Bunları Yaparak Kendinizi Psikolojik Hastalıklardan Koruyun

Uzman Psikolog Birgül Gökçe, insanların psikolojik rahatsızlıklardan korunma yollarını anlattı. Gökçe, çağımızın hastalığı depresyon ve diğer ruhsal bozuklukların başlamadan önlenmesi için atılması gereken adımları anlattı.

  • 0
  • 848
Bunları Yaparak Kendinizi Psikolojik Hastalıklardan Koruyun
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Uzman Psikolog Birgül Gökçe, insanların psikolojik rahatsızlıklardan korunma yollarını anlattı. Gökçe, çağımızın hastalığı depresyon ve diğer ruhsal bozuklukların başlamadan önlenmesi için atılması gereken adımları anlattı.

Çağımızda ruhsal hastalıkların daha sık görülmeye başlandığını belirten Uzman Klinik Psikolog Birgül Gökçe, insanların hayat tarzlarındaki bir takım değişikliklerle ruhsal rahatsızlıklara yakalanmadan yaşamlarını daha huzurlu ve sağlıklı bir şekilde sürdürebileceklerini söyledi. Özel Ata Sağlık Hastanesi’nde görevli Gökçe, hayatlarında yapacakları basit değişiklikler psikolojik rahatsızlıklara yakalanmaktan  korunabileceklerini söyledi.

Hobilerinize Derinden Bağlanın
Fiziksel aktivitenin mutluluk kaynağı olduğunu belirten Gökçe, bir yürüyüş ya da parktaki spor parkurundaki çalışmaların beden ve ruhsal açıdan sağlıklı olmamızı sağlayacağını söyledi. Kişinin ilgilendiği ve derinden bağlanarak ilgilendiği hobilerinin de ruhsal hastalıklardan korunmada son derece etkili olduğunu anlatan Gökçe, ‘Gidip bir ahşap boyayım diyerek bir hobi olmaz. Gerçekten sevdiğiniz, gönülden bağlandığınız çalışmaları hobi olarak edinin. Bir yardım derneğine veya dağcılık kulübüne üye olabilirsiniz. Tabiki doğayla, çevreyle yakından ilgiliysen bu alanlarda hem başarılı hem de çalışmalarınla mutlu olabilirsiniz’ dedi.

Sosyal Network  
Diğer önemli bir konunun sosyal destekleri harekete geçirmek olduğuna değinen Gökçe, ‘Türk toplumunda sosyal destekler önemlidir. Aile bu anlamda en önemli değerimizdir. Aile etkileşimini mutlaka harekete geçirmek, verimli kılmak gerekiyor. Bunun büyük bir değer olduğunu bilmek zorundayız. Çocukların yaşlılarla yaşamasının çok önemli bir etkendir. Çevremizle efektif, verimli bir etkileşim ve iletişim geliştirebilmeliyiz. Buna sosyal network deniyor. Bunu başarabilirsek stresli yaşamın önünde bir geçebiliriz’ dedi.

Stresli yaşam ile insanların nasıl baş edebileceğini bilmediğini kaydeden Gökçe, ‘Stres gerginliğe yol açar. Nabız atışında hızlanma, titreme, terleme, vücut ısısında artış veya düşme gerginlik belirtileridir. Eğer tampon etkileri araya koymazsak hem psikolojik hem fiziksel olarak rahatsızlık duymaya başlanır.  Sadece psikolojik olarak da değil fiziksel olarak da rahatsızlık duyarsın. Uyku bozuklukları, depresyon, alerjiler, kansere kadar uzanan geniş bir tablo ortaya çıkabilir’ diye konuştu.

KİM ile Çözün
Tampon etkilerden bir tanesinin bilişsel başa çıkma olduğunu anlatan Gökçe, ‘Ben bu özelliğe kısaca KİM diyorum. Kontrol. Başkalarını kontrol etmeden kendi hayatını kontrol edebilmeyi öğrenebilmek. İkincisi ilgi ile bağlanabilmek. Neye? Şimdi ve gelecekte sürdürebilecek bir hobi olabilir, bir ilgi alanı olabilir. Bir yardım derneği olabilir, bir spor olabilir. Aileye de bağlılık bir bağlanmadır ama ilgi ile olmalıdır. Ama sen bir şeye ilgi duymazsan bağlanamazsın. Üçüncüsü de mücadele edebilme yani göğüsleyebilme yeteneği. Şimdi yaşam olayları ile karşılaşıyorsun stres faktörü ile birlikte bunları göğüsleyebilme becerisine sahip olman gerekir. Psikologlar olarak bu beceriyi kazandırabiliyoruz’ dedi. 

Çikolatanın Mutluluk Etkisi Yarım Saat Sürer
Çikolata ve kafein ürünlerinin verdiği mutluluk hissinin sadece yarım saat sürdüğünü, bu süreden sonra daha büyük bir stresin insanı bulduğunu ifade eden Gökçe,  şunları söyledi. ‘Kafein, alkol, sigara ve uyuşturucudan uzak durmalıyız. Dengeli ve sağlıklı beslenmeliyiz. Bunu başarabilmek için de kötü alışkanlıklardan uzak durmamız gerekiyor. Tüm bu anlattıklarıma ek olarak yapılabilecek gevşeme egzersizleri var. Kişinin mutlaka gevşeme egzersizlerini bilmesi gerekiyor. Yani kendisini nasıl gevşeteceğini, nasıl rahatlatabileceğini kişinin bilmesi gerekiyor. Psikolog yardımıyla bu egzersizler kolaylıkla öğrenilebilir’ 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv