanıtan bir film olarak sinema tarihinegeçiyor.
 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv