Buyurun, birlikte çalışalım!

  • 0
  • 762
Buyurun, birlikte çalışalım!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi sahip olduğu bilişim altyapısınıkentteki 30 ilçe belediyesinin de kullanıma açıyor. Bu amaçla hazırlanan vekentteki tüm ilçe belediyelerinin katıldığı “Bilgi Sistemi İşbirliği Protokolü”törenle imzalandı. İmza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı AzizKocaoğlu, 2002 yılında sadece Konak Belediyesi ile başlayan projenin bugün 30ilçeyi kapsayacak büyüklüğe ulaştığını söyledi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan bilişimaltyapısının ilçe belediyeleri tarafından da kullanılmasını sağlayacak “BilgiSistemi İşbirliği Protokolü” törenle imzalandı.

İlki 2004 yılında imzalanan bu kez yeni bağlanan ilçeleri deiçine alacak şekilde yenilenen protokol sayesinde, kentteki tüm belediyelerbilgi sistemleri verilerinden karşılıklı yararlanacak. Böylelikle kaynak vezaman israfının önüne geçilecek. Yeni protokolle ilçe belediyelerinin bilişimteknolojileri yatırımlarının düşürülmesi sağlanacak. Aynı zamanda bilgiler“ortak havuzda” toplanarak veri tekrarı önlenecek.

 

Bilgiler ortak havuzda toplanacak

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı AzizKocaoğlu,  sahip oldukları bilgi ve teknolojiyi ilçe belediyeleriylepaylaşarak ve zenginleştirerek başarılı olmak istediklerini söyledi.  Buprotokolle bütün bilgilerin ortak havuzda toplanmasını sağlayacaklarını dilegetiren Başkan Kocaoğlu, bilgilerin “ortak havuzda” toplanmasıyla veri tekrarı,kaynak ve zaman israfının önleneceğini vurguladı. Başkan Aziz Kocaoğlu, ilçebelediyelerinin ihtiyacı olan otomasyon yazılımları ile kablolu ve kablosuzveri aktarım sistemlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edileceğini,mülkiyet, adres, harita ve imar bilgileri gibi verilerin de ortak havuzdabirleştirileceğini kaydetti.

 

Yatırım maliyetleri düşecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeler arasındaimzalan protokol, yerel yönetimlere şu kolaylıkları sağlayacak:   Belediyeler Adres Bilgi Sistemi, Plan Kararı Sorgulama, 3Boyutlu Kent Rehberi, 2 Boyutlu Kent Rehberi, Görme Engelliler Kent Rehberi,Mezarlık Bilgi Sistemi, Mobil Uygulama Çalışmaları ve Araç Takip Sistemi’ndenyararlanabilecek. İlçe belediyeler, bugüne kadar değişik firmalardan satınalmak zorunda kaldıkları farklı yazılımlar ve yazılım bakım anlaşmalarına artıkihtiyaç duymayacak; belediyelerin bilişim yatırım maliyetleri düşecek. Verilerin depolanması ve paylaşımı kolaylaşacak. Vatandaşların daha hızlı vekaliteli hizmet alması sağlanacak. Konut, tarım, sanayi, sosyal tesis, ticarialan ve hizmet alanları planlı oluşacak; şimdiye kadar meydana gelen düzensizoluşumların onarılması sağlanabilecek. Afet ve kriz anında ilçe belediyeler ilekesintisiz iletişim sağlanarak vatandaşa daha hızlı ve koordineli hizmetsunulabilecek.

 

Konak'la başladı, 30 ilçeye ulaştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bugüne kadar sadece CoğrafiBilgi Sistemleri alt yapısı için 8 milyon lira, Belediye yazılımları için 3.5milyon lira ve telsiz altyapısı için de 9 milyon lira olmak üzere 20 milyonliranın üzerinde bir yatırım gerçekleştirdiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu,"Bu protokol, benden önce, 2002 yılında rahmetli Başkan Ahmet Piriştinazamanında Konak Belediyesi ile başlatılan çalışmanın 10 yıl içinde 30 ilçeyeyayılma projesidir" dedi.

 

Büyükşehir'de teknolojik devrim

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin teknoloji alanında bugünekadar yaptığı yatırımlara değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,şunları kaydetti:

"Kent çapında fiber optik iletişim ağı kurduk. Tüm ilçe belediyelerle ilgili kurum ve kuruluşları kapsayan yüksek hızlı,bağımsız bir bilgi-iletişim altyapısı için İzmirNET omurgasını oluşturduk.MOBESE sisteminden kent terminallerine, İzmir’in kriz yönetiminden e-belediyehizmetlerine kadar birçok alanda kullanılıyor. Kent içi trafikte devrimyaratacak “Akıllı Trafik Yönetim Sistemi” kuruyoruz. Bu sisteme 63.6 milyonliralık harcadık. Türkiye'de ilk kez  görme engellilerin yaşamınıkolaylaştıracak "Göremeyenler İçin Kent Rehberi"ni hizmetesunduk. Araç Takip Sistemi ile hizmet araçlarımızın kontrollü ve verimlikullanımını sağlıyoruz. Afet ve kriz anında kesintisiz ses ve veri iletişiminisağlamak amacıyla telsiz sistemimizi yeniledik. Coğrafi Mezarlık BilgiSistemi’ni hayata geçirdik. Türk yazılım teknolojisiyle oluşturulan 2 ve 3boyutlu kent rehberlerini İzmirlilerin hizmetine sunduk. “Mobil Kent Rehberi”nihayata geçirdik. İZSU’nun hazırladığı ve 5 bin kilometrelik yol ağı üzerindekiiçme suyu, atık su ve yağmursuyu altyapısının bilgisayar ortamındayönetilebilmesini sağlayan Coğrafi Altyapı Bilgi Sistemimiz “UluslararasıYaratıcılık Ödülleri’ yarışmasında “büyük ödüle” layık görüldü. İZSU, Çiğli veNarlıdere’deki arıtma tesislerine 1.6 milyon liralık SCADA İzleme Sistemikurdu. ESHOT bünyesinde Ulaşım Filo Takip, Kontrol ve Yönetim Sistemi kurduk.Bu sayede araçların konumu, yolcu biniş verileri anlık olarak görebiliyoruz.Tüm otobüs filosu ve yolculuk istatistiklerini kontrol altında tutuyoruz.Vatandaşların bekledikleri otobüsün kaç durak ve dakika sonra geleceğinigösteren “akıllı duraklar”ın sayısını artırıyoruz. İzmir Metrosu’nda, 1.5milyon liralık yatırımla, işitme engelliler için dünyada sadece Londra, HongKong, Paris ve Sydney metrolarında bulunan “Akıllı İşitme Sistemi”ni kurduk.Son olarak, halka açık alanlarda ücretsiz internet uygulaması içinhazırlanıyoruz."

 

Daha hızlı ve kaliteli hizmet

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte30 ilçe belediye başkanı arasında imzalanan protokol kapsamında, ilçebelediyelerinin ihtiyacı olan otomasyon yazılımları ile kablolu ve kablosuzveri aktarım sistemleri Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilecek.Kullanıma açılan sistemlerin güncel tutulması da Büyükşehir Belediyesi Bilgiİşlem Dairesi Başkanlığı ile Harita ve Coğrafi Bilgi Sistemleri DaireBaşkanlığı tarafından sağlanacak. İzmirlilere daha hızlı ve kaliteli hizmetsunmak için hazırlanan protokolün ilki 2004 yılında 9, ikincisini ise 2009yılında 16 ilçe belediyesiyle imzalanmıştı.

 

İmzalar işbirliği için

Tören sonunda 30 ilçe belediyesinin başkanları ve BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından işbirliği protokolü metni imzalandı.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

162 bin araç, 1 milyon civarında kişi

Bayram sonrası sokağın nabzını tuttu

Ayvalık'ta coşkulu karşılama

Arşiv