Cadı Kazanı kaynıyor

  • 0
  • 1.502
Yazı Boyutu:

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT), geçtiğimiz aylarda seyircinin büyük ilgisini çeken “Bu Mutlu Günümüzde” isimli eserden sonra ‘Cadı Kazanı’ oyunuyla tekrar İzmirli tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor. Baskı rejimlerini eleştirel bir bakış açısıyla ele alan Arthur Miller’in oyununu, BBŞT’nin 22 oyuncusu sahneye koyacak. İlk kez 9 Mart Cumartesi günü saat 20.00’de sahnelenecek oyun, Mart ayı boyunca her Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri aynı saatte Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde izlenebilecek
 
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT), 2012-2013 sezonunun ikinci yetişkin oyunu ‘Cadı Kazanı’ ile tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor. Arthur Miller’in ‘Cadı Kazanı’ oyununun iki aylık hazırlık aşamasında 70 kişilik ekip görev aldı. 22 kişilik oyuncu kadrosu ise sahnede rol alacak. 1950’li yıllardaki McCarthy dönemine göndermeler yaparak, güç arzusunun insanda yarattığı değişimleri, 1690 yılında Amerika’da yaşanan cadı avlarıyla anlatan oyun, dünya tarihinde yaşanmış bütün baskı rejimlerini eleştirel olarak seyirciye aktarıyor. Sahne tasarımından, kostüm ve makyajların seçimine kadar bütün alanlarda profesyonel ekiplerin görev aldığı oyunda, günümüzle de bağlantılar kuruluyor. Onur Erdoğan’ın yönettiği oyun, 9 Mart Cumartesi günü saat 20.00’de yapılacak prömiyerin ardından Mart ayı boyunca her Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri seyirci karşısına çıkacak.
 
 20 yılını dolduran BBŞT, bu sezon Ayça Üzüm’ün yazdığı “Bu mutlu günümüzde” isimli oyunla sezonu açmıştı. Ant Aksan’ın yönettiği oyun büyük ilgi görürken, Arzu Söğüt’ün yazdığı Hakan Taner Yıldırım’ın yönettiği ‘Kuşlar’ isimli çocuk oyunu da Çamdibi Nedret Güvenç Sahnesi’nde her Çarşamba çocukların en büyük eğlencesi olmuştu. Ayça Üzüm ve Arzu Söğüt’ün BBŞT yazarları olması da ayrı bir gurur kaynağı olmuştu.
 
Bir repertuvar tiyatrosu olarak
Bir yandan sahneye koyduğu profesyonel oyunlarla sanatseverlerin ilgiyle takip ettiği bir tiyatro olma özelliğini taşıyan BBŞT, bir yandan da heryıl yüzlerce gence tiyatro eğitimi vererek bu alandaki boşluğu da dolduruyor. BBŞT, bu sezonda da geçen senelerde olduğu gibi Cumartesi ve Pazar günleri 600 kursiyere eğitim veriyor. Profesyonel ekip her sozen en az iki yetişkin bir de çocuk oyunu sahnelerken, kursiyerler her sene 20-25 oyun ortaya çıkarıyor. Nisan ve Mayıs aylarında kursiyerlerin büyük bir heyecanla hazırlandığı oyunların her biri en az dört kez sahneleniyor.
 
Uluslararası başarı
BBŞT’nin ünü Bornova ve İzmir sınırlarını da aşıyor. Pek çok ulusal festivale davet edilen BBŞT, Ankara ve Bursa’daki uluslararası tiyatro festivallerinde de Bornova’yı temsil etti. Geçtiğimiz senelerde, Marat-Sade, Arturo Ui’nin Önlenebilir Yükselişi, Ermişler ya da Günahkarlar gibi oyunlarla bu festivalllerde yeralan BBŞT’nin, ‘Cadı Kazanı’ oyunuyla da tiyatro festivallarine katılması bekleniyor.
 
 Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun sahnelediği oyunlarla büyük beğeni kazandığını belirterek, “Tiyatromuzun özgürce sanatlarını ortaya koyabilmesi için her türlü desteği veriyoruz. BBŞT, Türkiye’de bünyesinde kadrolu, profesyonel oyuncu bulunduran ender tiyatrolardan birisi konumunda. Her biri alanında yetkin ve heyecanlı olan arkadaşlarımız profesyonel oyunları seyirciyle buluşturmakla kalmıyor. Her yıl yüzlerce gencimize tiyatro oyunculuğu eğitimi veriyor. Bu yıl da 600 genç tiyatro eğitimi alıyor. Geleceğin tiyatrocuları Bornova’da yetişiyor. Tiyatromuz bu iki yönüyle de örnek oluyor” dedi.
 
İŞTE DEV KADRO
 
Yazan: Arthur MILLER
Çeviren: Sebahattin EYÜBOĞLU - Vedat GÜNYOL
 
Yönetmen: Onur ERDOĞAN
Yrd. Yönetmen: Hakan Taner YILDIRIM
Dramaturg: Arzu SÖĞÜT
 
Dekor Tasarım: İlker ŞAHİN
Kostüm ve Afiş Tasarım: Polat CANPOLAT
Ses Tasarım: Ozan GÖKMEN
Müzik/Beste: Gökay KAÇANOĞLU - Utku GÜCOĞLU
Işık Tasarım: Ahmet KASAP
Işık Kumanda: Ebuhan TIRTAR
Dekor Uygulama: İhsan YAKUPOĞLU
Kostüm Realizasyon: Mustafa Burak ÖZVURAL
Kostüm Uygulama: Çiçek VİZİK
Makyaj Uygulama: Özlem AKI
Fotoğraf: Alpgiray KELEM
Grafik Tasarım: Gözde DİNÇ
 
Oyuncular
John Proctor:  Ergün METİN
Abigail Williams: Melis CABA
Elizabeth Proctor: Ayşegül SÜNETÇİOĞLU
Thomas Danforth: Murat Niyazi EMRE
John Hale: İbrahim GÜNGÖR
Rahip Parris: Uğur UZUNEL
Mary Warren: Esra TARHAN
Giles Corey: Kağan ULUCA
Rebbeca Nurse: Jülide KARA
Thomas Putnam: Hakan Taner YILDIRIM
Yargıç Hathorne: Hürkan ÜNAL
Ezekiel Cheever: Ozan GÖKMEN
Francis Nurse: Mustafa GÜLEZEN
Tituba: Canan KESEBİR
Mercy Lewis: Sevcan SİNİ
Betty Parris: Buse DURAK
Kızlar: Naz KAYA, Eylem DEDİÇ , Merve HATİPOĞLU, Nehir AKKOÇ
Herrick: Fatih AY
Hopkins: Orhan ÖZTOKAT
 
Sahne Amiri: Azat Serhat KOCA
Koordinatör/Video Tasarım: Derya EFE
Genel Sanat Yönetmeni: Ant AKSAN

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Kuruluş yıldönümüne özel

Nadir Görülen Burun İçi Sinüs Tümörü Başarı ile Tedavi Edildi.

Kapılarını çok özel bir sergiye açtı

Arşiv