Bir bağış= 7 hayat

  • 0
  • 855
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi’nin  öncülüğünde ‘Organ Bağışı Haftası’ nedeniyle Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonu’nda ‘Organ Bağışı Bilgilendirme Paneli’ gerçekleştirildi. Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, Konak Kent Konseyi Engelli Meclisi ve Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği BÖHAK’ın işbirliğinde düzenlenen panelde organ bağışının önemine dikkat çekildi.   

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın açılış konuşmasını yaptığı panelin moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Ege Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görev yapan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun üstlendi. Panele; Ege Üniversitesi (E.Ü) Nefroloji Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Töz, E.Ü. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sezgin Ulukaya, E.Ü. Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Tahir Yağdı, E.Ü. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Murat Sözbilen, Bilim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ata Bozoklar ve İzmir İl Müftülüğü’nden İbrahim Ceyhan konuşmacı olarak katıldı.

Tartan: Yaşatmak güzel
Organ nakli bekleyen hastalara güç vermek, organ bağışının ne denli önemli olduğuna dikkat çekmek, farkındalığı artırmak amacında olduklarını ifade eden Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “Sloganımız ‘Yaşatmak Güzel’ ve her şeyi açıklayan bir slogan. Yaşamak çok önemli ancak yaşamak kadar yaşatmak da çok önemli. Hayatımız pamuk ipliğine bağlı. Hepimiz bir şekilde engelli olmaya adayız. Önemli olan kafamızdaki engelleri kaldırmaktır” dedi. Başkan Tartan konuşmasına şöyle devam etti:  “Yerel yönetimler olarak toplumu aydınlatmak, geleceğe ışık tutacak çalışmalara imza atmak görevimiz. Göreve geldiğimizden bu yana biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Organ bağışı da yaptığımız en önemli çalışmalardan bir tanesi. Halkı duyarlı olmaya davet ediyorum. Herkesin birbirinin desteğine ihtiyacı var. Organ bağışı konusunda bilinç, her geçen gün biraz daha artıyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Bağışlanacak organlarla pek çok kişiyi hayata bağlamak elimizde. Bir kişi 7 kişiye hayat verebilir. Lütfen duyarlı olalım ve daha çok insanı sevdiklerine, ailelerine, hayata bağlayalım. ‘Hayata Bağış’ kampanyasına destek verelim.”

Panel katılımcıları kendi alanlarında salonu dolduran vatandaşlara ayrıntılı bilgiler vererek, organ bağışında bulunmaktan korkmamaları gerektiği üzerinde durdular. Sağlıklı her organın bağışlanabileceğini ifade eden uzmanlar; ülkemizde kalp, karaciğer, böbrek ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, gözün kornea tabakası ve kemik iliği gibi dokuların başarıyla nakledildiğini hatırlattılar. 18 yaşını geçmiş, akli dengesi yerinde olan herkesin organını bağışlayabileceğini vurgulayan doktorlar, organların konunun uzman doktorlarının bulunduğu Sağlık Bakanlığı, Üniversite hastaneleri ve ruhsatlandırılmış Özel Organ Nakli Merkezleri’nde gerçekleştirilebileceğini belirttiler. İstatistiklere göre Türkiye'de 44 bin insan organ bekliyor. Yılda yaklaşık 8 bin kişinin bu listeye eklendiği bilgisi verildi.

İzmir Müftülüğü’nden İbrahim Ceyhan da vatandaşları organ bağışının dini yönden caiz olup olmadığı konusunda aydınlattı. Ceyhan, bütün dinlerin iyiliği, insanlara yardım etmeyi teşvik ve tembih ettiğini ifade etti. İbrahim Ceyhan, Diri ve ölüden organ nakletmek caizdir. Diyanet İşleri bakanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv