“Bugün 1 Saat Yarın 1 Hayat” projesi erken teşhis ile hayat kurtarmaya devam ediyor

  • 0
  • 663
“Bugün 1 Saat Yarın 1 Hayat” projesi erken teşhis ile hayat kurtarmaya devam ediyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Denizli Rotay Kulübü ve Kanserle Dans Derneği işbirliği ile kolon kanseri ve kadınlarda meme kanseri hakkında farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan “Bugün 1 saat yarın 1 hayat” isimli projenin İzmir ayağı Bostanlı Rotary Kulübü’nün desteğiyle dün Çiğli Kipa’da başladı. Hastalık belirtilerini gösteren göğüs maketi ve 3 metre yüksekliğinde 10 metre uzunluğundaki dev şişme kolon maketinin yanı sıra dağıtılan broşürler ile doktorlar ve sağlık ekipleri gelen ziyaretçileri erken teşhisin önemi hakkında bilgilendirdi.

Projeyi başlatan kulüp olan Denizli Rotary Kulübü Başkanı Mürüvet Algümüş, projeye 8 hafta önce ilk olarak Bodrum’dan başladıklarını, Marmaris, Fethiye, Didim, Söke, Balıkesir ve Bursa’nın ardından en son İzmir’de 10 gün boyunca kalacaklarını dile getirdi. Projenin bugün itibariyle 11 bin 500 kayıtlı ziyaretçiye ve toplamda yaklaşık 20 bin kişiye ulaştığını söyleyen Algümüş “Bugün İzmir ayağımızda ilk olarak Çiğli Kipa’da yerimizi aldık halkımızı bilgilendirmek ve kanserde erken teşhisin önemini anlatmak üzere hazır bulunacağız, 12-13 Ekim’de sağlık şenliğindeyiz, 13 Ekimde Gaziemir Optimum Alışveriş merkezinde, 15-16-17 Ekimde Balçova Kipa’da , 18 Ekimde Alsancak Dominik Caddesinde düzenlenecek olan Rotary Gününde olacağız ve 19 Ekimde Forum Bornova’da kapanışı yapacağız” dedi.

Projeye başladıkları günden bu yana 8 hafta boyunca şikayeti olan ve bu şikayeti en yakınından bile gizleyen pek çok kişiyle karşılaştıklarını dile getiren Algümüş “Biz insanları doktora gitmeye teşvik ederken aslında insanlar eşlerine bile anlatamıyorlar şikayetlerini.. Kolonun içinde karısının hasta olduğunu öğrenen bir beyefendi oldu örneğin..  Biz burada aynı zamanda hasta olmanın ayıp olmadığını dolayısıyla tedavi olmanın da günah olmadığını bunların normal olduğunu çekinmemeleri gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Sayısız hasta, içeride kolonun içerisine girdikten sonra hasta olduklarını fakat bunu kimseye anlatamadıklarını itiraf etti. Bu nedenle ben projenin aslında amacına ulaştığını söyleyebiliyorum. Biz burada aynı zamanda silikon meme üzerinde bire bir meme muayenesini de gösteriyoruz öğretiyoruz. Daha sonra arzu eden kendisi eve gidip kendi kendini muayene yöntemiyle bunu uygulayabiliyor. Şu ana kadar 8 haftada 12 bayan buradan gittikten sonra kendi kendini muayene ederek meme kanserine yakalandığı anladı. Çünkü silikon meme üzerindeki profilde görüyorlar nerede aramaları gerektiğini nasıl aramaları gerektiğini ve daha sonra da kendilerinde de aynı hissi görüp bir şeylerin yolunda olmadığını fark ediyorlar. Dolayısıyla biz buna sebep olmuş olmaktan dolayı hem üzüntü hem de sevinç duyuyoruz. Projemize buradan sonra Manisa ile devam edeceğiz 4 gün boyunca Manisa, 4 gün Turgutlu, sonra Salihli ve 6-9 kasım arası Denizli’de ilk etabın finali yapılacak. Tüm Türkiye’den talep aldığımız için projemizin 2. ve 3. etabı da olacak” şeklinde konuştu.

Bostanlı Rotary Kulübü Başkanı Ersin Aykut ise özellikle kansere yatkınlığı olan ve ailesinde kanser olan kişilerde farkındalık yaratmakve bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen bu projede yer almaktan çok mutluluk duyduklarını ifade etti.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv