Büyükşehir’den yeni bir yol daha

  • 0
  • 901
Yazı Boyutu:

Işıkkent’te Ayakkabıcılar Sitesi ile Kara Nakliyecileri Sitesi’ne gelen büyük tonajlı kamyon ve TIR’lar nedeniyle ciddi trafik yoğunluğunun yaşandığı bölge, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete açtığı 6 şeritli bulvarla rahatladı.
 
Ayakkabıcılar Sitesi ile Kara Nakliyecileri Sitesi’nden Kemalpaşa Caddesi’ne direkt bağlantı sağlayan 6 şeritli yol, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından törenle açıldı. Planlama çalışmaları, itirazlar, yargı ve kamulaştırma kararları, derelerin üzerine yapılan menfezler, Botaş boru hattının by-pass edilmesi gibi pek çok problem nedeniyle yolun yapımında gecikmeler yaşandığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Niyet, irade, inanç ve çaba, bunların hepsi bizde var ama bir şirketi ya da kendi paramızı yönetmiyoruz. Devletin kurumlarına, devlet mevzuatına göre iş ve proje yapıp para harcıyoruz. Bu yüzden gecikmeler yaşadık ama sonuçta yolumuzu tamamlayıp hizmete açtık. İzmir’in böyle 6 şeritli yollara, bulvarlara ihtiyacı var” dedi.
 
İzmir’de yol yapmanın, yol masrafının misli misli parayı kamulaştırma için köşeye koymak anlamına geldiğini kaydeden Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Sasalı yolunu bulvara çevirdik. Hıfzıssıhha’dan Yaşatanlar’a Hatay Caddesi’ni ve Halide Edip Adıvar caddesini rahatlatacak olan Dostluk Bulvarı adlı 6.5 kilometrelik caddemizin de kamulaştırma çalışmalarının sonuna geldik. Buca trafiğini rahatlatacak Uçan Yol’un ilk etap kamulaştırması için 20 milyon lira ödedik. Burada toplam 100 milyon liralık kamulaştırma yapacağız. Kamulaştırma bitince de Yeşildere’yi Otogar’a ve Çevre Yolu’na bağlayacağız. Bu, İzmir’in kamulaştırma yapılarak gerçekleştirilmiş en büyük yolu olacak. Yüzbaşı Hakkı İbrahim Caddesi’nde 18 milyon liralık kamulaştırma yaptık. Bu bizim, İzmir’e yakışır, ideal yollarımızın ilk örneğidir. Bu caddemizi ve Adnan Kahveci Kavşağı’nı deniz kıyısına taşıyoruz. Bunu gerçekleştirince, Aliağa istikametinden gelen vatandaşlar, Çevre Yolu’yla Yüzbaşı Hakkı İbrahim’i kullanacaklar ve Ankara asfaltı rahatlamış olacak. Kentin iki çıkışı olan bu iki yol, Ankara asfaltının sıkışıklığını giderecek iki ana yoldur.” 
İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarının geçtiğimiz Pazartesi günü iki kattan fazla büyüdüğünü hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Buralara yol, arıtma, su, kanalizasyon, plan, itfaiye lazım. Biz bunlarla uğraşıyoruz ve uğraşacağız. Seçime iki ay kala herkes eteğindeki taşları döker, er meydanına çıkar ve kimin nasıl durduğu, kimin haktan, halktan yana, nereden yana olduğu İzmir kamuoyunda tartışır, neticeye varılır” dedi.
 
İZBAN’da 700 milyon liraya yaklaştık
Gündemdeki konulara da değinen Başkan Kocaoğlu, İZBAN için 2005 yılından bu yana 700 milyon TL’ye yakın harcama yaptıklarına dikkat çekti. İZBAN konusunun çarpıtıldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İngilizlerin, Fransızların yaptığı yatırım, Ulu Önderimiz’in devletleştirdiği yatırım, o günden bugüne kadar yapılan yatırım ve son Ecevit hükümeti döneminde yapılan yatırımlar, bunların arazi değerleri İZBAN’ın hesabına konuşuluyor. Bizim yaptığımız 700 milyon yatırım da küçük gösterilmeye çalışıyor. Biz 2005 yılında Karşıyaka İstasyonu’nda temel attık. Protokolü imzaladık yani bizim Aliağa-Menderes hattıyla ilgimiz, para harcamaya başlamamız bu tarihtir.  Hepimizin kayıtları açık. O tarihten bu yana hangi devlet kurumunun, hangimiz muhasebesinde kaç para masraf görünüyorsa kıyaslanacak olan odur. Bizimki açık. 650 milyonu geçtik. Hilal İstasyonu’yla 700 milyona yürüyoruz. Başkasının muhasebesini bilmiyoruz. Onlar da çıkarırlar, 2005’teki temel atmadan sonra İZBAN’a bu parayı harcadık derler. Biz zaten İZBAN hattının sahibi değiliz. Çekerlere vereceğimiz para hariç, 700 milyon TL karşılığında 49 yıllığına hattı kullanma izni aldık. Metroya harcadığımız para da 450-500 milyon lirada bitecek” dedi.
 
Türkiye’de benzeri yok
Gaziemir’de kuracakları yeni fuar kompleksi konusunda da konuşan Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Türkiye tarihinde hiçbir belediyenin yapmadığı, yapmaya cesaret edemediği, kenti kalkındırmayı görev edinmediği için ihtiyaç duymadığı tek ihalede en büyük yatırımlarından birisi olan Fuar projemiz, itirazlarla şu anda Ankara’da. Kamulaştırma için 35 milyon lira, ihale bedeli için 274 milyon lira,  donatısıyla birlikte sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin özkaynaklarıyla yapılacak olan 370 milyon liralık bir proje bu. İstanbul’da böyle bir fuar yok. Oradaki fuar, çeşitli kurumların desteğiyle yapıldı. Biz de o yolları denedik ama naçar kaldık, kendimiz yapıyoruz. Belediyenin fuar alanı yapmakla ne ilgisi var diyebilirsiniz. Birincisi; fuarcılık bize Ulu Önderimiz’in verdiği görev, bunu büyütmek zorundayız. İkincisi; fuar sadece İzmir’in değil Ege Bölgesi’nin sanayisinin, ticaretinin, mermerinin, taşının, toprağının buluştuğu dünya pazarıyla buluşan bir yerdir.”
 
Sındır’dan teşekkür
Törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır ise, kentlerin hızlı büyümesinin trafik sorunun yanı sıra, kentlileri sosyal donatı alanlarından yoksun kaliteli yaşam imkanı bulunmayan bir kent dokusuyla karşı karşıya getirdiğini belirtti. Sındır, “Bu yol, Işıkkent bölgesindeki esnaf arkadaşların rahatsızlıklarını ifade ettiği ciddi bir soruna önemli bir çözüm olacak. Kamulaştırmalar nedeniyle yolun açılışı biraz uzadı ama nihayet çözüldü. Çözülecekti çünkü kararlı ve inançlı bir şekilde üzerine gidildi. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibindeki bu yola alın teri döken bütün herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
4.7 milyon TL’ye mal oldu
Kemalpaşa Caddesi ile Ayakkabıcılar ve Kara Nakliyecileri siteleri arasındaki 6180/1 Sokak üzerinde 35 metre genişliğinde 3 gidiş-3 geliş olmak üzere düzenlenerek hizmete alınan 6 şeritli yeni bulvar, asfaltlama ile toplam 4 milyon 688 bin TL’ye mal oldu. Söz konusu bulvarda kesintisiz ulaşım sağlanması için güzergah üzerinde bulunan Sabi ve Piçi dereleri üzerine menfezler inşa edildi.
Ayrıca güzergah üzerinde yağmursuyu, sinyalizasyon, elektrik, sulama ve aydınlatma hatlarının yapımı gerçekleştirildi; ayrıca yol, kaldırım, orta refüj ve yeşil alan düzenlemesi ile yol kenarlarında sağlı-sollu otopark cepleri oluşturuldu.
 
Trafik nefes alacak
Yeni bulvar, bölgedeki site sakinleri için büyük önem taşıyor. Ayakkabıcılar Sitesi ve Kara Nakliyecileri sitesine gelen özellikle büyük tonajlı kamyonlar ve TIR’ların Aydınlar Caddesi’ni kullanarak otobana geçiş yapması nedeniyle otoban girişinde ciddi trafik yoğunluğu yaşanıyordu. Bölgenin trafik sorununa büyük ölçüde çözüm olacak yolun hizmete alınmasıyla birlikte araçlar, Aydınlar Caddesi’ni kullanmak zorunda kalmadan Ayakkabıcılar Sitesi’nden Kemalpaşa Caddesi’ne ve oradan otobana rahatlıkla giriş yapabiliyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv