Çağın Problemi Erken Ergenlik

Erken ergenlik dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek büyüyen bir problem. Modern hayatın getirdiği yeni sorun olarak görülen erken ergenlik ve başlıca nedeni olarak görülen beslenme bozuklukları Buca Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün düzenlendiği seminerde masaya yatırıldı.

  • 0
  • 491
Çağın Problemi Erken Ergenlik
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Erken ergenlik dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek büyüyen bir problem. Modern hayatın getirdiği yeni sorun olarak görülen erken ergenlik ve başlıca nedeni olarak görülen beslenme bozuklukları Buca Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün düzenlendiği seminerde masaya yatırıldı. Bucalıların yoğun ilgi gösterdiği seminerde konuşan uzmanlar özellikle çocuk ve gençlerin beslenmesinde doğal yollarla üretilmeyen sebze meyvenin yanında hormonla büyütülen hayvanların et ve yumurtalarının tüketiminde dikkatli olunması konusunda uyardı.

Dünyada son 15 yılda, ülkemizde de son 10 yılda dikkati çeken oranda artan erken ergenlik ve nedenleri Buca Belediyesi’nin düzenlediği seminerde değerlendirildi. Buca Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından, belediye meclis salonunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Dereli Akdeniz, Beslenme ve Diyet Uzmanları; Özge Hacıarifoğlu ve Işkın Akçam “Çocuklar ve gençlerde beslenme bozuklukları ve erken ergenlik” ile” Hepimiz nasıl beslenmeliyiz” başlıklarında önemli uyarlarda bulundu.

Yapılan araştırmalarda gıdalar içinde bulunan hormon ve katkı maddelerinin çocuklarda erken ergenliğe neden olduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Dereli Akdeniz, büyüme hormonu eklenerek yetiştirilen meyveler (çilek vs) sebzeler (domates, brokoli vs), yine hormon (özellikle östrojen) eklenerek hızlı büyütülen tavuklar ve yumurtalar, etler ve sütler çocuklarda hormon uyarısına neden olarak erken ergenlik sürecini başlattığını söyledi. Normal şartlarda çocukluk döneminde bu hormon uyarı sistemi beyinde, ergenliğe kadar sessiz bir bekleme sürecindeyken bu dış uyarıların artışı ile aktif hale geldiğini belirten Akdeniz, iklim değişiklikleri ve fiziksel koşullar ve oyuncaklarda kullanılan plastik malzemelerin içindeki hormon benzeri etki oluşturan kimyasalların da erken ergenliği başlatabildiğini ifade etti.

Fast food tarzı ve yapay endüstri ürünleri ile beslenme alışkanlıklarının obeziteye neden olarak vücut yağ oranını arttırmak koşuluyla erken ergenliğe neden olabildiğine belirten Beslenme ve Diyet Uzmanları Özge Hacıarifoğlu ve Işkın Akçam da ailelerin çocuklarını fast food gıdalardan uzak tutması gerektiğini özellikle vurgulardı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv