Büyükşehir’den Kiraz’a “hayat öpücüğü”

  • 0
  • 868
Büyükşehir’den Kiraz’a “hayat öpücüğü”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce Tire, Bayındır,Ödemiş ve Urla ilçelerinde uyguladığı sözleşmeli üretim modeline Kiraz'ı dadahil ederek İğdeli Tarımsal Kooperatifi'nden 2 milyon 134 bin liralık alımgerçekleştirdi. İhtiyaç sahibi ailelere dağıttığı gıda paketlerine Kiraz’da üretilenlor, beyaz peynir, tulum ve kaşar peynirini de koyan Büyükşehir Belediyesi, budestek ile bölgedeki üretimi yüzde 25 artırdı.

 

Yerelde kalkınma konusunda yaptığı çalışmalarla dikkatçeken, özellikle tarım üreticisine ciddi yatırımlar yapan İzmir BüyükşehirBelediyesi, Türkiye'de ilk kez hayata geçirdiği "sözleşmeli üretim"modeliyle, yerele destek olmaya devam ediyor.

Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerleanlaşma yapan ve Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetimolan İzmir Büyükşehir Belediyesi,

Kiraz ilçesindeki İğdeli ve Çevre Köyleri TarımsalKooperatifi ile yaptığı protokol gereği, kooperatiften lor, kaşar peyniri,beyaz peynir ve tulum peyniri alarak, bu ürünleri hem bünyesindeki Aşevi'ndehem de ihtiyaç sahiplerine dağıttığı gıda paketlerinde kullanıyor.

Son olarak İzmir ve yeni bağlanan ilçelerinde 30 bin yoksulaileye gıda paketi dağıtan Büyükşehir Belediyesi, bunun için ihtiyacı olanpeynir çeşitlerini Kiraz’dan aldı. Gıda paketlerinin ve Aşevi ihtiyacı içintoplam 126 ton peynir alan Büyükşehir, böylece kooperatife ciddi anlamda katkısağlamış oldu. Bu talebi karşılayabilmek için 1 milyon 323 bin litre sütkullanan kooperatif, üretimini de yaklaşık yüzde 25 artırdı. BüyükşehirBelediyesi, gıda paketleri ve Aşevi alımları için kooperatife bu yıl içinde 1milyon 761 bin 120 TL ödeme yaptı.

2009 yılından bu yana Kiraz'dan ürün alan İzmir BüyükşehirBelediyesi, kooperatife bugüne kadar 2 milyon 134 bin liralık destek sağladı.Büyükşehir Belediyesi'nin alımlarıyla daha da büyüyen kooperatif, hem teknikaltyapısını güçlendirdi hem de üye sayısını artırdı.

 

“2 bin 500 hanenin elinden tuttu”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekküreden Kiraz İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kooperatifi Başkanı Süleyman Top,“Sağ olsun İzmir Büyükşehir Belediyesi. Bundan önce Tire'ye, Bayındır'a,Bademli'ye, Urla’ya olduğu gibi, sonuçta İzmir'in en muhtaç, yardıma en fazlaihtiyacı olan Kiraz ilçesindeki İğdeli Kooperatifi'ni de göz ardı etmeden gelip  elimizdentuttu. Bize büyük katkıda bulundu” dedi.

Kiraz ve çevresinde 26 köyde, 2 bin 500 üyeleri bulunduğunusöyleyen Süleyman Top şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediyesi bize destek vererek kooperatifimizehem maddi anlamda hem manevi anlamda güç kazandırdı. Ürünlerimiz bir yandanyoksul- muhtaç insanlara ulaşırken bir yandan da İzmir’de bir marka halinegelebilme yolunda önemli adımlar attık. Ayrıca Büyükşehir, bu alımlarlabölgemizdeki 2 bin 500 hanenin elinden tutarak, Kiraz bölgesindeki insanlaradestek oldu. Eskiden sütlerini kooperatife vermeyen insanlar, İğdeliKooperatifi'nin Büyükşehir ile işbirliği içine girmesinden sonra bize sütvermeye başladı. Böyle olunca güven de arttı.”

 

Kalite kontrol laboratuvarı da var

Kiraz çevresindeki dağ köylerinin kalkınması, sütlerini dahaiyi koşullarda, hak ettikleri değerlerde pazarlayabilmesi ve üretimdevamlılığını sağlayabilmesi için hizmet veren Kiraz İğdeli ve ÇevreKöyleri Tarımsal Kooperatifi, günde ortalama 52 ton süt topluyor.Kooperatif bünyesinde süt analizi yapabilen kalite kontrol laboratuvarı var.Sütler yetkili ve deneyimli mühendisler tarafından gerekli analiz vekontrolleri yapıldıktan sonra, yağ ve yağsız kuru madde miktarları belirleniyor.Sütlerin toplanması ve dağıtımı, yalıtımlı ve soğutuculu 3 servis aracı ilesoğuk zinciri bozmadan gerçekleştiriliyor.

 

Üreticiye 2 milyon liralık meyve fidanı

Büyükşehir Belediyesi kooperatiflerden yaptığı sözleşmeliüretimin yanı sıra, "Kırsal Kesimde Gelir Getirici FaaliyetlerinDesteklenmesi Kapsamında Ağaçlandırma Projesi" ile İzmir’in 11 ilçe ve450 köyündeki 20 bin çiftçiye toplam 500 bin adet meyve fidanı dağıttı.Bergama, Bayındır, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Selçukve Tire'deki üreticilere hem zeytin hem de armut, ayva, badem, ceviz, dut,elma, incir, erik, kayısı, kiraz, nar, şeftali ve vişne fidanlarıdağıtıldı. Proje kapsamında bugüne kadar dağıtılan fidanların alım bedeli 2milyon lirayı aştı.

Proje kapsamında Kiraz'da 44 köyde, 3656 üreticiye 82 bin455 adet meyve fidanı dağıtıldı. 5 yıl sürecek proje kapsamında isteyenüreticilere, her sene 1 dekarlık alana denk gelecek şekilde fidan dağıtımıyapılacak. Yeni dönem için çiftçi başvuruları sonbaharda muhtarlar aracılığıylaalınmaya başlayacak.

 

Kooperatiflere 112.1 milyon TL

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından bu yana fidan,mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerdensağlayarak yerli üreticiye 112 milyon liranın üzerinde katkıda bulundu.Büyükşehir Belediyesi, alımlarını Ödemiş, Urla, Bayındır, Kiraz ve Tire'dekikooperatifler ve orman fidanlıklarından karşıladı.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv