Brucellozdan korunmak mümkün

  • 0
  • 657
Brucellozdan korunmak mümkün
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Hayvanlara özgü bir hastalık olan Brucellozun insanlara bulaşarak farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini dile getiren İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, hastalığın tedavisi ve hastalıktan korunma yöntemlerini anlattı

Hayvanlara özgü bir hastalık olan Brucelloz, Brucella cinsi bakterilerle oluşan, tüm dünyada, özellikle Akdeniz ülkeleri ve Türkiye’de insan ve hayvanlarda görülebilen bir hastalıktır. Hastalık, aslında hayvanlara özgü olup insanlara da bulaşabilmektedir. Hastalık esas olarak kaynatılmadan ya da pastörize edilmeden tüketilen koyun, inek, keçiye ait süt ve süt ürünleri (taze peynir, krema) ile bulaşır. Kaşar, tulum peyniri ve kaynatılmış sütten mayalanarak hazırlandığı için yoğurt ile bulaşmaz. Salamura peynirler yüksek oranda tuz içerdiklerinden bulaş kaynağı değildir. Enfekte hayvanın iyi pişmemiş eti, özellikle sakatatları hastalık için risk oluşturur. Hastalık; hayvanlarla uğraşanlarda enfekte hayvanın çıkartılarıyla doğrudan temas sonucu ciltten, veterinerlerde ve laboratuvar çalışanlarında ise, solunum yolu veya deri bütünlüğünün bozulduğu yerlerden doğrudan temasla bulaşabilir.

BU BELİRTİLERİ TAŞIYORSANIZ DİKKAT!
Brusellonun hemen her sistemi ve organı tutabildiğinden klinik belirtilerinin farklı olabileceğini belirten İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, “Brusellozda ateş, terleme, halsizlik, iştahsızlık, kas ve sırt ağrısı gibi tipik olmayan belirtiler mevcuttur. Hastalar sıklıkla; titremeyle yükselen ateş, gece terlemesi, halsizlik, baş ağrısı, bel ve kas ağrısı gibi belirtilerle hastaneye başvururlar. Şikayetler 7-10 gün sonra azalır. Ateşli ve ateşsiz dönemler art arda sürebilir. Brusellozun en sık görülen komplikasyonları kas-iskelet sistemine aittir. Ayrıca mide-barsak, idrar yolları ve üreme sistemi, merkezi sinir sistemi, kalp-damar sistemine ait komplikasyonlar görülebilir” açıklamasında bulundu.

ANTİBİYOTİKLE TEDAVİ MÜMKÜN
Hastalığın antibiyotikle tedavisinin mümkün olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Türkyılmaz, “Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda ikili veya üçlü antibiyotik, hastalarda birlikte uygulanır. Tedavi süresi 6 haftadan az olmamalıdır. Nadiren komplikasyonlara yönelik cerrahi müdahale gerekebilir” dedi.

NASIL KORUNABİLİRİZ?
İnsanlarda hastalığın önlenebilmesi için, hayvanlarda hastalığın kontrolünün sağlanması ve yok edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Türkyılmaz, hastalıktan korunmanın yollarını anlattı. Uzm. Dr. Türkyılmaz, “Süt ve süt ürünlerinin kaynatılarak ya da pastörize edilerek hazırlanması, mesleki olarak da teması önleyici koruyucu hijyenik önlemlerin alınması gereklidir. Hayvanlarda bruselloza karşı aşı uygulaması mevcuttur. Ancak insanlarda ciddi allerjik reaksiyonlar nedeniyle henüz kullanılabilir bir aşı yoktur ama aşı çalışmaları devam etmektedir” şeklinde konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv