ÇEŞME’DE ARAP BAHARI

  • 0
  • 653
ÇEŞME’DE ARAP BAHARI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği’nin destekleriyle TURAB Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen “I.Türk-Arap Hazır Giyim, Tekstil, Konfeksiyon, Deri, Ayakkabı, Çanta ve Teknolojileri Fuarı”nın açılışı 27 Ekim Salı günü  Çeşme/Sheraton Otel’de gerçekleşti.

Türk-Arap iş ve siyaset dünyasını biraraya getiren  zirveye Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir Vali Yardımcısı Raşit Zengin,  Somali Kültür ve Turizm Bakanı Mohamud Abdi Hassan, Somali  Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Mohamed Kerow Mohamed, Manisa Valisi  Erdoğan Bektaş, Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, İzmir Ticaret Odası Başkan Vekili Akın Kazançoğlu , MÜSİAD İzmir Şube Başkanı  Ümit Ülkü, 9 Arap Büyükelçi ve 22 ülkeden gelen Arap İş insanları ile Türk iş insanları katılım gösterdi.

 Türkiye’den yaklaşık 130 firma  ile 22 Arap ülkesinden 550 Arap İş insanının katıldığı etkinlikte konuşan Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, organizasyonu yapan TURAB’ı tebrik etti.  Arap ülkeleriyle Türkiye’nin arasındaki işbirliği imkanlarının artırılması için Bakanlık olarak ellerinden gelen tüm desteği verdiklerini  ifade eden Bakan Yardımcısı Yıldırım, ‘Türkiye güçlü bir ülke. Ekonomisi, sektör çeşitliliği önemli gelişmelerle devam ediyor. Arap ülkeleriyle dostluğumuz ticaret ile dahada artacak ve gelişecek.’ dedi. Türk firmaların dünya genelinde önemli bir noktada olduğunu vurgulayan Yıldırım,’Son dönemlerde ihracatı artan ülkeler arasındayız. Türkiye’nin ihracatı 2015 yılında artarak devam etmekte ve önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecektir. 2023 yılına emin adımlarla ilerliyoruz. TURAB’ın bugün yapmış olduğu etkinliğe Bakanlık olarak destek verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Dış ekonomik ilişkiler bizim için çok önemli. Türkiye’de standartlar konusunda çok iyi noktadayız. Hükümet olarakta buna çok önem veriyoruz ’ diye konuştu.

SOMALİ’den Türk Hayranlığı
Zirvede Arap Bakanlar adına konuşan Somali Kültür ve Turizm Bakanı Mohamud Abdi Hassan , etkinliğe başarı dileklerini sunarak, ‘ Bu toplantı katılımcı açılısından bakıldığında başarıya ulaşmıştır. Yapılacak ikili ilişkiler ile bu önem daha da artacaktır. Geçen 20 sene içinde Arap ülkeleri  ve Türkiye arasında sergilenen başarılı işler bu zirve ile ortaya konuyor ‘ dedi.  Yine Somali’den katılım sağlayan Somali  Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Mohamed Kerow Mohamed, Somali’deki Türk hayranlığına değinerek, “Türkiye örnek alınacak bir ülke. Arap ülkelerinin her sektörde Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye’de ve Türkiye’nin en önemli illeri arasında bulunan İzmir’de böyle güzel bir ortamda bulunmak bizleri mutlu ediyor. Dilerim Türkiye’yle alışverişlerimiz artsın, burada olmaktan çok mutluyum.” şeklinde  konuştu. İzmir Vali Yardımcısı Raşit Zengin de,  organizasyona katkı koyan herkese teşekkür etti. İnşaat sektörünün İstihdam ve katma değer ile yaşama doğrudan etki ettiğini kaydeden Zengin, ‘ Böyle güzel organizasyolara ev sahipliği yapmak gurur verici. Türkiye olarak ekonomik alanda genişlememizi bu tür zirveler sağlıyor.  Sektörün önemli isimlerini zirve sayesinde İzmir’de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz ‘ dedi.


Başkan Attar: “çok önemli projelerimiz var”
TURAB İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar ise, Türk –Arap İşadamları Derneği olarak fuarımız İzmir ve Türkiye için hayırlı olsun.  İzmir ve Türkiye’ye yaplıacak her yatırım bizim için önemli.  Bu önemin farkında olarak bizler de üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Fuarlarımızla Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak bizleri mutlu ediyor. Sırada çok önemli bir projelerimiz var,  dileriz bu projelerimizde yapmış olduğumuz çalışmalar gibi hedefine ulaşmış olur. Önemli bir birlikteliği ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda güçlendirmek istiyoruz. Dernek olarak her türlü gayreti göstereceğiz. 22 Arap ülkesi ile KKTC ve Türkiye Cumhuriyetleri arasında ki ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyoruz’ diye konuştu.
Büyükelçiler adına konuşan Arap Ligi Türkiye Temsilcisi Muhammed Al Fatih Al Nasiri, Arap-Türk ortak iş birliğinin İzmir’de katlanarak büyüdüğünü kaydederek, gelecek dönemde zirvenin Arap ülkelerindede yapılması temennisinde bulundu.

Arap ülkelerinden sektöre büyük ilgi
Hazır Giyim, Tekstil sektöründe Türkiye’yi öncü olarak gören Arap ülkelerinden fuara ilgi fazlaydı. 500 Arap iş insanının hedeflendiği fuara yaklaşık 600 kişilik bir heyet geldi.  Heyetler 3 gün boyunca yaklaşık 130 Türk firmanın stand açtığı fuar alanını dolaşarak, Türkiye’nin ihracat hacmine katkıda bulunacaklar.

Açılışa Mehter Damgası
Zirve’nin açılışına ise Mehteran Şov damga vurdu.  Manisa ‘nın Turgutlu ilçesinden gelen Subaşı Mehteran Takımı, gösterileriyle hem göze hem de kulağa hitap etti. Grup özellikle son günlerde dillerden düşmeyen Dombıra şarkısı ile büyük alkış topladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv