Böbrek yetmezliğini önlemede annelere büyük görev düşüyor

  • 0
  • 1.139
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Emine Çakırcalı, Türkiye’de 7.5 milyon hastası bulunan “böbrek yetmezliği” hastalığının önlenmesinde en önemli görevin annelere düştüğünü söyledi.
Türkiye’de bulunan 7.5 milyon böbrek hastasının en büyük çilesi periyodik aralıklarla diyalize girmek. Yaşadıkları sıkıntılar bununla da kalmıyor. Böbrek naklini beklemek, bulunan organ ile vücudun uyum sağlamaması ve sonuç alamayacağınız ameliyatlar geçirmek de yaşanan sorunlar arasında yer alıyor. Oysa her 6 kişiden birinin böbrek yetmezliği hastası olduğu Türkiye’de bu sorunun da önüne geçmek mümkün.
İzmir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Emine Çakırcalı, böbrek yetmezliği hastalığının temelinin vücutta küçük yaşta atıldığını ve aslında bireysel hijyen uygulamaları ile hastalığın önlenebileceğini söyledi. Halk arasında “sistit” olarak bilinen idrar yolları iltihabı hastalığının önlenmemesi ve gerektiği gibi tedavi edilmemesi halinde böbrek iltihaplanması ve böbrek yetersizliğine neden olduğunu dile getiren Çakırcalı, “İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan Ecoli mikrobu vücuda bakteriler ile girer. Halk arasında sistit diye bilinen hastalık basit yöntemlerle engellenebilir. Ancak bireysel hijyen uygulamalarının önemi hayatidir” dedi.

Temel eğitimler Hemşirelik Bölümü’nde
İzmir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü’nde Bireysel Hijyen Uygulamaları ve Özbakım Uygulamaları derslerinde gerekli temel eğitimin verildiğini hatırlatan Çakırcalı, “Maalesef bu konuda halkımız çok eğitimsiz. Koruyucu önlemler ile önüne geçilebilen hastalığın ilaç tedavisi ve kontrollerinin düzenli yapılması halinde ülkemizdeki böbrek yetmezliği hastalıklarının önüne geçilebilir” dedi.

Bebeklikten itibaren hijyen
Yüzde 70 oranında kız çocuklarda görülen hastalığın engellenmesinde ilk görevin annelere düştüğüne dikkat çeken Çakırcalı, “Bebeğin altı temizlenmeden önce eller mutlaka sabun ve su ile temizlenmeli, kurulanmalıdır. Bebeğin genital bölge temizliğinde asla ıslak mendil kullanılmamalıdır. Kuru tuvalet kağıdı ve su ile genital bölge mutlaka yukarıdan aşağıya doğru üç kez silinmelidir. Aynı malzemeler ile erkek çocukta temizlik de her alt bezi değişikliğinde uygulanmalıdır” dedi.

Bol su içirilmeli
Çocuğun idrarını tutmaması ve bol sıvı tüketmesinin, idrar yollarının temiz kalmasını sağladığını dile getiren Çakırcalı, “Kabızlıktan kaçınılmalı, alt bezleri sık sık değiştirilmelidir. Bebeklere banyo yaptırılırken küvette veya leğende oturtarak değil, bebek duş şeklinde yıkanmalıdır” diyerek önemli noktalara dikkat çekti. Yaz aylarında çocukların serinleme amacı ile denize girmelerinin sakıncası olmadığını belirten Çakırcalı, havuza girilmesini ise önermedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv