Bir tarih canlanıyor

  • 0
  • 887
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Emir Sultantürbesindeki çalışmaların tamamlanmasının ardından, 17. yüzyılda yapıldığıbilinen ve yıkılmak üzere olan Beit Hillel Sinagogu’nu da yeniden ayağakaldırmak üzere çalışmalara başladı. Çok köklü ve zengin bir kültür mirasınasahip olan İzmir’de, duvarlar arasında kalan ve dar sokaklara sıkışan köklü birtarih daha gün yüzüne çıkarılıyor.

İzmir BüyükşehirBelediyesi, 29.5 milyon liralık kamulaştırma çalışmalarıyla birlikte  personelve malzeme desteği de verdiği Agora kazılarının yanı sıra, sinagoglar veçevresini rehabilite ederek Kemeraltı Çarşısı ile bütünleştirecek önemli biradım daha atıyor. Bu çerçevede, tarihi 17. yüzyıla dayandığı bilinen BeitHillel Sinagogu’nda başlatılan rekonstrüksiyon (yeniden yapım) çalışmalarınınyıl başında tamamlanması öngörülüyor.

İzmir 1 No’luKültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan onaylanan projeye göre,yıkılmaya yüz tutmuş sinagog için öncelikle temizleme çalışmaları başlatıldı. Sadeceön cephesi ayakta kalan,  diğer kısımları ise tamamen yıkılan binanın arkakısmı ve çatısı kapatıldı. Sinagogun ön cephesinde taş ve sıva temizlikleridevam ediyor.  Ayrıca araştırma kazıları sırasında tespit edilen bodrum daişlevlendirilerek korunacak. Uzun yıllardır harabe konumunda olan yapı,çalışmaların tamamlanmasının ardından orijinaline uygun hale getirilecek vemüze olarak kentlinin hizmetine sunulacak.

İzmir’in tarihinfarklı evrelerinde her kültüre, her inanca, her dile kapısını açan bir kentolduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “İzmir, farklılığınızenginlik olarak algılayıp bu yönde hoşgörü içinde yaşayan insanların kenti.Biz de kentimizin bu özelliğini pekiştirecek farklı projeleri hayatageçiriyoruz. Emir Sultan’daki çalışmaların tamamlanmasının ardından Beit HillelSinagogu’nda rekonstrüksiyon projesini bitirme aşamasına getirdik. AyrıcaDoğanlar Kilisesi’ni yenileme çalışmalarına da başladık. Bu projeler tarihinfarklı evrelerinde her kültüre, her inanca, her dile kapısını açan İzmir’e çokyakışacak” dedi. 

İki yangın geçirdi

Kemeraltı’ndakiBeit Hillel Sinagogu’nun 17. yüzyılda yapıldığı biliniyor. Günümüze kadargeçirmiş olduğu iki yangın ile oldukça harap durumda olan binadan günümüzekalan tek yapı elemanı, ön cephe duvarı. Duvarın yüzeyi üzerinde, mimarikarakterini bütünleyen taş söveli pencereler, taş söveli üç basamak ile geriyeçekilmiş giriş boşluğu ve kapısı, kapının duvar yüzeyinde özgün ferforjelerimevcut durumda. Uzmanlar, geçirdiği yangınlardan sonra ahşap taşıyıcı çevreninde ana elemanlarının yandığı ve taşıyıcı işlevini kaybettiğini tespit etti.Mevcutta görülemeyen çatının izlerden yola çıkılarak asma bir çatı sisteminesahip olduğu tahmin ediliyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv