Büyüyünce flamingo olacaklar

  • 0
  • 619
Yazı Boyutu:

Türkiye’de sadece Tuz ve Gediz Deltası’nda üreyen flamingolar, bu yıl da üremek için İzmir Kuş Cenneti’ni seçti. Homa Dalyanı’ndaki küçük adacıklarda kuluçkaya yatan flamingoların dünyaya yeni gelen yavrularıyla birlikte oluşturdukları tablo görenleri büyüledi.
İzmir Kuş Cenneti’nde yeni doğan yavrularla birlikte sayıları artan flamingolar, doğaya ve özellikle kuşlara meraklı hayvanseverleri fazlasıyla sevindirdi. Kuş Cenneti’ndeki birkaç küçük adada bu yıl 2.600 çift flamingo kuluçkaya yattı ve 1.500 kadar yavru flamingo birkaç hafta sonra uçabilecek büyüklüğe erişti.
Bu yıl yapılan restorasyon çalışması ile yok olması önlenerek büyütülen ada sayesinde gelecek yıl çok daha fazla sayıda flamingonun gelmesinin beklendiği bildirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Çamaltı Tuzlası’nın ortasına yapılan adanın üzerinde “kılıçgaga”, “uzunbacak”, “sumru”, “küçük sumru” ve “akça cılıbıt” gibi kuş türlerinin bu yıl kuluçkaya yatması da ayrı bir sevinç kaynağı oldu.
 
Dünyanın en büyük yapay flamingo üreme adası İzmir’de
İzmir Kuş Cenneti’nde flamingo adalarının dalga erozyonu nedeniyle yok olmaya başlaması ve kapasitenin yetersiz kalması üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyanın sayılı sulak alanlarından biri olan cenneti korumak amacıyla dünyanın en büyük yapay flamingo üreme adasını kurmuştu. Geçtiğimiz Ocak ayında başlatılan çalışmalar kapsamında mevcut 500 metrekarelik flamingo adası 6440 metrekareye çıkarıldı. Adanın çevresi dere yataklarından alınan doğal taşlarla çevrelenerek doğal dokunun korunması ve zarar görmemesi sağlandı. Türkiye’de sadece Tuz Gölü ve İzmir Kuş Cenneti’nde üreyebilen flamingoların üreme alanı üniversite, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve İZKUŞ işbirliği ile genişletildi. 3 bin flamingonun üreyebildiği mevcut ada 13 -14 bin flamingonun üreyebileceği büyüklüğe ulaştı. Flamingoların üreyebilmesi için oluşturulan rahat ve huzurlu bir ortam sayesinde önümüzdeki yıldan itibaren flamingoların bu bölgede kuluçkaya yatması ve sayılarının daha da artması bekleniyor. Flamingoların kuluçka dönemi 28 – 30 gün sürüyor ve ilk yavrular Mayıs’ın ilk haftasında görülmeye başlanıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv