Bu yatırım tarihe geçecek

  • 0
  • 898
Yazı Boyutu:

İzmir, yıllardır Çiğli’de depolanan arıtma çamurlarından sonunda kurtuluyor. Büyükşehir Belediyesi’nin arıtmalardan çıkan günlük 800 ton çamuru kurutarak hem tarım alanları hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılır hale getirecek dev tesisin kurutma bölümünü bu ay devreye alıyor. Tesisin çalışmasıyla birlikte, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek.
 
Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından birine imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan çamuru yüzde 92 oranında kurutarak tarım alanları ve kentsel yeşil alanlarda kullanılır hale getirecek “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”  inşaatını hızla sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun geçtiğimiz yıl Mayıs ayında temelini attığı 60 milyon liralık tesisin kurutma ünitesi bu ay devreye giriyor.  İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, kurutma ünitesinde diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarının yaklaşık 4 kat azaltılarak 220 tona düşürüleceğini, ayrıca yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamurun, tarım alanlarında, kentsel yeşil alanlarda veya ek yakıt olarak sanayide kullanılabileceğini söyledi. Çamurun farklı alanlarda değerlendirilebilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten yetkililer, Mayıs ayından itibaren Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında çamur depolama işleminin sona ereceğini ve bu alanların rehabilite edileceğini söyledi.
 
Çamur 4 kurutucudan geçecek
30 bin metrekarelik alanda ‘Çamur Çürütme ve Kurutma’ olmak üzere iki kısımdan oluşan tesiste 20 ünite yer alıyor. Kurutucu ünitesi yüzde 95 oranında tamamlandı. Her biri günde 200 ton işlem hacmine sahip 4 adet çamur kurutma ekipmanı monte edildi. Tesiste oluşabilecek kokuyu önlemek amacıyla kimyasal ve biyolojik koku giderim üniteleri tamamlandı. Çiğli ve diğer arıtma tesislerinden gelen yüzde 25 kuru madde oranına sahip çamurlar 4 adet kurutucudan geçirilecek. Çamurun içindeki su buharlaşarak yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşacak.
 
Çamurdan biogaz üretilecek
Dev tesisin inşaatı yüzde 50 oranında tamamlanan “Çürütücü Ünitesi” ise 2014 yılı başlarında hizmete açılacak. Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler, çamur çürütme işlemi sonrasında biyogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Ayrıca çamur çürütme tesisinde günde tahmini olarak üretilecek 53 bin metreküp biogaz da çamurun kurutulmasında kullanılacak. Böylelikle tesisin doğalgaz ihtiyacının yüzde 75’i biogaz üretiminden sağlanmış olacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv