Bornova’da tarihi temel

  • 0
  • 813
Yazı Boyutu:

Bornova Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda Dünya Mimarlık Festivali’nde ilk 10 mimari kültür projesi arasına giren Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nin temeli atıldı. Türkiye’de de Tarihi Kentler Birliği’nden 2010 ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda proje dalında ödül alan Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi, 2013 yılı Kasım ayında tamamlanarak hizmete girecek. Böylece Bornova’nın ve İzmir’in tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını kanıtlayan Yeşilova Höyüğü’nden çıkarılan eserler Ziyaretçi Merkezi’nde sergilenecek
 
Dünya Mimarlık Festivali’nden ve Tarihi Kentler Birliği’nden  aldığı ödüllerle dünyanın dikkatini çeken Bornova Belediyesi Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi Projesi’nin temeli atıldı. İzmir’in tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını kanıtlayan buluntuların çıkarıldığı Yeşilova Höyüğü’nün dünya çapında tarihi bir merkez olması için başlatılan Ziyaretçi Merkezi Projesi’nin 7 Kasım 2013’te tamamlanması öngörülüyor. Toplam 4 bin 756 metrekare kapalı alana sahip olacak Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi 8 milyon 469 bin liraya malolacak.
 
Ziyaretçiler zaman tünelinden geçecek
Mimari projesi Umut Başbuğ ile Evren Başbuğ tarafından yapılan ve yaklaşık 4 bin 756 metrekarelik kapalı alana kurulacak Ziyaretçi Merkezi’nde, arkeoloji araştırma laboratuvarı, eğitim alanları, kafe restoran, aktivite alanları, ofisler, sergi alanları, konferans salonu teknik odalar, arkeologlar için misafirhaneler yeralacak. Bornova Belediyesi’nin yürüttüğü Zaman Tüneli Projesi için de geniş bir alan bulunacak. Projenin en önemli ve özgün özelliklerinden biri ise uzun duvarıyla, Yeşilova Höyüğü Kazı alanı’na gelenleri şimdiki zamandan ayıracak.
Bu duvar aynı zamanda şimdiki zamanla eski zaman arasında bir geçiş sağlayacak. Proje alanında birebir ölçülerde bir neolitik dönem köyü de olacak.
 
Kazı alanından çıkarılan eserler, Arkeoloji Araştırma Laboratuvarı’nda değerlendirilerek sergilenecek. Zaman Tüneli Projesi olarak da adlandırılan proje kapsamında, kazı alanına gelenler hem uygarlıkların kurulduğu alanı ziyaret edecek hem de eserleri çıkarıldıkları yerde görebilecek. Kazı bölgesiyle aynı alanda kurulacak olması nedeniyle benzersiz olarak nitelenen Proje’nin inşaatı 2013 yılı başında başlayacak.
Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’ne başından beri büyük önem verdiklerini bu nedenle mimari projesini yarışmayla belirlediklerini ifade eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Bornova, verimli toprakları sayesinde tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ait yerleşimlerin merkezi olmuş. Bunu İzmir’in tarihini 8 bin 500 yıla kadar götüren buluntulardan anlıyoruz. Bornova şimdi de sanatın, kültürün, eğitimin, ekonominin merkezi konumunda. Biz de böyle büyük bir ilçenin büyüklüğüne yakışır projelerle dünya sahnesinde hakettiği yere gelmesi için çalışıyoruz. Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi Projesi Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Haftası’nda kültür kategorisinde ilk 10’a girdi. Bu gururu hem ilçemize hem de ülkemize yaşattığımız için çok sevinçliyiz. Daha proje aşamasındayken ödüller alarak bizi gururlandıran Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nin temelini attık. Kısa sürede tamamlayarak Bornova’nın 8 bin 500 yıllık tarihini herkese gösterebileceğiz” dedi.
 
Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi projesi dünyada ilk 10’a girdi
Bornova Belediyesi’nin temelini attığı Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi, dünyanın ilk 10 mimari kültür projesi arasına girdi. Singapur’da düzenlenen ve birbirinden ünlü mimarların 501 projeyle katıldığı Dünya Mimarlık Festivali’nde (World Of Architectural Festival) tanıttığı Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’yle büyük ilgi toplayan Bornova Belediyesi, dünya genelinde yarışmaya katılan tek belediye olma başarısını da gösterdi.
Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi, Türkiye’de de Tarihi Kentler Birliği’nden 2010 yılında ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda proje dalında ödül almıştı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Arşiv